Májusban 6,8 százalékkal nőtt a boltok forgalma

Téma: 

A kiskereskedelmi forgalom májusban a nyers adat szerint 6,8 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, naptárhatástól megtisztítva a növekedés 5,7 százalékos volt - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az első becslés alapján.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 4,4, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 6,8, az üzemanyag-kiskereskedelemben 9,0 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

MTI Fotó Balogh Zoltán

Január-májusban a forgalom volumene 5,1 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét, szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint. A nyers adat alig eltérő, 5,2 százalékos öthavi növekedést mutat.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 2,7, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 7,9, az üzemanyag-kiskereskedelemben 6,2 százalékkal nőtt a forgalom.

A második becslés alapján felülvizsgált részletes adatokat július 25-én közli a KSH.

Már 35 hónapja folyamatos a kiskereskedelmi forgalom növekedése Magyarországon, amelynek üteme jelentősen meghaladja az európai átlagot – mondta Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztésért és szabályozásért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán kedden.

Az államtitkár a KSH legfrissebb adatait kommentálva kiemelte: 2014. óta 13,7 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom. Az egyik legnagyobb növekedést a nem élelmiszer-kiskereskedelemben mérték, a forgalom 6,8 százalékkal nőtt májusban – tette hozzá.

A forgalom szerkezetét kissé változtatja az, hogy az internetes élelmiszer vásárlások is a nem élelmiszer-kiskereskedelmet növelik. Az üzemanyagok forgalmának 9,0 százalékos növekedése annak is betudható, hogy 15 százalékkal alacsonyabb az üzemanyagok ára az előző év azonos időszakához képest – jelezte.

Kitért arra, hogy a jelentős forgalomnövekedés ellenére a lakosság megtakarítási képessége változatlanul megvan, mivel a jövedelmek növekedése magasabb, mint az értékesítés növekedése.

A tárca várakozása szerint idén megmarad a kiskereskedelem növekedésének tempója, az előre jelzett 3,9 százalék fölötti növekedést várnak – mondta Lepsényi István.

Forrás: MTI

Kép: MTI Fotó: Balogh Zoltán

Kapcsolódó cikkeink

A kép illusztráció. MTI/EPA/Andy Rain

A kiskereskedelmi forgalom volumene 2015 májusában a nyers adat szerint 4,4, naptárhatástól megtisztítva 5,4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, ez 0,2 százalékponttal magasabb az első becslésnél - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH)...

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Júniusban 7,2 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene az egy évvel korábbihoz képest az előző havi 4,4 százalékos növekedés után, a naptárhatástól megtisztított adat 6,2 százalékos éves növekedést mutat a májusi 5,4 százalékot követően - jelentette első...

MTI Fotó

Felkészültek a boltok az iskolakezdésre, az iskolaszerek közül a legfontosabb a jó iskolatáska kiválasztása – olvasható a Magyar Hírlap szerdai számában.

MTI Fotó: Mohai Balázs

Megugrott a nyári szezonális termékek - a jégkrémek, ásványvizek, sörök és lédús gyümölcsök, valamint a hűsítő termékek forgalma a kánikula miatt - mondták el az MTI-nek a megkérdezett kereskedő cégek csütörtökön.Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója...

2020. július 14., kedd, Örs,Stella