2024 July 25 Thursday

HÍREK

feature-top
HÍREK

Az agrártárca továbbra is kiáll a hazai méhészek mellett

Forrás: MTI Kép: MTI Fotó

Mások mellett az Agrárminisztérium (AM) szakmai segítségével az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) antidömping panaszt nyújtott be a Kínából az Európai Unióba érkező mézre. A beadványhoz 11 tagország 14 szervezete csatlakozott – jelentette be keddi közleményében a szaktárca.

Hangsúlyozták: minden eszközzel támogatni kell a hazai méhészeti ágazatot, amelyet jelentősen sújtanak az unióba érkező ázsiai importméz hatásai. Mézet lehet importálni, beporzást viszont nem, ezért ezen áruk behozatalának megálljt kell parancsolni.

A méhészet az agrárium egyik legfontosabb ágazata. Éppen ezért az agrártárca minden eszközzel támogatja a méhészek munkáját és a hazai méhállomány megőrzését.

Ismertették: az OMME a kínai műméz visszaszorítása érdekében fogalmazott meg antidömping panaszt. A beadványhoz a legnagyobb méztermelő országok – Spanyolország kivételével – is csatlakoztak, mint Románia, Franciaország, Olaszország, Németország és Lengyelország. Az egyesület jelenleg az Európai Bizottság észrevételeit várja.

A fő nehézséget az európai mézpiacon az Ázsiából az EU-ba érkező műméz okozza. Határozottan fel kell lépni ez ellen, ugyanis az alacsony áron előállított terméknek piacleszorító és árletörő hatása van, ami veszélyezteti a termelők fennmaradását.

A méhészet kulcságazat a magyar mezőgazdaságban szögezte le a minisztérium közleménye, és felidézte: hazánk Európában is egyedülálló módon lehetővé tette a méhészeti tevékenység adómentességét.

2023 és 2027 között a szektor a hazai forrással együtt mintegy 42,7 millió euró célzott ágazati támogatásban részesül.

Az EU-ban először Magyarország vezetett be állatjóléti támogatást a méhészek számára, méhcsaládonként évente 15 eurónak megfelelő összeget, ezzel is segítve az egészséges méhállományok fenntartását és a méhészágazatot. Emellett pedig 5 éve kapnak a hazai méhészek úgynevezett méhegészségügyi támogatást, melyet egymillió méhcsalád után igényelnek évente a méhészek, ennek mértéke 1000 forint méhcsaládonként.

Mindezen túlmenően magyar siker, hogy hazánk kezdeményezésére változnak az uniós mézjelölési szabályok. Magyarország tett javaslatot a mézirányelv módosítására, ami a származásjelölés szigorítására vonatkozott – emlékeztetett az Agrárminisztérium.

A Magyar Nemzeti Bank pénzügyi fogyasztóvédelmi kommunikációs kampányt indít az őszi iskolakezdés előtti pénzügyi döntések megkönnyítése érdekében.