Újabb egészségügyi szűrést végzett az orvoscsoport

Egészségügyi szűrőnapokat tartott a Magyar Máltai Szeretetszolgálat orvoscsoportja Borsod megyében az Encsi kistérségben. A szűrésre a Szeretetszolgálat Gyerekesély programjának keretein belül – a Borsod megyei gyerekesélyes munkatársakkal kiegészülve – került sor. A szűrés során Csenyéte és Fügöd települések gyermekeinek látását, vérnyomását, vércukorszintjét vizsgálták, valamint egy általános belgyógyászati felmérést is folytattak.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Nemzetközi Missziós Orvoscsoportja 2005 óta működik. Fiatal szakorvosokból és gyakorlott szakápolókból áll, valamennyien önkéntesek, elkötelezett, segítőkész emberek, akik szabadidejükben, térítésmentesen dolgoznak a csoportban. 2008-tól kezdődően Kárpát-medencei programot indítottak, ennek során Székelyföldön, Kárpátalján, és a moldvai csángók lakta településeken végeztek egészségügyi vizsgálatokat. Napi 120-150 beteget vizsgáltak meg és láttak el. Az általános egészségügyi vizsgálatokat 2009-ben kiterjesztették a magyarországi nyomortelepekre és roma közösségekre, ahol a gyermekek alultápláltsága és a higiéné hiánya általánosnak mondható, a felnőttek nagy részének akár évtizedek óta nincs kapcsolata az egészségügyi rendszerrel, meglévő betegségeikről, illetve azok következményeiről semmilyen ismerettel nem rendelkeznek. Az orvoscsoport két év alatt kétezer embert vizsgált meg és a helyben nyújtott belgyógyászati, fogászati, szemészeti, traumatológiai szakellátáson túl több mint ezer szemüveget készíttetett a rászoruló gyerekeknek. Az orvoscsoport az év minden napján bevethető, kórházi sátrukban víz és áram nélküli területen is képesek mobil rendelőt kialakítani, ahol szükség esetén kisebb műtétek is elvégezhetők.

A mostani vizsgálatok során több mint száz gyermeket szűrtek, kirívó betegségre szerencsére nem derült fény. Azok a gyermekek, akiknek szükséges volt, szemüvegkeretet választottak, a lencsék pedig pár héten belül elkészülnek. A szemüvegeket a Máltai Szeretetszolgálat ezúttal is ingyenesen biztosítja a rászorulók részére.

A szűrőnapokon az Egri Eszterházy Károly Főiskola önkéntesei is aktívan segítettek. A szűrések mellett a Mozgó Játszótér játékaival játszhattak a gyerekek.

Kapcsolódó cikkeink

Bomba robbant Bulgáriában

Bomba robbant Bulgáriában, Burgaszban egy izraeli turistákat szállító buszon, hatan meghaltak, harmincketten megsebesültek. A merényletet még senki nem vállalta magára, de állítólag volt egy névtelen hívás a robbanás előtt.

MTI Fotó Vajda János

Villamos és kisteherautó ütközött Miskolc belvárosában péntek reggel, a villamos kisiklott, az autó utasa megsérült – közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

MTI Fotó Szigetváry Zsolt

Hétfőtől és csak személyesen vehetik át a magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok a szavazási levélcsomagjaikat a kijelölt külképviseleteken. A szavazatot visszajuttatni már nem kötelező személyesen.

hirado.hu

Több mint kétezer migráns alszik jelenleg a párizsi utcákon, amire tavaly tavasz óta nem volt példa, a kormány ezért újabb 1200 befogadóhely átadását tervezi – közölték pénteken hivatalos források.

2020. augusztus 9., vasárnap, Emőd