30 éves az Aggteleki Nemzeti Park - Áder János és Andrej Kiska közösen ünnepelt

Téma: 

Andrej Kiska szlovák és Áder János magyar köztársasági elnök közösen vett részt az Aggteleki Nemzeti Park jubileumi ünnepségén. A nemzeti parkot 30 évvel ezelőtt alapították, és 1995-ben lett a Világörökség része a Baradla Barlang, vagy ahogyan sokan ismerik, az Aggteleki Cseppkő Barlang. A páratlan természeti képződmény egy része Szlovákiába is átnyúlik, ezért ünnepelték közösen a szlovák és a magyar szakemberek az évfordulót.

A barlang valódi csodákat rejt, amit a mai napig nem tártak fel teljes egészében. Veres Balázs, az Aggteleki Nemzeti Park igazgatója az ünnepségen azt mondta: a barlang ma is új, a tudományban eddig nem ismert fajokkal, és csodálatos földtani tényekkel ismerteti meg a kutatókat.

A barlang egy része átnyúlik Szlovákiába is, így az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjait az UNESCO együttesen nyilvánította a Világörökség részévé 1995-ben. Andrej Kiska, Szlovákia Köztársasági elnöke úgy fogalmazott: népszerűsíteni kell a közös természeti kincset, az emberekben pedig meg kell erősíteni a kulturális és természeti kincsek fölötti büszkeséget is.

Az eseményen Áder János köztársasági elnök felidézte Ferenc pápa nemrégiben megjelent enciklikáját, amelyben az egyházfő úgy fogalmaz: a természeti környezet közjó, az egész emberiség közössége, és mindenki felelőssége.

„Az elmúlt 20 év arra is bizonyságul szolgált, hogy elkerültük azt, amit a világ más részein látunk, a magabiztos, pökhendi, a természet alázatát nélkülöző, időnként csak a profitra koncentráló, ritkábban pedig ideologikus beavatkozást” – fogalmazott Áder János.

A köztársasági elnök szerint ezt példázza az is, hogy a barlangrendszer 99 százaléka ma is érintetlen.

A Baradla barlang 25 kilométer hosszú, ez a térség egyik legrégebben kutatott, és legismertebb barlangja, itt találhatók Európa legszebb cseppkövei.

A Barlang dísztermében gyakran rendeznek hangversenyeket páratlan akusztikája miatt – az évfordulón Bartók művei csendültek fel.

A szlovák és magyar köztársasági elnök leleplezte a nemzeti parkban elhelyezett emlékművet is, amely arra emlékeztet, hogy az Aggteleki Nemzeti Parkot 30 évvel ezelőtt alapították.  

 

Irány Televízió 

Kapcsolódó cikkeink

Újabb kameracsapdákat bocsát a nagyragadozók védelme céljából az Aggteleki Nemzeti Park rendelkezésére a Természetvédelmi Világalap (WWF).

A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága természetkárosítás és állatkínzás megalapozott gyanúja miatt feljelentést tett a nyomozhatóságnál.

 

Madarakat védő beruházások a Bükki Nemzeti Park területén

Elektromos vezetékeket és oszlopokat tesznek biztonságossá a madárpusztulások megelőzése érdekében a Dél-borsodi Tájegység területén, valamint a Hevesi Füves Puszták Tájvédelmi Körzetben; a két projekt összköltsége meghaladja az egymilliárd forintot - tájékoztatta a Bükki...

2020. augusztus 9., vasárnap, Emőd