2022 June 27 Monday

HÍREK

feature-top
HÍREK

Orbán Viktor: Közös célunk a béke

Forrás: hirado.hu Kép: hirado.hu

Orbán Viktor miniszterelnök Emmanuel Macron francia elnökkel készült képet tett közzé közösségi oldalán az EU-csúcsról. A miniszterelnök bejegyzésében azt írta, hogy „közös célunk a béke”.

Orbán Viktor miniszterelnök a brazil elnökkel folytatott budapesti tárgyalása után utazott csütörtökön Brüsszelbe.

Orbán Viktor részvételével Brüsszelben több mint negyven afrikai állam- és kormányfő, valamint az európai országvezetők részvételével tartanak kétnapos EU–Afrika-csúcstalálkozót.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az Európai Unió tagországai állam-, illetve kormányfőinek az Afrikai Unió tagállamai vezetőivel csütörtökön kezdődött kétnapos csúcstalálkozóján kijelentette, hogy feltétlenül szükség van egy stabil, biztonságos és virágzó Afrikára, mind az afrikaiaknak, mind az európaiaknak. E nélkül ugyanis nem lesz kiszámítható a világ, és nem lesz biztonságos Európa sem.

A brüsszeli EU–Afrika-csúcsot beárnyékolja az ukrán–orosz konfliktus

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn telefonon egyeztetett Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével az orosz–ukrán határon kialakult válsághelyzetről is. Erről Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője tájékoztatta az MTI-t.

A két vezető megállapította, hogy a helyzet romlik, ugyanakkor egyetértettek abban, hogy folytatni kell a diplomáciai erőfeszítéseket a konfliktus békés megoldása érdekében. Leszögezték: szükség van a további párbeszédre, a háború elkerülése ugyanis egész Európa, így Magyarország érdeke is.

Steiner Attila: Az EP által megszavazott klímaadó nincs összhangban a magyar kormányzati iránnyal.