Háromszázmilliós kárt okozott a szél Észak-Magyarországon

Téma: 

Háromszázmillió forintot meghaladó kár keletkezett az észak-magyarországi erdőkben a május 15-i viharban - közölte az Északerdő Zrt. vezérigazgatója az MTI-vel pénteken, miután összegezték a károkat.

Rendkívül komoly károkat okozott a múlt heti vihar az ÉSZAKERDŐ Zrt. által kezelt állami tulajdonú erdőkben. Május 15-én nagyon erős, óránként 100-120 kilométeres északi széllel kísért vihar csapott le a térségre.

A korábbi nagy esőzések miatt felázott talajból a szél sok helyen kifordította a törzseket. Az előzetes kárfelmérések szerint több mint húszezer köbméter faanyag károsodott, a legnagyobb veszteségek a Zemplénben voltak, de a Bükk hegység és Aggtelek vidéke is megsínylette a történteket.

A kárt szenvedett faanyag értéke eléri a 300 millió forintot, az ítéletidő főként bükkösöket tett tönkre, de helyenként a tölgyesekben és a fenyvesekben is jól láthatók a vihar nyomai – tájékoztatott Zay Adorján, az ÉSZAKERDŐ Zrt. vezérigazgatója.

title]

Az elmúlt napokban az élet- és balesetveszélyes fatörzseket már eltávolítottuk, valamint a közutak felszabadítása is megtörtént. Azokon a területeken, amelyek nem állnak természetvédelmi oltalom alatt, a jövő hét elején megkezdődik a kárfelszámolás.

A védett területeken pedig a természetvédelmi hatóság engedélyének birtokában, a kezelővel történő egyeztetés eredményétől függően indulhat el a munka. Úgy becsüljük, hogy egyes erdészeteinknél 2-3 hét alatt befejeződhet a kárfelszámolás, de van olyan terület, ahol akár szeptember közepéig is elhúzódhat ez a folyamat. A balesetek elkerülése érdekében arra kérjük a turistákat, hogy a károsodott erdőterületeken óvatosan közlekedjenek - hívta fel a figyelmet a vezérigazgató.

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó: Marjai János

 Az elmúlt napok szélsőséges időjárása komoly károkat okozott az erdőkben; Bitay Márton, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) állami földekért felelős államtitkára a Pilisben a helyszínen tájékozódott a természeti csapásról - tájékoztatott a tárca kedden.

Internet

Az adventi időszak kezdete óta tizennégy, az utóbbi másfél napban négy esetben okozott tüzet adventi koszorú - mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában.

Megyeszerte károkat okozott az átvonuló vihar

Az erős széllel kísért heves zivatar tegnap délután érte el megyénket és okozott károkat elsősorban Emőd, Mezőkövesd és Edelény környékén.

MTI-fotó: Kovács Attila

Egyelőre úgy tűnik, jobb évet zárnak a gyümölcstermesztők, mint tavaly, bár a kevés eső és a mostani nagy meleg ellen folyamatosan küzdeni kell.

2021. január 17., vasárnap, Antal,Antónia