Összefogás a hazai farkasok védelmében

Téma: 

Megkezdődött a WWF Magyarország és az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság farkasok védelmét szolgáló kutatói együttműködése, a hazai természetvédelem két kulcsszereplőjének megállapodása a háborítatlan erdei élőhelyek kialakításának fontosságára és az illegális farkas kilövések elleni harcra hívja fel a figyelmet - közölte a nemzeti park igazgatósága az MTI-vel.

 
 A tájékoztatás szerint a háborítatlan erdőterületek hiánya, valamint az illegális kilövések rendkívüli veszélyeket jelentenek a farkasoknak, holott jelenlétük elengedhetetlen az erdők életközösségének egészséges működéséhez. Szabályozzák a növényevő szarvasok, őzek, vaddisznók állományait és ezzel hozzájárulnak az erdei növényzet regenerálódásához.
 
    A farkas a közkeletű vélekedésekkel ellentétben nem támad emberre, a háziállatok pedig megvédhetők.
 
 
 
   Az aggteleki karszt magyar és szlovák oldalán a kutatók évtizedek óta kísérik figyelemmel a jelen lévő nagyragadozókat, így a farkasokat is. Az elmúlt évben tizennégy példányt tudtak beazonosítani DNS-ük alapján, az állatok mintegy 170 négyzetkilométeres területen kóboroltak. Idén is bukkantak már farkasok nyomára.
 
    A természetvédelmi kutatás az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság irányításával, a kassai Kelet-szlovákiai Múzeum munkatársaival közösen valósult meg, így megtörtént a szakmai szempontból egységet képező régió országhatárral megosztott két oldalát érintő természetvédelmi tevékenységek összehangolása is.
 
    A projekt a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében - mintegy félmillió eurós európai támogatással - valósult meg.    A kutatás célja egyebek mellett az volt, hogy a Szlovákiából Magyarországra visszatelepült őshonos nagyragadozók hazai ökológiai sajátosságait vizsgálja.
 
-mti-

Kapcsolódó cikkeink

MTI/EPA/Uwe Zucchi

Székelyföldön már nemcsak a medvék, a farkasok is támadják a gazdák jószágait. A pásztorok tehetetlenek. Az esős, hideg időben, felöltözve, védett helyre húzódva nem hallják, ha közeledik a vadállat.

Észak-Magyarországra költöznek a dél-szlovákiai farkasok

Korábban kihaltnak hitték a farkast Észak-Magyarországon, ám a térségünkben élő legnagyobb kutyaféle ragadozó újra meghonosodott ott, szlovák „importból”.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága természetkárosítás és állatkínzás megalapozott gyanúja miatt feljelentést tett a nyomozhatóságnál.

 

Állandósulni látszik a farkas jelenléte az ÉSZAKERDŐ Zrt. kezelésében lévő zempléni állami erdőkben mondta Zay Adorján, az ÉSZAKERDŐ Zrt. vezérigazgatója.

2020. augusztus 9., vasárnap, Emőd