Belföld

Kiderült, érkezik-e újabb hó - megszólalt az OMSZ

Írta: itv , - Frissítve: 15th January, 2018 - 8:01am

Jellemzően csapadékos idő várható a  héten: eső, havas eső, hó, néhol ónos eső is lehet, de olykor a nap is kisüt. A leghidegebb órákban mínusz 10, néhol nappal is 0 fok körül marad a hőmérséklet, de a hét második felében ismét melegszik az idő - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálatnak vasárnap az MTI-hez eljuttatott országos középtávú előrejelzéséből.

 

Közép-Európa 450 éve példát mutatott a világnak

Írta: itv , - Frissítve: 13th January, 2018 - 6:14pm

Az Országgyűlés elnöke az erdélyi Tordán beszélt erről szombaton azon a hálaadó ünnepségen, amelyet a vallásszabadság első kinyilvánításának a 450. évfordulója alkalmából tartottak.

 

Kövér László felidézte: az Erdélyben 1568-ban megvalósult felekezetközi békét Európában csak a katolikusok és protestánsok közötti harminc éves vallásháborút 1648-ban lezáró vesztfáliai béke teremtette meg.

A napokban megérkeznek a megemelt nyugdíjak

Írta: itv , - Frissítve: 12th January, 2018 - 11:56am
Illusztráció

Elkezdődik a megemelt nyugdíjak kézbesítése, a pénz a napokban megérkezik az idősekhez – mondta Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára. 

A parlamenti államtitkár kifejtette: pénteken banki utalással, január 16-án postai úton kezdik kézbesíteni a megemelt nyugdíjakat.

Tovább csökken a vállalkozások adója

Írta: itv , - Frissítve: 12th January, 2018 - 11:53am
Fotó: MTI

Csak erős gazdasági alapokra és sikeres vállalkozásokra támaszkodva építhetünk fejlődő társadalmat. A kabinet jövőben is arra törekszik, hogy minden gazdaságfejlesztést érintő területen emelje a vállalkozások versenyképességét – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

A magyarok egyhangúlag elutasítják a Soros-tervet

Írta: itv , - Frissítve: 11th January, 2018 - 11:46am

A magyarok egyhangúlag elutasítják a Soros-tervet, derült ki a beérkezett konzultációs kérdőívekből – mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő az M1 aktuális csatorna műsorában csütörtökön.

 

Tájékoztatása szerint 2 356 811 ívet küldtek vissza, és nagy többségében mind a hét kérdésre nemmel feleltek a válaszadók.

Csütörtök fontos határidő a kiadóknak

Írta: itv , - Frissítve: 15th January, 2018 - 7:30pm

Politikai hirdetést csak az a sajtótermék tehet közzé az országgyűlési választást megelőző kampányidőszakban, amely előzőleg megküldte a hirdetési árjegyzékét az Állami Számvevőszéknek (ÁSZ). A kiadóknak erre – a választási eljárási törvény szerint – a választás kitűzését követően 5 munkanapjuk van – hívta fel a figyelmet a számvevőszék csütörtöki, az MTI-hez eljuttatott közleményében.

 

A Fidesz-KDNP 2017 nyertese a Századvégnél

Írta: itv , - Frissítve: 11th January, 2018 - 11:44am

Tartós növekedés és stabilitás jellemezte a Fidesz-KDNP támogatottságát 2017-ben – derül ki a Századvég legfrissebb kutatásából. A Figyelő által publikált adatok szerint ezzel szemben az ellenzék veszített szavazótáborából.

A Figyelő a Századvég adataira hivatkozva azt írja, hogy a kormánypártok támogatottsága a teljes népesség körében 36, míg a biztos pártválasztók körében 52 százalékos volt.

Április 8-án lesznek a választások

Írta: itv , - Frissítve: 11th January, 2018 - 11:40am
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Áder János köztársasági elnök csütörtökön közölte a parlamenti választás időpontját. Összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat.

 

1990-ben az első szabad országgyűlési választásokon kinyilvánított népakarat április 8-án vált véglegessé. Az azóta eltelt időszakban fiataljaink újabb és újabb nemzedékei váltak értékes és nélkülözhetetlen részévé politikai nemzetünknek.

Die Presse: Magyarország szerint Brüsszel veszélyezteti a jogállamiságot

Írta: itv , - Frissítve: 9th January, 2018 - 8:05pm

Trócsányi László igazságügyi miniszter a Die Presse című osztrák napilap keddi számában megjelent interjúban aggályát fejezte ki, mert szerinte az Európai Bizottság veszélyezteti a jogállamiságot.

A Soros-hálózat embere Budapestre utazott nyomást gyakorolni

Írta: itv , - Frissítve: 9th January, 2018 - 7:53pm
 (MTI Fotó: Balogh Zoltán)

Judith Sargentini európai parlamenti (EP-) képviselő a magyar jogállamiság helyzetéről szóló jelentést készíti – mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) parlamenti államtitkára Budapesten, a minisztérium épületében tartott sajtótájékoztatóján.

Visszatér a tél - Itt a friss időjárási előrejelzés

Írta: itv , - Frissítve: 7th January, 2018 - 5:54pm

A következő napokban még marad a szokatlanul enyhe idő, aztán viszont fokozatos lehűlés várható, a hétvégén hó is lehet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálatnak vasárnap az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

 

Negyven éve érkezett vissza hazánkba a Szent Korona

Írta: itv , - Frissítve: 7th January, 2018 - 5:24pm
A Szent Korona (MTI-fotó: Ráfael Csaba)

Jimmy Carter amerikai elnök a hidegháborús enyhülés jegyében döntött a szakrális ereklye visszaszolgáltatásáról. A Szent Koronát az akkori washingtoni külügyminiszter, Cyrus Vance személyesen adta át a magyar vezetésnek 1978. január 6-án.

 

„A Czeglédy-ügy az egész baloldal korrupciós ügye”

Írta: itv , - Frissítve: 7th January, 2018 - 5:17pm
MTI Fotó: Bruzák Noémi

A Demokratikus Koalíció, az MSZP és az Együtt is érintett lehet abban, hogy kampánycélokra használhatták fel a Czeglédy Csaba diákszövetkezetében foglalkoztatott diákokat - jelentette ki a Fidesz-frakció szóvivője.

 

Halász János emlékeztetett arra, hogy sajtóhírek szerint Czeglédy Csaba baloldali politikus iskolaszövetkezetében dolgozó fiataloknak a 2014-es választási kampányban diákmunkaként szórólapozniuk, standolniuk és aláírást gyűjteniük kellett.

Szijjártó: Ha egységesek vagyunk, erősek vagyunk

Írta: itv , - Frissítve: 7th January, 2018 - 5:13pm
(MTI Fotó: Illyés Tibor)

Rendkívüli időszak elé nézünk, szükségünk van a bennünket, magyarokat jellemző erőre, bátorságra, és legfőképpen az egységünkre - mondta a külgazdasági és külügyminiszter.

 

Szijjártó Péter hangsúlyozta: a népszavazás során több mint hárommillió, a nemzeti konzultáció során több mint kétmillió ember mondott nemet az illegális bevándorlásra, a kötelező betelepítési kvótára. “Ez az egység, ez a többmilliós tömeg a biztonságunk záloga, ha egységesek vagyunk, erősek vagyunk, ha nem, eltaposnak minket” – hangsúlyozta.

Fontos bevételtől estek el a társasházak

Írta: itv , - Frissítve: 7th January, 2018 - 5:11pm
Illusztráció.

A társasházak homlokzatán elhelyezett hirdetéseket a városvédők ritkán dicsérik. A bevétel viszont többnyire jól jön a közösségnek. Az esetenként több tíz négyzetméteres óriásplakátok gyakran az épp folyamatban lévő felújítás összegét takarják és finanszírozzák. Egy homlokzatnyi hirdetés éves bevételéből akár a vakolás ára is kijöhet. De az is gyakori, hogy a falat vagy az arra kihelyezett táblát adják bérbe a hirdetőknek a lakók. Január elsejétől azonban csökken a bevétel. Az egy négyzetmétert meghaladó hirdetések ugyanis adókötelessé váltak.

Spöttle szerint a magyar iskoláknak is fel kellene készülniük a terrorveszélyre

Írta: itv , - Frissítve: 5th January, 2018 - 10:55am

Indokolt már az iskolákban felkészülni az esetleges terrortámadásokra – erről beszélt Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő az M1-nek. Így a tanárok, a szülők és a gyerekek is nagyobb biztonságban érezhetik magukat.

 

Az utóbbi években számtalan példa volt arra, hogy gyerekekre támadtak a terroristák. Tavaly májusban például Manchesterben, egy fiatalok körében kedvelt amerikai énekesnő koncertjén robbantottak, az áldozatok között tíz gyerek és tinédzser volt.

Nemzetbiztonsági kockázatot jelenthetnek a szcientológusok

Írta: itv , - Frissítve: 5th January, 2018 - 10:50am

A Híradó.hu által megszólaltatott szakértő szerint az egyesület sok szempontból úgy működik, mint egy külföldi titkosszolgálat. Az információk szerint egy belső elhárítás nevű szervezeti egységgel igyekeznek megakadályozni, hogy bárki belelásson a működésükbe.

Orbán a lengyel köztelevízónak: A jövőben nagy lengyel-magyar beruházások szükségesek

Írta: itv , - Frissítve: 5th January, 2018 - 10:45am
MTI Fotó: Kovács Tamás

A lengyel miniszterelnök budapesti látogatásának kapcsán terjedelmes interjút közölt a lengyel közszolgálati televízió Orbán Viktor miniszterelnökkel. A beszélgetésben a magyar kormányfő kinyilvánította: a lengyelek elleni brüsszeli eljárásokat megalapozatlannak, inkorrektnek és igazságtalannak tartja. Mindezek miatt Orbán Viktor kijelentette: Magyarország Lengyelország mellett áll. Az interjú további részében az európai bevándorláspolitika, a közép-európai gazdasági erő, az energiapolitika, és az Unió további bővítése is terítékre került.

 

Áder: Természetes vágyunk legjobb énünkkel fordulni a másik felé

Írta: itv , - Frissítve: 1st January, 2018 - 2:30pm

Az államfő az új esztendő beköszöntével bölcsességet kívánt személyes döntéseinkhez, közös választásainkhoz, „Isten adjon erőt, hogy mindig, minden helyzetben tiszteljük a másikban az embert, egymásban a magyart” – fogalmazott Áder János ünnepi beszédében az új év első perceiben.

 

„Adjon az Isten boldog új esztendőt minden jóakaratú embernek, minden magyarnak, nemzetünk minden polgárának! Mindenkinek, aki most szeretteire gondolva ugyanazt érzi, ugyanazt kívánja széles e hazában” – kezdte ünnepi beszédét az államfő.

Több mint háromezerszer riasztották a mentőket az éjjel

Írta: itv , - Frissítve: 1st January, 2018 - 2:28pm

Az Országos Mentőszolgálat kommunikációs igazgatójának tájékoztatása szerint csak a fővárosban több mint ezer riasztásuk volt a mentőknek a mostani szilveszteren; a rendőrség 15 ittas vezetőt is elfogott – mondta Pap Judit, az Országos Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese az M1 hírcsatornának nyilatkozva hétfő reggel.

 

A Hűvösvölgyi úton egy villamos gázolt halálra egy embert. Ezen felül az elmúlt 24 órában csaknem harminc balesetnél intézkedtek a rendőrök. Az esetek közül 12 súlyos, 15 könnyű sérüléssel végződött.

Elkezdődött a roham a virsliért és a pezsgőért

Írta: itv , - Frissítve: 29th December, 2017 - 7:50pm
Stockphoto

Már a szilveszterre készül az ország, újra megteltek a boltok. Az elkövetkező napokban akár két és félszer annyian is vásárolhatnak, mint egy átlagos napon. A legtöbben a szilveszteri menühöz keresik a hozzávalókat: jól fogynak a nyers húsok, a virsli és a pezsgő is. Ezeket a termékeket most szigorúan ellenőrzik az élelmiszerlánc-biztonsági szakemberek is.

Mentők: Szilveszterkor is fokozottan figyeljünk embertársainkra

Írta: itv , - Frissítve: 29th December, 2017 - 7:39pm
hirado.hu

Rövid közleményben gyűjtötte össze a szilveszterrel kapcsolatos tudnivalókat az Országos Mentőszolgálat, amit eljuttatott szerkesztőségünkhöz is.

Felhívják a figyelmet a kihűlés veszélyére, hiszen a meteorológiai előrejelzések szerint szilveszter éjszakáján sok helyen fagypont körüli hőmérséklet várható. A hidegben ne hagyják magukra az ittasság miatt vagy egyéb okból magatehetetlen állapotba kerülő, esetleg az utcán fekvő embereket, hiszen a szervezet akár 10-20 perc alatt is veszélyesen lehűlhet.

Lomnici: Amíg nem öltünk vazallusállam-szerepet, számíthatunk szankciókra

Írta: itv , - Frissítve: 29th December, 2017 - 7:36pm
MTI/EPA/Olivier Hoslet

Mindaddig, amíg Magyarország és a V4-ek nem állnak be a sorba és nem öltenek egyfajta vazallusállam-jelleget, addig számíthatnak Brüsszel részéről folyamatos szankciókra, verbális fenyítésre és például annak belengetésére, hogy a strukturális és kohéziós alapok terhére fognak a térségben „jogállamiságot csinálni” – mondta el a Kossuth Rádió reggeli, hazánk és az EU viszonyát taglaló műsorában Lomnici Zoltán alkotmányjogász.

Hétfőtől emelkedik a gyermekgondozási díj összege

Írta: itv , - Frissítve: 28th December, 2017 - 5:56pm
MTI Fotó

Január 1-jétől nő a gyermekgondozási díj (gyed), valamint a diplomás gyed összege, utóbbit az érintettek már a gyermek kétéves koráig igénybe vehetik – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma csütörtökön az MTI-vel. A megemelt támogatásokat sokan még idén megkapják.

A tárca a jövő évi családtámogatásokról szóló közleményében emlékeztetett arra, hogy a gyermekgondozási díj a minimálbér emelkedésének köszönhetően emelkedik. A minimálbér összege jövőre 8 százalékkal, bruttó 138 ezer forintra nő.

Oldalak