Megyeszerte károkat okozott az átvonuló vihar

Téma: 

Az erős széllel kísért heves zivatar tegnap délután érte el megyénket és okozott károkat elsősorban Emőd, Mezőkövesd és Edelény környékén. A tűzoltókat 31 esetben riasztották viharkárok miatt: 25 alkalommal fakidőlésekhez, leszakadt faágakhoz vonultak, 5 esetben épületekben keletkezett károkhoz, egy esetben pedig vízeltávolítás vált szükségessé. 11 főnek, köztük 6 gyermeknek ideiglenesen el kellett hagynia otthonát.

Szendrőládon, az Akác úton egy családi ház tűzfala dőlt meg, a sérült épületrészt a tűzoltók az önkormányzat által biztosított anyagok segítségével megtámasztották. A ház lakói (2 felnőtt és 6 gyermek) rokonoknál kerültek elhelyezésre.
Emődön egy családi ház padlástéri tűzfala beomlott, a vihar a tetőről lefújta a cserepeket. Az épületben lakó 3 fő szintén rokonoknál tartózkodik. A tűzoltók a területet kordonszalaggal elzárták, a tető fóliázásáról a polgármester gondoskodott.
Mezőkövesden egy 6 lakásos társasház tetejét bontotta meg a vihar 30 négyzetméteren, illetve a város több pontján is károkat okozott tetőkben és kéményekben. A mezőkövesdi és a segítségnyújtásra érkező egri tűzoltók magasból mentő járművek segítségével végezték az épületek fóliázását.
Szerencsen egy lakóház előtti árok vízzel telítődött, amely veszélyeztette az ingatlant. A tűzoltók a lakók segítségével a vizet elterelték és megszüntették a veszélyeztetést.
Útra dőlt fák okoztak problémát Meszesen, Mezőkövesden, Királdon, Hejőkürtnél, Emődön, Abodnál, illetve Taktakenéz és Taktaharkány között; a leszakadó faágak villanyvezetékeket szakítottak le többek között Edelényben, Emődön, Sajónémetiben és Mezőkövesden.

Személyi sérülés nem történt. A tűzoltók ma délelőtt is folytatják a károk elhárítását.

Kapcsolódó cikkeink

Helyenként százötven kilométeres óránkénti széllökésekkel vonult át szerdára virradóra Ausztria felett a vihar, és az ország több részén közlekedési fennakadásokat, több ezer háztartásban áramszüneteket okozott.

 

 Miskolcra és környékére  orkánerejű széllel csapott le a vihar

Miskolcra és környékére orkánerejű széllel csapott le a vihar, a tűzoltókat főleg fakidőlések miatt riasztották eddig. A megyében elsősorban Miskolcon okozott és okoz gondot a heves esőzéssel kísért vihar.

Háromszázmilliós kárt okozott a szél Észak-Magyarországon

Háromszázmillió forintot meghaladó kár keletkezett az észak-magyarországi erdőkben a május 15-i viharban - közölte az Északerdő Zrt. vezérigazgatója az MTI-vel pénteken, miután összegezték a károkat.

Óránkénti 160 kilométeres sebességet is meghaladó széllökésekkel megérkezett kedden Németországba a Niklas orkán, a vihar az ország számos térségében közlekedési fennakadásokat okozott. Az orkánnak délutánig egy halálos áldozata volt.

2021. január 17., vasárnap, Antal,Antónia