Külföld

Az EB két kötelezettségszegési eljárást is új szakaszba léptetett hazánkkal szemben

Írta: itv , - Frissítve: 27th April, 2017 - 4:57pm

Két ügyben is újabb szakaszba léptette a Magyarország ellen korábban megindított kötelezettségszegési eljárásokat csütörtökön az Európai Bizottság (EB).

A brüsszeli testület mindkét esetben úgynevezett indokolással ellátott véleményt küldött a magyar kormánynak, ami az eljárás második szakaszát jelenti. Az első ügyben az Európai Bizottság felszólította Magyarországot, hogy hajtsa végre maradéktalanul az egyenlő bánásmódról és a szülési szabadságról szóló uniós irányelveket.

Az ET együttműködésre törekvő határozatot fogadott el Magyarországgal kapcsolatban

Írta: itv , - Frissítve: 27th April, 2017 - 4:50pm
MTI Fotó Európa Tanács

Kritikus, de együttműködésre törekvő határozatot fogadott el az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése a magyarországi helyzetről folytatott, a civil társadalmat és a Közép-európai Egyetemet (CEU) érintő magyar szabályozás miatt tartott vitáján - közölte Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke az MTI-nek telefonon nyilatkozva csütörtökön.

Kiakadtak az osztrák államfőn, aki szerint minden nőnek fejkendőt kellene hordania

Írta: itv , - Frissítve: 27th April, 2017 - 4:48pm
MTI/EPA/Christian Bruna

Felháborodást keltett Ausztriában Alexander Van der Bellen államfő azon kijelentése, hogy minden nőt meg kell kérni, a vallási okok miatt fejkendőt viselők iránti szolidaritásból maga is viseljen fejkendőt - számoltak be az osztrák lapok csütörtökön.

Van der Bellen egy korábban tett, de most nyilvánosságra hozott nyilatkozatában azt mondta, eljön az idő, amikor az iszlamofóbia miatt minden nőt meg kell erre kérni.

Megegyezett az EU a Brexit-tárgyalások képviseletében

Írta: itv , - Frissítve: 27th April, 2017 - 4:42pm
hirado.hu

Az Európai Unióban maradó 27 tagállam képviselőinek sikerült megegyezniük abban az álláspontban, amelyet az unió a Brexit-tárgyalások során képviselni fog - közölte Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség uniós ügyekért felelős államtitkára az általános uniós ügyekkel foglalkozó miniszteri EU-tanács luxemburgi ülését követően.

Orbán: Alaptalanul vádolják Magyarországot

Írta: itv , - Frissítve: 27th April, 2017 - 4:39pm
MTI/AP/Virginia Mayo

Az Európai Parlamentben Magyarországról vitáztak, fölszólalt Orbán Viktor is. A vita a felsőoktatási törvény módosításáról, a civil szervezetekre vonatkozó jogszabályok tervezett szigorításáról, a menedékkérők automatikus őrizetbe vételéről, valamint a médiapluralizmusról és az igazságszolgáltatás függetlenségéről szólt.

Magyarország sikere Európa sikere is

5G technológiával gyorsít az EU

Írta: itv , - Frissítve: 25th April, 2017 - 2:34pm
hirado.hu

Az uniós tagországok általános ügyekkel foglalkozó tanácsa határozatot fogadott el, amely azt biztosítja, hogy minden tagállamban jó minőségű frekvenciasávot szabadítsanak fel annak érdekében, hogy fokozni lehessen az összekapcsoltságot és elő lehessen mozdítani az 5G technológia bevezetését.

A nagy sebességet és kiváló lefedettséget nyújtó 700 MHz-es sáv koordinált felhasználásával gyorsabb és jobb színvonalú internetkapcsolatokat lehet majd létesíteni Európában.

Kapóra jött a terroristáknak a klímaváltozás

Írta: itv , - Frissítve: 24th April, 2017 - 5:42pm
MTI/EPA

"Fenyegető szorzóként" emlegeti a klímaváltozást a német külügyminisztérium megbízásából készült jelentés szerzője, aki az instabilitás, a konfliktusok és a terrorcsoportok kialakulása és térnyerése között fennálló kapcsolatot vizsgálta.

Beszámolót készített a német külügyminisztérium a klímaváltozás és a nem állami fegyveres csoportok kialakulásának kapcsolatáról, például Szíriában és a Csád-medencében. Az összefüggésekről Lukas Rüttingert, a jelentés társszerzője mesélt a Deutsche Welle német portálnak.

"Az EU-t egyenrangú tagállamok teremtették meg és ennek így is kell maradnia"

Írta: itv , - Frissítve: 24th April, 2017 - 5:39pm
MTI Fotó Krizsán Csaba

Kövér László, az Országgyűlés elnöke, az EU-tagállamok parlamenti elnökeinek találkozóján Pozsonyban beszélt erről.

“Az erős Európai Uniót az erős és egyenrangú tagállamok teremtették meg és ennek a jövőben is így kell maradnia” – jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke, az EU-tagállamok parlamenti elnökeinek találkozóján hétfőn Pozsonyban.

Macedón államfő: A migráció a jelen korunk súlyos problémája

Írta: itv , - Frissítve: 24th April, 2017 - 7:50am

Magyarország igaz barátja a Macedón Köztársaságnak, az élet számtalan területén segített nekünk, fő kereskedelmi partnerünk és befektetőnk is – mondta Gjorge Ivanov macedón államfő az M1 aktuális csatornának adott exkluzív interjújában. Kiváló kulturális kötelék áll fenn Magyarország és Macedónia között és rendkívüli politikai kapcsolat is, amely röviden azt jelenti, hogy Magyarország és Macedónia baráti viszonyban állnak egymással. Támogatók nyitott kérdések nélkül – tette hozzá.

Nem javul az orosz-amerikai kapcsolat

Írta: itv , - Frissítve: 24th April, 2017 - 7:45am

A kelet-ukrajnai orosz műveletek továbbra is akadályt jelentenek az orosz-amerikai kapcsolatok javításában - fejtette ki Rex Tillerson amerikai külügyminiszter Petro Porosenko ukrán elnöknek telefonon.

A két politikus annak kapcsán folytatott eszmecserét, hogy meghalt az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) ukrajnai különleges megfigyelő missziójának egyik amerikai tagja, két megfigyelő pedig megsebesült, amikor gépkocsijuk járőrözés közben aknára hajtott a luhanszki szakadárok ellenőrzése alatt álló területen.

Macron vagy Le Pen lehet az új francia elnök

Írta: itv , - Frissítve: 24th April, 2017 - 7:43am

A végleges adatok szerint Emmanuel Macron független, centrista politikus végzett az első helyen a voksok 23,75 százalékával, Marine Le Pen, a radikális jobboldali Nemzeti Front jelöltje lett a második a szavazatok 21,53 százalékával a francia elnökválasztás vasárnapi, első fordulójában. Ők ketten jutottak tovább a második fordulóba.

Közel 20 ezer terrorizmushoz köthető embert tartanak számon Belgiumban

Írta: itv , - Frissítve: 22nd April, 2017 - 8:30pm

Mintegy 19 ezer embert tartanak nyilván a terrorizmushoz köthetően Belgiumban, a nyilvántartottak száma hét év alatt több mint 900 százalékkal emelkedett – közölte rendőrségi forrásokra hivatkozva a La Libre Belgique belga napilap pénteken.

Gyümölcsöző gazdasági együttműködésre számít Grúziával Orbán

Írta: itv , - Frissítve: 22nd April, 2017 - 8:29pm
EPA

Minden feltétel adott a sikeres magyar-grúz gazdasági együttműködéshez - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a magyar-grúz üzleti fórumon, pénteken Tbilisziben.

A fórumot lezáró beszédében Orbán Viktor hangsúlyozta: a politikai vezetők mindent megtettek, amit lehet a gazdasági együttműködés ösztönzéséért, a két ország politikai kapcsolatai tökéletesek. Továbbá Magyarország és Grúzia földrajzi és kulturális szempontból is közel áll egymáshoz – mutatott rá.

Kampánycsend van Franciaországban

Írta: itv , - Frissítve: 22nd April, 2017 - 8:14pm
Az áprilisi franciaországi elnökválasztás tizenegy jelöltjének csoportképe egy televíziós vitaesten. MTI/EPA pool/Lionel Bonaventure

Holnap reggel 8-kor kezdődik az elnökválasztás, amit a világ nagy részén figyelemmel követnek majd. Az Európai Unió jövője szempontjából is fontos, hogy ki lesz a következő francia elnök.

Négy jelöltnek van reális esélye arra, hogy az első kettő között végezzen, és bekerüljön a mindent eldöntő második fordulóba. A tegnapelőtti párizsi rendőrgyilkosság miatt a terrorizmus és a biztonság kérdése lett a kampány végére a legfontosabb téma.

Kolozsváron tartják éves kongresszusukat az európai föderalisták

Írta: itv , - Frissítve: 20th April, 2017 - 2:22pm
hirado.hu

Kolozsváron tartja május 17. és 21. között éves kongresszusát az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója, azaz a FUEN - jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatón Vincze Loránt, a FUEN elnöke és Kelemen Hunor, a házigazda szerepét betöltő Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke.

A norvég baloldal kitart a kemény bevándorlási törvények mellett

Írta: itv , - Frissítve: 20th April, 2017 - 2:18pm
EPA/Terje Pedersen

A párt belső ellenzéke ugyanakkor puhítana. A vita hátterében a hazatoloncolandó, menekülttáborokba kerülő fiatalkorúak állnak.

A Munkáspárt kiáll a fiatalkorúak menedékkérelmének korlátozásáról szóló törvény mellett – nyilatkozta az ellenzéki párt szóvivője szerdán. „A védelem szükségességének kell meghatároznia, azt hogy valaki Norvégiában marad” – tette hozzá Helga Pedersen a The Local írása szerint.

Döntöttek a törökök - Örülhet-e Erdogan?

Írta: itv , - Frissítve: 16th April, 2017 - 4:39pm
MTI/AP/Ali Unal

Bezártak az urnák vasárnap délután Törökországban az elnöki rendszer bevezetéséről szóló népszavazás végeztével.

Az ország 32 keleti tartományában reggel 7 és délután 16 óra, míg 49 nyugati tartományában reggel 8 és délután 17 óra között lehetett voksolni. Valamennyi tartományban  elkezdték összeszámolni a szavazatokat.

Jézus Krisztus feltámadását ünneplik a keresztények

Írta: itv , - Frissítve: 16th April, 2017 - 4:37pm
EPA

Húsvét vasárnap a katolikus, a református és az evangélikus egyház vezetői is ünnepi szentmiséket, istentiszteleteteket tartottak. Sok helyen volt feltámadási körmenet is, amelynek lényege, hogy a vallásos emberek a templom falain kívül is kifejezzék hitüket.

Oldalak