Szocialista belháború Miskolcon

"A miskolci szocialisták közötti belháborútól hangos az utóbbi időben a helyi sajtó. Igaz, mindezt úgy próbálják leplezni, hogy politikai ellenfelüket, és a választási kampány hevét teszik felelőssé azért, mert az ügyek kitudódtak. Paradox helyzet, de láttunk már ilyet az öszödi – beszéd kapcsán is.
Az egyik hírportál például egyenesen úgy fogalmazott: „Kitört a háború a miskolci szocialisták körében”. Arról van szó ugyanis, hogy az MSZP Miskolc városi választmányának elnöke, alig 800 000 forintos késedelmi kamat miatt felszámolási eljárást kezdeményezett a MISEK, azaz a miskolci kórházat üzemeltető cég ellen.
Ez a lépés semmi mással nem magyarázható, mint azzal, hogy a választmányi elnök kellemetlen helyzetbe akarta hozni a városvezetést – éppen a választások előtt.
A választmányi elnök cége a város egyik jól működő vállalkozása, számos pályázaton szerepelt sikeresen, és gyakorlatilag az önkormányzat valamennyi cége kapcsolatban áll vele, többi között úgynevezett innovációs járulékot fizetnek neki. Balgaság volna tehát azt feltételezni, hogy a választmányi elnök, cége nehéz anyagi helyzete, vagy éppen a késedelemből adódó üzleti-morális felháborodás miatt kezdeményezte a bíróságon a felszámolási eljárást.
Könnyen meglehet az is, hogy a választmányi elnök ezzel a lépéssel inkább egy régi sérelmet próbált megtorolni. Ez persze a párttársaknak sem tetszik.
Megbízható szocialista körökből úgy tudjuk, hogy a városvezetés a jelenlegi választmányi elnököt bízta meg még 2008-ban, hogy tárgyaljon az egyik jelentős autóipari cég Miskolcra településéről. Akkoriban erről sokat cikkezett a sajtó, hiszen az ügyletet az akkori kormányzat is támogatta. 2500 ember munkahelyéről volt szó az ország egyik komoly hátrányokkal, és jelentős munkanélküliséggel küzdő városában – Miskolcon.
A választmányi elnök akkoriban persze nem az innovációs cég vezetője volt, hanem az egyik legnagyobb önkormányzati cég vezérigazgatója. Azonban a tárgyalások olyannyira megakadtak, hogy az autóipari cég végül nem Miskolcon, hanem Kecskeméten építette meg a gyárat. Ezt – nyilvánvalóan – az akkori kormányzat is nehezményezte.
Megbízható szocialista körök azt is megerősítették, hogy a háttérben nem a városvezetés, hanem maga a tárgyalás lefolytatására kijelölt vezérigazgató magánérdekei álltak. Ezt bizonyítja az is, hogy hamarosan el is távolították tisztségéből.
Maga az eltávolítás persze nem járt abszolút egzisztencia – vesztéssel. A kegyvesztett szocialista katona hamarosan átvette a fentebb már említett innovációs cég vezetését, majd 2010-ben a párt miskolci választmányának elnöke lett.
Mégis úgy tűnik, hogy a jól fizető vezérigazgatói állásból való leváltás tüskét hagyott az újdonsült pártvezérben, és éppen a választások előtt, néhány százezer forintos késedelmi kamat miatt revansot vett párttársán. Ezzel a lépéssel nemcsak kellemetlen helyzetbe hozta a szocialistákat, hanem üzent is. Mégpedig azt, hogy a keze messze elér."

Kapcsolódó cikkeink

Gyűlöletkeltés: szocialista plakátkampány Miskolcon is.

Nógrád és Fejér megye Fideszes politikusainak tiltakozását követően megyénk Fideszes képviselői is felemelték a szavukat az MSZP óriásplakát-kampánya miatt, s követelik annak mielőbbi leállítását.

MTI/EPA/Ho Hvi Jung

Egy "új korszak" elindításáról beszélt Hszi Csin-ping kínai elnök szerdán a kommunista párt ötévenként megrendezett, egyhetes kongresszusát megnyitó beszédében, hozzátéve, hogy Kína soha nem fogja lemásolni semelyik másik ország politikai rendszerét, mégis nyitott...

Tiszaújvárosi civil szervezetek és félelmükben nevük elhallgatását kérő magánszemélyek megdöbbenéssel hallgatták Bráz György (MSZP), Tiszaújváros polgármesterének augusztus 20-i beszédét, amely keretében kormány ellenes propaganda beszédet tartott és gyalázkodott,...

Illusztráció

Hatalmas a szemléletbeli különbség a szocialista ország és városvezetés, valamint a mostani közt.

2020. július 15., szerda, Henrik,Roland