A Google durva ajánlata

Téma: 

A cég most közzétette a szolgáltatás technikai és pénzügyi részeit, a konkurens szolgáltatók legrosszabb rémálmait valóra váltva.
A Google 1 gigabites netet ajánl (ami az asszimetrikus DSL-szolgáltatásokkal ellentétben 1 gigabit letöltési és 1 gigabit feltöltési sebességet is jelent), mindössze 70 dollárért havonta. Ez nagyjából a negyede annak, amit a konkurensek elkérnek a leggyorsabb - és a Google Fibernél még így is bő háromszor lassabb - elérést biztosító csomagjaikban. Hogy a vetélytársak kínálatával jobban összehasonlítható legyen, a Google egy internet plusz kábeltévé csomagot is bevet, ez 120 dollárba kerül havonta, és egy wifi router, illetve egy Nexus 7 tablet is jár hozzá ajándékba, mint a kábeltévés set-top box távirányítója. A hasonló szolgáltatások szokásos hátulütője, a hűségszerződés a Google-nél is megvan, a sima gigabites netre egy évre kell aláírni, a tévés extra csomagra két évre, illetve van egy egyszeri, 300 dolláros beszerelési díj is.

A Google ajánlata várhatóan simán letarolja majd a felső kategóriás netszolgáltatások piacát, de az olcsó szegmensben még ennél is durvább ajánlattal állt elő a cég: 5 megabites kapcsolat, ingyen, hét évig (a 300 dolláros beszerelést itt is ki kell fizetni), adatforgalmi korlátozás nélkül. Ez a belépő szintű netszolgáltatásnak felel meg ma Amerikában, amiért egyébként havi 40-50 dollárt szemrebbenés nélkül elkérnek a szolgáltatók.

A Google Fibernek egyelőre a kábeleit sem fektették le, jelenleg Kansas Cityben, és a kísérletben részt vevő többi városban az igények felmérése és az előzetes regisztráció zajlik. A városokat 800-1000 lakást tartalmazó körzetekre osztották, és ott indul majd legelőször a kábelek bevezetése, ahonnan a legtöbben regisztrálnak (ez egy tíz dolláros előleg letételével is jár). Hogy a cég mikorra tervezi a szolgáltatásba további helyszínek bevonását, esetleg az Amerikán kívüli terjeszkedést, egyelőre nem tudni. Szakértők szerint a Fiber elindulása komoly ár-, és sávszélességi versenyt fog elindítani az olcsóbb és drágább szegmensekben is, az internetelérés átlagos ára akár egy nagyságrendet is eshet, ha a konkurencia felveszi a kesztyűt a Google ellenében.

Kapcsolódó cikkeink

Magyar idő szerint szombat éjszaka 0 óra 52 perc körül leállt a Google összes szolgáltatása. A Google egyelőre nem adott magyarázatot az öt offline percre, a cég szolgáltatásainak állapotát mutató táblázatban jól látszik, hogy minden szolgáltatással gond volt.

A Google, az amerikai alkotmány szólásszabadságot szavatoló első kiegészítésére hivatkozva, arra kérte az Egyesült Államok külföldi hírszerzését felügyelő bíróságot (FISC): engedélyezze számára annak külön közlését, hogy a szövetségi szervek hány alkalommal kérték tőle a...

A világhírű Economist szerint az internetes magánvállalatok valójában sokkal többet tudnak rólunk, mint az állam. A Google az összes levelünket elolvassa, feljegyezheti, kivel telefonáltunk, és azt is, hogy éppen hol tartózkodunk.

2020. július 15., szerda, Henrik,Roland