A megye paktumirodái cseréltek tapasztalatot Gelejen

 

Forrás: Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzati Hivatal

Csütörtökön találkoztak egymással a megyei paktumirodák munkatársai a „Paktum Networking szakértői műhelymunka” keretein belül, hogy megosszák egymással a projektek során szerzett tapasztalataikat.

A TOP-5.1.1-15-BO1-2016-00001 számú projektben különböző módszertani és szakmai támogató tevékenységek is megvalósulnak. A csütörtöki geleji megbeszélés is egy, az ilyen műhelymunkák közül, ahol az ernyőszervezeti és a helyi paktum működését segítő tapasztalatcsere folyik. A megbeszélésen részt vettek Borsod-Abaúj-Zemplén megye paktumirodáinak munkatársai és projektmenedzserei, hogy tájékoztassák egymást a helyi projektek jelenlegi állásáról, beszámoljanak működési tapasztalataikról, és az ernyőszervezeti tevékenység működéséről.

Tállai András államtitkár, országgyűlési képviselő köszöntője után Demeterné Nyeste Erzsébet, Gelej polgármestere ismertette a helyi termékek piacra jutását segítő fejlesztéseket. 

Mint mondta, a TOP-os projekt célja, a helyi piacok fejlesztése, valamint a helyi termékek – s ezáltal a termelők – piacra jutása, ezzel is elősegítve a község és környéke gazdasági fejlődését. – A tervezett árucsarnokba a környék 40 kilométeres körzetéből szállítanak majd árukat a termelők – emelte ki. „A terület jelentős hungarikumokkal, egyedi, hazai termékek széles palettájával rendelkezik” – hangsúlyozta a polgármester.

Az európai uniós támogatás segítségével megvalósuló projekt legfőbb célja a helyi piacok fejlesztése. A mezőgazdaságban megtermelt termékek értékesítését támogató infrastrukturális fejlesztések a helyi őstermelők és vállalkozók nyereségét segítik, munkahelyet teremtve a település lakossága számára. Mint megtudtuk, eddig hatvan olyan vállalkozás van, akik pénzügyi támogatás helyett értékesítési lehetőséget kapnak a termelői árucsarnokban. 

A beruházás közvetlenül legalább 24 munkahelyet fog teremteni. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.

Ezt követően Baranyai Krisztina irodavezető és Molnárné Tomi Tünde üzemvezető ismertették a résztvevőkkel a mezőcsáti Kis-Hortobágy Major működését. 

A Kis-Hortobágy (Borsodi Mezőség) területén működik a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezete szociális farmja, ahol megváltozott munkaképességű emberek segédkeznek a kecsketartásban, hogy a sajtüzemben elkészülhessenek a háztáji portékák – tudtuk meg. A Kis-Hortobágy Major elnevezésű vállalkozás alapja az a mintaprojekt, amelyet a Vöröskereszt Megyei Szervezete hozott létre a szociális gazdaság erősítése és a leghátrányosabb helyzetű csoportok elhelyezkedése céljából. Non-profit szervezetek és vállalkozások együttműködése révén, a Magyar Állam és az Európai Unió társfinanszírozásával egy olyan termelőüzem alakult ki, amely szociális farm jelleggel működik Mezőcsáton, és innen látja el a környéket – elsősorban Miskolcot – egészséges kecskesajttal.

A Kis-Hortobágy Major kialakítását és működtetését a magyar állam és az Európai Unió közel 50 millió forint pályázati összeggel támogatta, és további – mintegy – 30 millió forinttal járult hozzá a fejlesztéshez a tulajdonos a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezete.

Kiemelte, a tíz – új, frissen képzést szerzett – foglalkoztatott 80 százaléka roma, megváltozott munkaképességű, vagy fogyatékos munkavállaló. Az üzem és a mintagazdaság a pályázat keretében akadálymentesített és felújított saját ingatlanban valósul meg; azokkal az újonnan beszerzett eszközökkel, amelyek nélkülözhetetlenek a minőségi termelés beindításához. 

A Kis-Hortobágy Major sajtjai tájjellegű, hagyományos „háztáji” portékák. Nem tartalmaznak tartósítószert és színezőanyagot; csakis teljes tejből készülnek. A sajtüzemben a majorból érkező napi 200-300 liter kecsketejen túl feldolgoznak még tehéntejet is, amelyet a nagy múltú geleji tehenészettől vásárol a fenntartó Magyar Vöröskereszt Megyei Szervezete. A síkság és a hegyvidék találkozásának különleges mikroklímája, az állattartásra kiválóan alkalmas környezeti adottság, az itt honos legeltető állattartás mind-mind a majorsági kecsketartásnak és sajtkészítésnek kedvez.

A fejlesztés hatásaként egy olyan márkát alakít ki a Borsodi Mezőségben a Magyar Vöröskereszt, amely erősíti a mezőcsáti térség pozitív megítélését gazdasági és gasztroturisztikai tekintetében egyaránt.

A szakértői műhelymunkát Bánné dr. Gál Boglárka megyei közgyűlési elnök zárszavaival ért véget.

 

Forrás: Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzati Hivatal

Kép: Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzati Hivatal

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó Rosta Tibor

Trianon századik évfordulójától, június 4-étől Csongrád megye neve Csongrád-Csanád megye lesz - jelentette be Juhász Tünde kormánymegbízott hétfőn Szegeden.

A megye közlekedésbiztonságát értékelték

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Baleset megelőzési Bizottság (MBB) 2013. december 10-én Füzéren tartotta éves ülését, melyen a közlekedési szakemberek áttekintették és értékelték a megye közlekedésbiztonsági helyzetét.

Dr. Mengyi Roland fideszes országgyűlési képviselő, a megyei közgyűlés elnöke miniszteri biztosi megbízatása 2013. április 14-ig tart.

Forrás: Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzati Hivatal

2020. november 27., péntek, Virgil