Tusványos – Szalai, Belénessy, Gazsó a közszolgálati médiáról, a sajtószabadságról és az öncenzúráról

Téma: 

A magyar médiaalkotmány példátlan szabadságot biztosít az újságírók számára, mégis vannak nemkívánatos jelenségek a sajtóban – mondta Szalai Annamária, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke a Bálványosi Nyári Szabadegyetemnek a sajtószabadság, a cenzúra és az öncenzúra kérdéseivel foglalkozó péntek délutáni pódiumbeszélgetésén.

Az NMHH elnöke elsősorban a kereskedelmi okokból gyakorolt öncenzúra példáit említette. Elmondta, a cenzúra fogalma nehezen értelmezhetővé vált a jelenlegi információbőségben. “Ma olyan sok tartalom áraszt el, hogy abból eleve válogatni kell. Ez cenzúra?” – tette fel a kérdést.
Belénessy Csaba, az MTI vezérigazgatója megerősítette korábbi álláspontját, hogy a közszolgálati médiának lojálisnak kell lennie a kormányhoz és tisztességesnek az ellenzékhez.
Belénessy úgy vélekedett, hogy a hírügynökség esetében nem sok értelme lenne a cenzúrának. Ha az MTI nem írna meg valami fontosat, a saját hitelét rombolná, hiszen a hírek más csatornákon úgyis nyilvánosságra kerülnek – mondta, s hozzátette: “aki ebben a szakmában azt mondja, nincsen kapcsolata politikával, az hazudik”. A vezérigazgató azt tartotta fontosnak, hogy ez a kapcsolat rendezett legyen.
Belénessy Csaba azt is elmondta, hogy “a közszolgálati média nem beszélhet százfelé, és nem beszélhet felelőtlenül”. Hozzátette: az MTI a politikai témájú hírek esetében a francia modellt alkalmazza: a hírek harmadának a kormány, harmadának a kormánypártok, harmadának pedig az ellenzék álláspontját kell tükröznie.
Gazsó L. Ferenc a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA)vezérigazgató-helyettese megemlítette, a korosztályához tartozó újságírók a pártállami korban még szembesültek a cenzorok jelenlétével. Szerinte a generációváltással az öncenzúra mértéke is enyhül a magyar sajtóban. “Amiként az idősebbeknek még összeszorul a gyomruk, ha átlépik az államhatárt, az ifjak már nevetnek a határátlépéskor” – jellemezte a mentalitásváltást a vezérigazgató-helyettes.
A tusványosi pódiumbeszélgetésen kitértek arra is, hogy miként kellene megjeleníteni a határon túli témákat a magyar médiában. Szalai Annamária egy felmérés eredményeit említve sajnálatosnak tartotta, hogy a magyarországi médiafogyasztókat egyre kevésbé érdekli a külhoni magyarság ügye.
Csinta Samu, az Erdélyi Napló című hetilap főszerkesztője a külhoni magyarokkal foglalkozó tévéműsorok “gettósítását”, a határon túliak bemutatásával kapcsolatos sztereotípiákat kifogásolta.
Belénessy Csaba úgy vélekedett, hogy a Kárpát-medence egységes szemlélete kellene hogy jellemezze a média teljes műsorfolyamát. “A budapesti időjárás-jelentésnek is azzal kellene kezdődnie, hogy Csíkszeredában volt a leghidegebb” – ecsetelte a vezérigazgató.
Gazsó L. Ferenc úgy vélte, a külhoni magyarokat bemutató önálló műsorokra is szükség van, de a határon túli témák más műsorokba való integrálását is folytatni kell.

Kapcsolódó cikkeink

Szalai Annamária

Hosszú betegség után elhunyt Szalai Annamária, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a médiatanács elnöke - tájékoztatta az NMHH pénteken az MTI-t.

Elkészült a médiatörvény módosítása

A javaslat két lényeges ponton változtat az évek óta európai szinten is bírált médiatörvényen.

MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

A magyar válogatott 3-3-as döntetlent játszott Portugáliával, így csoportelsőként jutott a franciaországi Európa-bajnokság nyolcaddöntőjébe.

Megtörtént a választópolgárok arculcsapása! Öszöd után odatartottuk arcunk másik felét is. Ezt kihasználva a baloldali ellenzék ismét gondolkodás nélkül megalázta méltóságunkat - írja a Civil Összefogás Fórum közleménye.

2020. július 15., szerda, Henrik,Roland