Külföld

Besokalltak az osztrákok: leállítanák a migránsok átvételét

Írta: itv , - Frissítve: 23rd March, 2017 - 6:00pm
MTI/EPA/Cesare Abbate

Hans Peter Doskozil osztrák védelmi miniszter ellenzi, hogy Ausztria több menekültet vegyen át Olaszországból. Erről a tárcavezető számolt be csütörtökön az APA osztrák hírügynökségnek.

“Amíg az illegális, ellenőrizetlen bevándorlás továbbra is létezik, és Ausztria ennyire meg van terhelve, nincs lehetőség egy további legális útra a menedékkérők számára” – hangsúlyozta Doskozil.

Az Iszlám Állam katonája gyilkolt Londonban

Írta: itv , - Frissítve: 23rd March, 2017 - 5:55pm
M1

Mark Rowley, a londoni rendőrség terrorelhárítási vezetője közölte, hogy a tettes három embert ölt meg a korábban közölt néggyel szemben. Az Iszlám Állam csütörtökön magára vállalta a londoni terrortámadást, és közölte, hogy az ő katonájuk hajtotta végre a merényletet.

Hadiállapotra való felkészülés volt a stockholmi parlamentben

Írta: itv , - Frissítve: 21st March, 2017 - 9:29pm

Húsz év óta először ült össze korlátozott létszámban a svéd parlament hadiállapot szimulációjának céljával, tekintettel az Oroszországgal való kapcsolatokban beállt feszültségekre - jelentette be a törvényhozás elnöke, Urban Ahlin.

Ez már nem gyakorlat: ezer katonát vezényel a NATO Lengyelországba

Írta: itv , - Frissítve: 21st March, 2017 - 9:27pm
MTI Fotó Krizsán Csaba

Több mint 1100 katonát vezényel Lengyelországba a NATO április elején, „válaszul az orosz agresszióra”. A zászlóalj parancsnoka szerint készek halálos eszközökhöz is nyúlni.

A NATO-csapatokat Orzysz városánál állomásoztatják majd, 220 kilométerre északkeletre Varsótól. A katonák nagy része, 900-an amerikaiak lesznek, mellettük 150 brit és 120 román érkezik.

Öt évig nem adna támogatást az Ausztriában dolgozó külföldieknek a külügyminiszter

Írta: itv , - Frissítve: 19th March, 2017 - 11:50am
EPA/Georg Hochmuth

Az osztrák szociális rendszer "bevándorlóinak" megállítása érdekében csak öt év után folyósítaná a külföldieknek juttatható szociális támogatást Sebastian Kurz osztrák külügyi és integrációs miniszter, aki erről az Österreich című lap vasárnap megjelent számában beszélt.

Kurz úgy vélte, hogy amennyiben valaki elveszti a munkáját, vissza kellene utaznia származási uniós országába, vagy egy másik tagállamba, ahol munkát talál.

Egész Európában fertőz a kanyaró

Írta: itv , - Frissítve: 19th March, 2017 - 11:49am
MTI Fotó

Már Belgiumban, Franciaországban és Németországban is rengeteg a beteg. Sőt Olaszországban annyian lettek kanyarósok 2 és fél hónap alatt, mint tavaly egész évben. Az orvosok szerint sokakat egyszerűen félretájékoztattak, ezért be sem oltatták magukat vagy gyereküket.

Újabb török nagygyűlés lehet Németországban

Írta: itv , - Frissítve: 19th March, 2017 - 11:04am

Elképzelhető egy újabb nagygyűlés török miniszterek részvételével Németországban az alkotmánymódosításról tartandó április 16-i népszavazás előtt - közölte vasárnap Ibrahim Kalim, Recep Tayyip Erdogan török elnök szóvivője a CNN-Türk televíziónak adott interjúban.

A szóvivő egyben kijelentette: a német hírszerzés kételkedése Fethullah Gülen hitszónok részvételében a tavalyi puccskísérletben annak bizonyítéka, hogy Berlin az elvetélt államcsíny mögött álló szervezetet támogatja.

Juncker még 60 évet és újabb tagokat jósol az uniónak

Írta: itv , - Frissítve: 19th March, 2017 - 10:53am
MTI/AP/Jean-Francois Badias

Az Európai Bizottság elnöke a válságok ellenére még legalább további 60 évet jósol az Európai Uniónak, amelynek szerinte "akkor már biztosan több mint 30 tagállama lesz".

Jean-Claude Juncker a Bild am Sonntag című vasárnapi német lapnak adott interjút abból az alkalomból, hogy március 25-én lesz az EU elődjét megalapító Római Szerződés aláírásának 60. évfordulója.

Erős nemzetekkel lesz erős az Európai Unió

Írta: itv , - Frissítve: 17th March, 2017 - 3:58pm

Az erős nemzetek Európáját nevezte az Európai Unió helyes irányának Mátrai Márta, az Országgyűlés háznagya, aki a Római Szerződések 60. évfordulója alkalmából az olasz fővárosban rendezett rendkívüli EU parlamenti elnöki konferencián nyilatkozott.

Több ezer menekülttel fenyegeti Európát Törökország

Írta: itv , - Frissítve: 17th March, 2017 - 3:31pm

Havi 15 ezer menekült útnak indításával fenyegette meg Európát Süleyman Soylu török belügyminiszter - jelentette a CNN Türk török hírtelevízió.

Soylu szerint Németország és Hollandia beavatkozik a török belügyekbe, azok közül is kiemelten az elnöki rendszer bevezetéséről döntő április 16-i török népszavazás kérdésébe. Németország és Hollandia most azt próbálja véghezvinni, amit egyebek mellett a tavaly július 15-i puccskísérlet alkalmával nem sikerült – vélekedett a miniszter.

Európa nem játszhadozhat Európa térségében

Brexit: elindul a kilépési folyamat

Írta: itv , - Frissítve: 14th March, 2017 - 2:10pm
MTI/Európai Tanács/Mario Salerno

A londoni parlament felső kamarája, a Lordok Háza módosítások nélkül véglegesítette azt a kormányzati határozattervezetet, amelynek törvényhozási elfogadása a brit legfelsőbb bíróság januári döntése alapján szükséges a brit EU-tagság megszűnéséhez vezető folyamat hivatalos elindításához.

Varsó keményen fog játszani az EU-val Tusk megválasztása után

Írta: itv , - Frissítve: 12th March, 2017 - 12:50pm
EPA

Lengyelország mostantól obstruálni fogja az Európai Unió munkáját, és "kemény játékot" fog játszani Brüsszelben, miután az unió Varsó tiltakozása ellenére újraválasztotta Donald Tusk volt lengyel kormányfőt az Európai Tanács élére - közölte a lengyel külügyminiszter.

Donald Tuskot, a Jog és Igazságosság (PiS) jobboldali kormánypárt vezetőjének, Jaroslaw Kaczynskinek a régi ellenlábasát csütörtökön újabb két és fél évre választották meg a tanács elnökének, egyetlen ellenszavazattal, Lengyelországéval.

Bekeményít az EU - leállítják a Törökországnak nyújtott előcsatlakozási támogatásokat

Írta: itv , - Frissítve: 11th March, 2017 - 5:21pm
EPA

"Törökország jelenleg nem közeledik Európához, hanem távolodik tőle" - jegyezte meg a dpa-interjúban a bővítési tárgyalásokért felelős biztos.

Elkezdte csökkenteni a Törökországnak a csatlakozási folyamat keretében nyújtott támogatásokat az Európai Unió – közölte a bővítési tárgyalásokért felelős uniós biztos a dpa német hírügynökségnek adott nyilatkozatában.

Nem engedték leszállni a hollandok a török külügyér gépét

Írta: itv , - Frissítve: 11th March, 2017 - 5:18pm

Hollandia visszavonta a leszállási engedélyt a Mevlüt Cavusoglu török külügyminisztert szállító repülőgéptől, amely Rotterdamba tartott - jelentette szombaton a CNN Türk török hírtelevízió és az NTV holland köztévé.

A miniszter Rotterdamban az áprilisi törökországi alkotmánymódosító népszavazással kapcsolatos kampányrendezvényen vett volna részt.

Békében zajlott a székelyek szervezett tiltakozása

Írta: itv , - Frissítve: 11th March, 2017 - 5:10pm
MTI Fotó Boda L. Gergely

Incidensek nélkül zárult Marosvásárhelyen a székely szabadság napja alkalmából szervezett megemlékezés és tiltakozás - mondta az MTI-nek Adina Chis, a román csendőrség marosvásárhelyi mobil egységének a szóvivője a rendezvény végén.

Japánban megemlékeztek a hat évvel ezelőtti szökőárról

Írta: itv , - Frissítve: 11th March, 2017 - 5:03pm
MTI/AP/Eugene Hoshiko

Japánban szombaton megemlékeztek a hat évvel ezelőtti hatalmas földrengés és szökőár, valamint a természeti katasztrófa miatt bekövetkezett fukusimai atomerőmű-balesetről. Mint minden évben, idén is ezrek látogattak a szigetország északkeleti partvidékének a katasztrófa sújtotta több mint 500 kilométeres szakaszára.

Németország lakosságának harmada már nem német

Írta: itv , - Frissítve: 11th March, 2017 - 5:00pm
MTI Fotó Czimbal Gyula

Németországban a lakosság egyharmada már nem német. Ha Berlin továbbra is a nyitott kapuk politikáját folytatja, akkor egy nemzedék múlva az ország teljesen más lesz, mint amit a történelem és a németek megszoktak – jelentette ki Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Nógrádi György elmondása szerint a Németországba érkezők nem tudnak integrálódni, mivel nem tudják a nyelvet, nincs iskolai végzettségük, egy modern társadalomban pedig nem kellenek „képletesen analfabéta emberek”.

Az elmúlt évtizedek legsúlyosabb humanitárius válságával néz szembe a világ

Írta: itv , - Frissítve: 11th March, 2017 - 4:56pm
EPA/Said Yusuf Warsame

A második világháború óta legsúlyosabb humanitárius válsággal néz szembe a világ, négy ország 20 millió lakóját alultápláltság és éhínség fenyegeti - figyelmeztetett az ENSZ.

Stephen O’Briennek, az ENSZ-főtitkár humanitárius ügyekben illetékes helyettesének az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt tett nyilatkozata a fegyveres konfliktus sújtotta Jemenre, Szomáliára, Dél-Szudánra és Nigériára vonatkozott. O’Brien most tért vissza a térségben tett körútjáról.

Nem vitáznak a kétsebességes Európáról

Írta: itv , - Frissítve: 10th March, 2017 - 10:17am

Pénteken folytatódik a márciusi EU-csúcs, amelynek második napján az EU jövőjével kapcsolatos tervezet vitája kerül terítékre - jelentette az M1 Aktuális tudósítója. Baraczka Eszter azt is elmondta az M1 reggeli csatornáján, hogy heteken belül benyújtja London a kilépési szándéknyilatkozatot.

Pénteken egy napirendi pont van Brüsszelben, ez az EU jövőjéről szóló vita  - jelentette a közmédia brüsszeli tudósítója, aki hozzátette: az ezzel kapcsolatos végső döntést előreláthatólag március végén, az EU 60. “születésnapján”, Rómában hozzák meg.

Orbán: a migrációs kérdés körül várható a legfontosabb vita az EU-csúcson

Írta: itv , - Frissítve: 10th March, 2017 - 10:14am
M1

A küszöbön álló uniós csúcs legfontosabb kérdése magyar szempontból a migráció, a bevándorlás és a jogi határzár kérdése – mondta el Orbán Viktor miniszterelnök az M1 tudósítójának kérdésére Brüsszelben, az EU-tagországok állam-, illetve kormányfőinek kétnapos tanácskozását megelőzően.

Sztrájk a berlini reptereken, nem indulnak a járatok

Írta: itv , - Frissítve: 10th March, 2017 - 10:03am

A földi kiszolgáló személyzet sztrájkja miatt csaknem valamennyi járatot töröltek a két berlini nemzetközi repülőtér pénteki menetrendjéből.

A schönefeldi és a tegeli repülőtéren összesen 659 járat marad ki a szolgáltató szektor szakszervezeti szövetségének (Verdi) felhívására szervezett sztrájk miatt, nem közlekednek a budapesti járatok sem.

Támadja a többsebességes Európát a lengyel külügyminiszter

Írta: itv , - Frissítve: 8th March, 2017 - 3:06pm
EPA/Olivier Hoslet

A többsebességes Európa az Európai Unió végét jelentené - jelentette ki Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter, aki óvott egy unión belüli "kemény mag" intézményesítésétől.

Az RMF FM lengyel kereskedelmi rádiónak nyilatkozva Waszczykowski a német, francia, olasz és spanyol állam-, illetve kormányfők hétfői versailles-i találkozójára reagált, melyen a többsebességes Európa beindítását szorgalmazták, és ahol Francois Hollande francia elnök kijelentette: “az egység nem jelent egyöntetűséget”.

A fejlődő látás segíthette elő a szárazföld meghódítását

Írta: itv , - Frissítve: 8th March, 2017 - 2:42pm
Shutterstock

Egy friss, provokatív kutatás azt sugallja, elsőként a látás, nem pedig a végtagok kifejlődése ösztönözte 385 millió éve élt vízi őseinket, hogy lépjenek ki a szárazföldre. A krokodilszerű állatok először meglátták a könnyű prédát a szárazon, és azt követően tettek szert azokra a végtagokra, amelyekkel kimászhattak értük.

Oldalak