Kiírták a közbeszerzési eljárást a légszennyezettség-mérő berendezésekre

Téma: 

Összesen 144 mintavevő készüléket, 31 laboratóriumi mérőeszközt és két mobil mérőállomást vásárol a Vidékfejlesztési Minisztérium. Az eszközök beszerzéséhez szükséges közbeszerzési eljárás megkezdődött. A légszennyezettségi mérőhálózat 1,4 milliárd forintos fejlesztése, mely révén az eddig nem mért városok és kistérségek levegőminőségét tudják ellenőrizni, svájci hozzájárulással valósul meg.

A Vidékfejlesztési Minisztérium svájci hozzájárulással támogatott, közel 1,4 milliárd forintos fejlesztést valósít meg a levegőminőség mérésére szolgáló eszközök korszerűsítése érdekében. A projekt az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat (OLM) mennyiségi és minőségi továbbfejlesztését, és a laboratóriumi háttér fejlesztését szolgálja. Konkrét célja az automata on-line mérőállomással nem ellenőrzött városok és kistérségek levegőminőségének ellenőrzése, valamint a manuális mintavételen alapuló toxikus fém és karcinogén poliaromás-szénhidrogén (PAH) vegyületek vizsgálatának elvégzésére a helyszíni mintavételen alapuló, regionális laboratóriumban végzendő elemzés feltételeinek megteremtése.
A projekt megvalósítása során 144 korszerű mintavevő készülék, 31 laboratóriumi mérőeszköz, valamint változó helyszíneken megvalósuló mérési programok lebonyolításához 2 darab mobil mérőállomás beszerzésére kerül sor.

Az eszközök beszerzéséhez szükséges közbeszerzési eljárás megkezdődött a július 23-án megjelent ajánlati felhívással. Pályázni, ajánlatot benyújtani szeptember 13-ig lehet.

A lakosság minél hatékonyabb tájékoztatása érdekében a Vidékfejlesztési Minisztérium egy új honlapot is indított svajcalevegoert.hu címen. Itt részletes leírás található a projektről, valamint hasznos információkat olvashatnak Magyarország légszennyezettségi állapotáról, a levegő minőségének jelenlegi vizsgálatáról.

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó

Az Állami Számvevőszék benyújtotta a 2018-as működéséről és szakmai tevékenységéről szóló beszámolóját az Országgyűlésnek – közölte a számvevőszék csütörtökön közleményben az MTI-vel.

EPA

Kína vasárnap sikertelenül próbálta nehéz hordozórakétáinak második típusát, a Long March-5 Y2-t, amely egy 7,5 tonnás távközlési műholdat állított volna pályára - jelentette a helyi média.

2019. augusztus 18., vasárnap, Ilona