Rendkívüli bejelentést tett a jegybank

Téma: 

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa 95 bázisponttal 1,85 százalékra emelte az egynapos (O/N) fedezett hitel és az egyhetes fedezett hitel kamatát kedden. Jelentős, közel két százalékos erősödéssel reagált a forint a jegybank rendkívüli kamatdöntésére kedden.

 

A Monetáris Tanács keddi ülésén változatlan 0,9 százalékos szinten hagyta az alapkamatot, illetve -0,05 százalékos szinten az egynapos betéti kamatot, miközben az egynapos és az 1 hetes fedezett hiteleszközének kamatát 1,85 százalékra emelte – írta a Portfolio.hu

MTI Fotó Czeglédi Zsolt

Az egyhetes betéti eszköz kamata jelenleg változatlanul az alapkamat 0,9 százalékos szintjével egyezik meg, ugyanakkor a Monetáris Tanács döntött arról, hogy az eszköz kamata a kamatfolyosón belül eltérhessen az alapkamattól, akár felfelé, akár lefelé. Az eszköz kamatát minden héten az aktuális tender meghirdetésekor határozza meg a jegybank.

A forint a döntés után közel 6 egységet erősödött az euróval szemben, 363-ról 357-re.

Háromezer milliárdos új forrás a pénzügyi rendszer védelmére

A kamatemelés mellett a pénzügyi stabilitás érdekében több intézkedésről is döntöttek – ezt Matolcsy György jegybankelnök jelentette be. Összesen 3000 milliárd forint új forrást biztosítanak a pénzügyi rendszer védelmére, ez az idei várható GDP 6 százaléka.

Az MNB visszahozza a növekedési hitelprogramot, NHP Hajrá néven, amelyhez 1000 milliárd forint új forrást rendelnek, és ideteszik a meglévő NHP Fix keretei között működő 500 milliárd forintos forrást.

Matolcsy György ismertette, hogy a bankoknak plusz 4 százalékos kamattámogatást biztosítanak, nullára csökkentik a bankok kötelező tartalékát, ezzel 250 milliárd forint likviditás szabadul fel.

Hozzátette, a bankoknak kéthetes hitelelbírálási időt írnak elő.

A Növekedési Kötvényprogram fejlesztéséről is beszélt a jegybankelnök, 10 helyett 20 év lesz a futamidő és az MNB részvétele 20 helyett 50 milliárd forint lehet egy-egy kibocsátásban.

Forrás: hirado.hu

Kép: MTI Fotó Czeglédi Zsolt

Kapcsolódó cikkeink

illusztráció. Internet.

A karácsonyi hitelek veszélyeire figyelmeztet a jegybank, mivel az ünnepek miatt megugrik a kihelyezett hitelek száma - erről a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti szóvivője számolt be az M1 aktuális műsorában hétfőn.Binder István kiemelte: az MNB honlapján...

MTI Fotó

Tizenegymillió forintra bírságolta a Magyar Fejlesztési Bankot (MFB) a Magyar Nemzeti Bank (MNB), egyebek között vállalatirányítási, informatikai és hitelkockázati szabályozási területen feltárt hiányosságok miatt – írta a pénzintézet a tőzsde honlapján hétfőn.

2020. május 31., vasárnap, Angéla,Petronella