Legfeljebb 20 liter vizet lehet kivinni Szlovákiából

Téma: 
Legfeljebb 20 liter ivóvizet vihetünk ki Szlovákiából január közepétől, a parlament kedden az alkotmány októberi kiegészítéséhez kapcsolódva elfogadta a víztörvény módosítását. A korlátozás nem vonatkozik a csomagolt ivóvízre, azt korlátlan mennyiségben lehet külföldre szállítani.
 
 

A 20 literes felső határ a hazai vízforrásokból nyert, nem csomagolt vízre vonatkozik. Kivételt képez a humanitárius célokat szolgáló víz kivitele az országból, erre továbbra sem vonatkozik majd semmilyen korlátozás. A korlátozás célja a kormánypárt szerint a vízvagyon védelme, meg kell akadályozni az állapota romlását, és elsődleges cél, hogy biztosítsák Szlovákia lakosságának ivóvízellátását.

A víztörvény célja a víztartalékok és a talajvíz védelme a védett vízgazdálkodási területeken, hangsúlyozottan a csallóközi ivóvízkészlet védelme. A törvény egyben megtiltja bármilyen termékvezeték, vagyis a kőolaj- és földgázvezeték építését is a védett vízgazdálkodási területeken. Egyben bevezeti az öntözési célú víz díjkötelezettségét, amit a mezőgazdasági termelőknek kell fizetniük. A kiskertekben azonban továbbra is ingyen vízzel öntözhetnek az emberek.

 

A víz alkotmányos védelmét októberben fogadta el a parlament. A Smer ellenzéki szavazatok nélkül nem tudta volna elfogadni javaslatot, a KDH viszont ismét besegített a kormánypártnak. Tették ezt annak ellenére, hogy nem értettek egyet a módosítással. A Smer ugyanis saját hibáját próbálja helyrehozni a javaslattal, fogalmazott a szavazás előtt Peter Muránsky, a KDH képviselője. „Ez nem egy rendszerszerű megoldás, de támogatjuk. Egyszerűbb lenne viszont, ha a Smer a saját korábbi törvényét vonná vissza, amellyel ezt a helyzetet megteremtette” – utalt akkor Muránsky éppen a már előkészületben lévő víztörvényre.

 

(lpj, TASR)

 

Kapcsolódó cikkeink

MTI/EPA/Georgi Licovszki

Szörnyű ezt mondani, de egy migráns kiutasításához az kell, hogy a hatóságok megfogják, és kivigyék az országból. Hogy hova, az teljesen mindegy, oldja meg a kiutasított személy – mondta az M1-en Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő.

MTI Fotó: Marjai János

Valóban szükségünk van ennyi palackozott vízre? Nem elég jó a csapvíz? Magyarországon az utóbbi években ugrásszerűen megnőtt a palackozott vizek fogyasztása és vele együtt a PET-hulladék mennyisége.

2020. július 14., kedd, Örs,Stella