Madarakat védő beruházások a Bükki Nemzeti Park területén

Elektromos vezetékeket és oszlopokat tesznek biztonságossá a madárpusztulások megelőzése érdekében a Dél-borsodi Tájegység területén, valamint a Hevesi Füves Puszták Tájvédelmi Körzetben; a két projekt összköltsége meghaladja az egymilliárd forintot - tájékoztatta a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság hétfőn az MTI-t. A védett és fokozottan védett madarak életének megóvása érdekében középfeszültségű szabadvezetékek oszlopait alakítja át madárbarát módon a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság a Dél-borsodi Tájegység területén. Az itt található vezetékek országos jelentőségű természetvédelmi területeket, valamint Natura 2000 területeket érintenek, ahol minden évben sok védett madár szenved áramütést.
A projekt során a Borsodi Mezőség Tájvédelmi Körzet és Kesznyéteni Tájvédelmi Körzet, valamint tágabb környezetük területén húzódó, mintegy 480 kilométer hosszú, még burkolatlan középfeszültségű szabadvezeték-szakaszok madárvédelmi szempontból veszélyes vezetékeinek és oszlopelemeinek burkolása, átalakítása, cseréje történik meg.
Az ütközések által leginkább veszélyeztetett mintegy 3 kilométeres vezetékszakaszt földkábellel váltják ki, ezzel kizárva a további madárpusztulások lehetőségét adott szakaszon - közölte az igazgatóság.
A projekt jövő júniusban fejeződik be, bruttó összköltsége csaknem 670 millió forint, amiből az Európai Unió és magyar állam támogatásának mértéke mintegy 500 millió forint.
Szintén a középfeszültségű szabadvezetékek szigetelésével, valamint földkábel-fektetéssel óvják a védett és fokozottan védett madarak életét a Hevesi Füves Puszták Tájvédelmi Körzetben.
A beruházás során a tájvédelmi körzet és tágabb környezetének területén húzódó 386 kilométer hosszú, még burkolatlan középfeszültségű szabadvezeték-szakaszok madárvédelmi szempontból veszélyes vezetékeinek és oszlopelemeinek burkolását, átalakítását, cseréjét végzik el, egy különösen veszélyes szakaszon pedig földkábellel váltják ki a vezetéket.
A szabadvezeték-szakaszok itt is országos jelentőségű természetvédelmi területeket, Natura 2000 területeket, valamint érzékeny természeti területeket és a Nemzeti Ökológiai Hálózat (NÖH) területeit érintik.
A projekt jövő májusban zárul, bruttó összköltsége meghaladja a 674 millió forintot, ebből az Európai Unió és magyar állam támogatásának mértéke több mint 504 millió forint - áll a közleményben.

Kapcsolódó cikkeink

A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága természetkárosítás és állatkínzás megalapozott gyanúja miatt feljelentést tett a nyomozhatóságnál.

 

http://gondola.hu/

Andrej Kiska szlovák és Áder János magyar köztársasági elnök közösen vett részt az Aggteleki Nemzeti Park jubileumi ünnepségén.

Úttestre festett jelek, KRESZ- táblák, mint az igaziak, de mégsem.. A KRESZ park sokak által kedvelt területe városunknak, ezért is szorgalmazták többen, hogy nyerje vissza régi formáját, eredeti funkcióját.

2020. augusztus 9., vasárnap, Emőd