Nógrádi: a kultúrák háborúja folytatódik

Téma: 

A francia forradalommal kapcsolatos ünnepségeket Törökországban lemondták, mert olyan értesülések „jöttek be”, miszerint Ankarában, Isztambulban a francia külképviseletek ellen merénylet lehetséges - jelentette ki Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Franciaországban ugyanakkor az emberi jogi szervezetek részéről nagy volt a nyomás, hogy függesszék fel a párizsi merényletek óta érvényben lévő terrorkészültséget. Ezért bejelentették, hogy július 26-ával – a Cannes-i filmfesztivál, a labdarúgó Európa-bajnokság és a Tour de France után  – feloldják a rendkívüli állapotot, a kormányon akkora volt a nyomás. Erre válaszul megtörtént Nizza, és erre válaszul minden megváltozott – fogalmazott.

MTI Fotó Czimbal Gyula

Megjegyezte: Cannes-ban partra szállt egy iszlám államos csónak egy filmfelvételen, és kitört a pánik. Itt látszott, hogy a lakosságot nem lehet felkészíteni.

Ha tíz merényletből kilencet megakadályoz az elhárítás, de a tizedre sor kerül, fejek hullanak.  Május 10-én a francia belső elhárítás vezetője egy tájékoztatót tartott, melyen azt mondta, Franciaország az első helyen van kitéve a terrortámadásnak az európai országok közül. Elvárható lett volna azonban tőle, hogy elemezze az okokat. A válasz, miszerint tovább bombázzák Szíriát és Irakot ugyanis felszíni kezelés. Azt jelenti, hogy onnan egyre több terrorista indul ide, innen egyre több bombázó megy oda, és a helyzet nem rendeződik. A jelenlegi politikai stratégiában nem látszik, hogyan oldanák meg a kérdést – hangoztatta Nógrádi György.

Ha igazak a hírek, és egy tunéziai hajtotta végre a nizzai merényletet, ez azt jelenti, hogy a kultúrák  háborúja tovább folytatódik Európában. Franciaországban a 10-12 százaléknyi muzulmán helyzete romlik, azoké is, akiknek semmi köze a terrorizmushoz, a francia lakosság radikalizálódik, ez meglátszik majd a választásokon is. Radikalizálódik a muzulmán lakosság is, az Iszlám Állam pedig eléri a célját, mert nagy számú potenciális emberanyag lesz, akiket be lehet szervezni. Európa jelenleg a belső megosztottság felé halad – mondta a szakértő.

Megemlítette: Joachim Gauck német államfő nagyot megható beszédet mondott, Európa összes vezetője színre lépett. Gyönyörű beszédek, de hogyan tovább, ezt nem látni – mondta.

Ma Nyugat-Európa minden országában vannak emberei az Iszlám Államnak. Neki nem kell „balfácánokat” ide küldeni. Olyan embereket aktivizál, akik évtizedek óta élnek itt, és a második, a harmadik generáció tagjai. Szörnyű nehéz ezeket kiszűrni – szögezte le.

Úgy vélte: nem a francia, hanem a schengeni határokat kellett volna lezárni, és megállítani a migránsrohamot. A titkosszolgálatoknak pedig, elsősorban az Egyesült Államok titkosszolgálatának pedig be kellene épülnie az Iszlám Állam tagjai közé. És ha az Iszlám Államot fel akarja számolni a Nyugat, össze kell fognia az oroszokkal, akikkel szemben utána nem alkalmazhat embargókat. A Nyugatból azonban hiányoznak a stratégiai döntések – ismételte meg.

Ma még gyászolunk, de holnaptól politikai válaszokat kell adni – figyelmeztetett.

Obama ugyanazt csinálja, mint Gauck. Csodálatos beszédet mond, és teljes támogatásáról biztosítja Franciaországot. De mi a teljes támogatás? Vállalja az Egyesült Államok, hogy szárazföldi erővel szétveri az Iszlám Államot? Nem. Nem látni, hogy Obama lépne. A választásokig, illetve az új elnök januári beiktatásáig rengeteg idő van, ezalatt az Iszlám Állam szabadon ténykedhet – vetette fel.

Beszélt arról is, hogy Európában az utóbbi választások mind azt mutatták, hogy „valamit csináljatok”. Ausztriában mindenki összefogott a szabadságpárti jelölt ellen, volt egy nagyon furcsa levélszavazás, és ki kellett írni újból a választást. Németországban mindhárom tartományi választást elvesztette az Angela Merkel vezette CDU. Az európai ember elkezdett fordulni, az európai politika nem hajtotta végre a fordulatot, itt kezdődnek a problémák – érvelt Nógrádi György.

Forrás: hirado.hu, Kossuth Rádió

Kép: MTI Fotó: Czimbal Gyula

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó

Az Állami Számvevőszék benyújtotta a 2018-as működéséről és szakmai tevékenységéről szóló beszámolóját az Országgyűlésnek – közölte a számvevőszék csütörtökön közleményben az MTI-vel.

hirado.hu

Jelenleg Németország látja el az Európai Unió soros elnöki feladatait. A német kormány még ebben a fél évben megreformálná a menekültügyi rendszert.

EPA

Kína vasárnap sikertelenül próbálta nehéz hordozórakétáinak második típusát, a Long March-5 Y2-t, amely egy 7,5 tonnás távközlési műholdat állított volna pályára - jelentette a helyi média.

2021. március 6., szombat, Leonóra,Inez