2022 August 14 Sunday

HÍREK

feature-top
HÍREK

Már lehet jelentkezni a bankoknál a hitelmoratórium meghosszabbításáért

Forrás: hirado.hu Kép: MTI Fotó Illyés Tibor

A kormány június 30-ig meghosszabbítja a hiteltörlesztési moratóriumot. Így továbbra is élhetnek annak lehetőségével a gyermekes családok, a munkanélküliek, a nyugdíjasok, a közfoglalkoztatottak, illetve mindazok, akiknek a járvány idején csökkent a jövedelme – jelentette be Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a kormány közösségi oldalán.

Már lehet jelentkezni a bankoknál a hitelmoratórium meghosszabbításáért – jelentette be Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a kormány közösségi oldalán. Emlékeztetett, a 2008-as válság idején több százezer család került bajba, mert nem tudta fizetni a lakás- vagy egyéb hitelét. Az akkori kormány segítség nélkül hagyta a hitelválságba jutott családokat, amit az Orbán-kormány orvosolt azzal, hogy lezárta a devizahitel-korszakot.

Mint mondta, a kormány az elmúlt hónapokban hiteltörlesztési moratóriumot vezetett be, amelyet a rászorultak számára június 30-ig meghosszabbít.

Így továbbra is élhetnek a hitelmoratórium lehetőségével a gyermekes családok, a munkanélküliek, a nyugdíjasok, a közfoglalkoztatottak, illetve mindazok, akiknek a járvány idején csökkent a jövedelme

– hangsúlyozta a szóvivő.

Hozzátette, élhetnek a hitelmoratóriummal azok a vállalkozások is, amelyeknek az árbevétele legalább 25 százalékkal esett az előző évhez képest. Egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy a bennmaradás nem automatikus, mindenkinek, aki élni kíván vele, nyilatkoznia kell a bankjának. Akik már képesek a hitel rendezésére, mindenképpen érdemes folytatni a törlesztőrészletek fizetését. A szóvivő nagyon biztatónak nevezte, hogy a gazdaság sikeres újraindításának köszönhetően

ma már többen dolgoznak, mint a járvány kezdetén, miközben folytatódik a bérek emelkedése. A gyermekes családok is több százezer forintot kapnak vissza a jövő év elején.

Szentkirályi Alexandra megjegyezte, a döntést a nemzeti konzultációban a résztvevők 91 százaléka támogatta.

Újabb kistelepülési könyvtár újult meg Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Gesztelyben.