Belföld

A magyar kultúra napja van

Írta: itv , - Frissítve: 22nd January, 2019 - 3:32pm
MTI Fotó Koszticsák Szilárd

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnusz kéziratát. Díjátadókkal, irodalmi estekkel, könyvbemutatókkal, koszorúzással és képzőművészeti kiállításokkal ünnepelnek országszerte.

A kézirat és a Himnuszt megzenésítő Erkel-kotta egész nap látható lesz az Országos Széchényi Könyvtárban, ahol Szendrey Júliáról szóló szakmai konferenciával és a  Corvina könyvtár budai műhelye című kiállításhoz kapcsolódó kerekasztal-beszélgetéssel ünnepelnek.

Az online számlaadat-szolgáltatási kötelezettség betartását ellenőrzik

Írta: itv , - Frissítve: 22nd January, 2019 - 3:15pm
hirado.hu

Az adóhatóság megyei (fővárosi) igazgatóságai január 21-től kockázatelemzés alapján ellenőrzéseket végeznek azon online számlaadat-szolgáltatásra kötelezett adózóknál, akik a rendelkezésükre álló kontrolladatok alapján nem teljesítették adatszolgáltatási kötelezettségüket a 100 ezer forint feletti áfatartalmú értékesítéseikről.

Erdő Péter: Minden keresztény kötelessége a szegények segítése

Írta: itv , - Frissítve: 21st January, 2019 - 12:46pm
MTI Fotó Bruzák Noémi

Krisztus minden tanítványának kötelessége a társadalmi igazságosság előmozdítása és a szegények segítése – mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek az ökumenikus imahét megnyitóján vasárnap este Budapesten, a Deák téri evangélikus templomban.

Meghalt Andy Vajna

Írta: itv , - Frissítve: 21st January, 2019 - 12:44pm
MTI Fotó Balogh Zoltán

Életének 75. évében hosszú betegség után budapesti otthonában elhunyt Andy Vajna, a magyar és a nemzetközi filmipar meghatározó alakja, filmproducer, nemzeti filmipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos – közölte a Magyar Nemzeti Filmalap vasárnap.

Több mint ötven film fűződik a nevéhez

Semjén Zsolt: Történelmi bűn a hazai németek egykori elüldözése

Írta: itv , - Frissítve: 19th January, 2019 - 4:15pm
MTI Fotó Lehoczky Péter

Történelmi bűnnek nevezte a német nemzetiség egykori elüldözését Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a magyarországi németek elhurcolásának és elűzésének emléknapja alkalmából tartott megemlékezésen szombaton a Békés megyei Eleken.

Nem járnak a vonatok Pécel és Aszód között februártól

Írta: itv , - Frissítve: 19th January, 2019 - 3:25pm
MTI Fotó

Február 4-től várhatóan december végéig nem járnak a vonatok Pécel és Aszód között a Budapest-Hatvan vasútvonal felújítása miatt. Az első ütemben május 12-ig tartó menetrendi változások között van, hogy InterCityk helyett a Keleti pályaudvar és Hatvan között pótlóbuszok járnak majd, a többi vonat helyett (eltérő szakaszokon) lesznek pótlóbuszok – közölte a MÁV.

Az idősebb korosztály a legaktívabb az álhírek megosztásában

Írta: itv , - Frissítve: 19th January, 2019 - 1:47pm
MTI Fotó Bruzák Noémi

Az idősebbek körében még mindig népszerűek a közösségi oldalak, míg a fiatalok egyre kevesebbet használják azokat. Felmérések is igazolják, hogy a bizalom megingott a felhasználók részéről, kevesebb adatot és fotót osztunk meg magunkról, inkább az üzenetváltásra korlátozódik a közösségi oldalak használata.

Biztosított az ország földgázellátása

Írta: itv , - Frissítve: 18th January, 2019 - 3:59pm
MTI Fotó Koszticsák Szilárd

A hazai tárolókban elhelyezett földgázkészlet 2,7 milliárd köbméter volt január 15-én, az ország téli földgázellátását a tárolói készletek, a folyamatos földgázimport és a hazai kitermelés együttesen biztosítják – közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) pénteken az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint az enyhe időjárás miatt tavaly októberben és novemberben az átlagos országos földgáz felhasználás alacsonyabb volt, mint az előző évek azonos időszakában.

Több mint ötmilliárd forintra pályázhatnak háziorvosi praxisok és praxisközösségek

Írta: itv , - Frissítve: 16th January, 2019 - 3:57pm
MTI Fotó Koszticsák Szilárd

Család- és gyermekorvosi praxisközösségek, praxisok, illetve fenntartó önkormányzatok 5,8 milliárd forintra pályázhatnak népegészségügyi feladatok hatékonyabb ellátására, illetve prevencióra – jelentette be az emberi erőforrások minisztere.

Egyre hosszabb ideig maradnak és több pénzt költenek hazánkban a turisták

Írta: itv , - Frissítve: 16th January, 2019 - 3:50pm
MTI Fotó Koszticsák Szilárd

A magyar turizmus teljesítménye 2010 óta folyamatosan növekszik, 2017 a mutatószámok szerint rekordév volt. A 2018-as esztendő forgalmi adatait ugyan csak februárban látjuk, de elmondható, hogy sikeres volt, októberig az előző évinél is több turista érkezett hazánkba.

Magyarországon nőtt legjobban a háztartások vagyona a V4-ek közül

Írta: itv , - Frissítve: 16th January, 2019 - 2:54pm
hirado.hu

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. legújabb elemzése szerint Magyarországon nőtt legnagyobb mértékben a háztartások GDP-arányos nettó pénzügyi vagyona a többi visegrádi országgal összehasonlítva a válság óta – közölte a gazdaságkutató az MTI-vel kedden.

Varga Mihály: Tíz százalék fölött nőtt az állampapírok állománya

Írta: itv , - Frissítve: 15th January, 2019 - 1:16pm
hirado.hu

A lakossági állampapír-állomány tavaly 713 milliárd forinttal emelkedett és ezzel az év végén elérte a 7516 milliárd forintot, ami több mint tíz százalékos növekedést jelent egy év alatt – közölte Varga Mihály pénzügyminiszter.

Potápi: Hatékony volt a külhoni magyar családok éve program

Írta: itv , - Frissítve: 15th January, 2019 - 1:11pm
MTI Fotó Máthé Zoltán

Hatékony volt a családok éve külhonban, amely által 6500 családot, illetve 10 ezer gyermeket tudtak elérni különböző programokkal 2018-ban – mondta Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár az M1 aktuális csatornán kedden.

Mindent bevet a NAV a cigarettacsempészek ellen

Írta: itv , - Frissítve: 15th January, 2019 - 1:09pm
MTI Fotó Balázs Attila

November végéig negyvenmillió szál cigarettát és 15 tonna dohányt vont ki a feketepiacról az adóhivatal, és az idén is számottevő létszámot és modern technikai eszközöket vet be a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a cigarettacsempészek felderítése, valamint az illegális dohánykereskedelem csökkentése érdekében – közölte a Magyar Idők.

Próbára teszi az immunrendszert a gyorsan változó időjárás

Írta: itv , - Frissítve: 14th January, 2019 - 1:29pm
Europress

Súlyos mínuszok, havazás, majd szinte tavaszi meleg és olvadás – meleg front, majd gyorsan érkező hidegfronti hatás. A jelenleg tapasztalható változékony téli időjárás próbára teszi az emberek, főleg az idősek és a gyerekek immunrendszerét. A frontérzékenyek számára pedig az elkövetkező napok sem hoznak enyhülést.

Pár napja még jeges és havas volt a Balaton partja, vasárnap azonban szinte nyoma sem volt a hónak, ragyogó napsütés fogadta a sétálókat.

Négyezren szerezhetnek térítésmentesen hivatásos gépjárművezetői jogosítványt

Írta: itv , - Frissítve: 12th January, 2019 - 2:16pm
MTI Fotó Varga György

Négyezren szerezhetnek térítésmentesen nehézgépjárműre szóló jogosítványt, a mintegy 4 milliárd forintos belföldi forrásból 2400 tehergépjármű-vezető és 1600 autóbuszvezető képzése valósulhat meg a következő években – közölte Varga Mihály az MTI-vel.

Újabb családtámogatási lépéseket jelenthet be idei évértékelőjén a kormányfő

Írta: itv , - Frissítve: 12th January, 2019 - 2:15pm
MTI Fotó Máthé Zoltán

Orbán Viktor február 10-én, várhatóan a Várkert Bazárban tartja 21. évértékelőjét, amelyen ismerteti a kormány legújabb családtámogatási döntéseit, és az európai parlamenti választás tétjéről is beszélni fog. Az évértékelőt követő héten, február 13-14-én rendezi szokásos kihelyezett frakcióülését a Fidesz-KDNP, az Országgyűlés tavaszi ülésszakát megelőzően – írta szombati számában a Magyar Idők.

Több mint 240 ezren vették igénybe a Nők40 programot 2011 óta

Írta: itv , - Frissítve: 12th January, 2019 - 2:07pm
MTI Fotó Kovács Attila

Fontos volt bevezetni a nők negyven év munkaviszony, illetve gyermeknevelés utáni nyugdíjba vonulását lehetővé tevő programot, amit az is mutat, hogy a 2011-es bevezetés óta összesen 241 ezren vették igénybe ezt a kedvezményt – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára szombaton, Budapesten sajtótájékoztatón.

Oldalak