Átadta az ÁSZ az Országgyűlésnek a 2018-as beszámolóját

Téma: 

Az Állami Számvevőszék benyújtotta a 2018-as működéséről és szakmai tevékenységéről szóló beszámolóját az Országgyűlésnek – közölte a számvevőszék csütörtökön közleményben az MTI-vel.

 

A tájékoztatót Domokos László ÁSZ-elnök adta át az Országházban Latorcai Jánosnak, az Országgyűlés alelnökének.

MTI Fotó

A beszámoló szerint a számvevőszék tavaly 806 ellenőrzött szervezet számára 2161 javaslatot fogalmazott meg, és 212 figyelemfelhívó levelet küldött. A tavaly végzett ellenőrzések alapján 323 nyilvános számvevőszéki jelentés készült, ezek közel 20 százaléka utóellenőrzés volt.

Az ÁSZ 2018-ban véleményével támogatta az idei központi költségvetés megalkotását, valamint elvégezte a 2017-es zárszámadás ellenőrzését, makrogazdasági elemzéseivel támogatta az Országgyűlés és a Költségvetési Tanács munkáját.

2018-ban egyedi ellenőrzési programok készültek, egyebek között az állami tulajdonban levő kulturális javakkal kapcsolatos vagyongazdálkodás rendszerének ellenőrzése, a vészhelyzeti betegellátás rendszerének ellenőrzése, a gyermekétkeztetés és köznevelés rendszerének ellenőrzése, valamint a szegénységi küszöb alatt élők felemelkedésére tett intézkedések ellenőrzése vonatkozásában, az ellenőrzések áthúzódtak az idénre is.

A számvevők tavaly is a közpénzügyi és társadalmi szempontból fontos területeken, intézményeknél végeztek ellenőrzéseket, többek között a Magyar Nemzeti Banknál, a Magyar Államkincstárnál. Ezen felül számos települési önkormányzat, állami és önkormányzati tulajdonú gazdasági társaság, nem állami humánszolgáltató, valamint központi költségvetési szerv ellenőrzése zárult le tavaly. Ellenőrzési ütemezésének és a törvényi előírásoknak megfelelően az ÁSZ folytatta a költségvetési támogatásban részesült pártok és pártalapítványok gazdálkodásának ellenőrzését.

Az elszámoltatható közpénzfelhasználás érdekében 2018-ban az Állami Számvevőszék összesen 177 alkalommal értesítette valamelyik hatóságot, illetékes felügyeleti szervet, és kezdeményezett eljárást az ellenőrzései során feltárt bűncselekményre, vagy súlyos szabálytalanságra utaló gyanú miatt.

Az ÁSZ az Országgyűlés munkáját, a parlamenti döntéshozatalt tavaly húsz országgyűlési tájékoztatóval támogatta, hat törvényjavaslathoz tett ajánlást. Jogszabály-módosítást kezdeményezett egyebek között az önkormányzatok adósságrendezése és befektetési tevékenysége, az info-, a választási, valamint párttörvény módosítása, állami vagyon számvizsgálata területén, ezenkívül 14 jogszabályt és egyéb tervezetet véleményezett.

A 2018-as beszámoló megfogalmazott nyolc felvetést az ellenőrzési tapasztalatok alapján egyes közpénzügyi területek  fejlesztése, kockázatai csökkentése érdekében.

Az ÁSZ tanácsadó tevékenysége keretében 17 elemzés készült, ezek a közpénzek hatékony és célra tartott felhasználását, valamint a potenciális ellenőrzöttek támogatását segítették. Költségvetési és makrogazdasági elemzéseivel az ÁSZ a Költségvetési Tanács munkáját támogatta, és több elemzés készült az ellenőrzés és módszertani fejlesztés témakörében.

Az ÁSZ tevékenysége az Országgyűlés határozatainak megfelelve kiterjedt a megelőzésen alapuló korrupció elleni fellépés, az integritás kultúrájának terjesztése, valamint az állammenedzsment fejlesztése területére. A számvevőszék társadalmi felelősségvállalásának kiemelt területe volt tavaly a pénzügyi tudatosság erősítése.

Forrás: MTI

Kép: MTI Fotó

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó: Vajda János

A tervek szerint 2018 végére az egész ország területén lesz vastagbélrákszűrés - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyi koordinációért felelős helyettes államtitkára szerdán sajtótájékoztatón Budapesten.Mészáros János azt mondta,...

hirado.hu

A magyar gazdaság növekedése 2018-ban is erős marad, de 2019-ben várhatóan lassulni fog, mivel az építőipar lehetőségei korlátozódnak és a minimálbér-emelkedés változásának hatására a fogyasztás növekedése lassul - közölte az Európai Bizottság tavaszi gazdasági...

Magyarországon továbbra is a benzinnél kisebb jövedéki adómértékkel forgalmazható az E85 jelű – 85 százalékban bioetanolt tartalmazó – üzemanyag.

2021. március 7., vasárnap, Tamás