80 ezerrel többen dolgoznak

Téma: 

A harmadik negyedévében 3 millió 936 ezer volt a foglalkoztatottak létszáma, 80 ezerrel több, mint egy évvel korábban. Mind a nők, mind a férfiak foglalkoztatási mutatói javultak - jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Július-szeptemberben a foglalkoztatottak létszáma 2,1 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit. A növekedésben szerepet játszott a közfoglalkoztatás kiterjesztése is - közölte a KSH.
A 15-64 éves foglalkoztatottak száma 3 millió 901 ezerre nőtt. A korcsoportba tartozó népességen belül 58,2 százalék volt a foglalkoztatottak aránya, ami 1,8 százalékpontos emelkedésnek felelt meg az egy évvel korábbival összevetve.
A harmadik negyedévben a 15-64 éves férfi népességből 2 millió 92 ezren voltak foglalkoztatottak, 22 ezerrel többen, mint 2011 azonos időszakában. Ezzel foglalkoztatási arányuk 1,5 százalékponttal, 63,6 százalékra emelkedett.
A 15-64 éves nők közül a vizsgált időszakban 1 millió 810 ezren tartoztak a foglalkoztatottak közé, 57 ezerrel többen, mint egy évvel korábban. Így a nőkre jellemző foglalkoztatási ráta 2,1 százalékponttal, 53,0 százalékra nőtt.
A 15-24 éves foglalkoztatottak létszáma 220 ezer volt július-szeptemberben, a korcsoportra jellemző 19,0 százalékos foglalkoztatási ráta lényegében megegyezett az egy évvel korábbival. Nőtt a legjobb munkavállalási korú 25-54 éves, valamint a 55-64 éves foglalkoztatottak száma, a foglalkoztatási ráta 2,0, illetve 1,6 százalékpontos javulását eredményezve - közölte a statisztikai hivatal.
A 15-64 évesek foglalkoztatási rátája Közép-Dunántúl kivételével valamennyi régióban emelkedett. Számottevő javulás - 2,4, illetve 2,7 százalékpontos foglalkoztatási rátanövekedés - mutatkozott a munkaerő-piaci szempontból legkedvezőbb helyzetben lévő Nyugat-Dunántúlon, ahol 63,1 százalék a foglalkoztatottak aránya, és Közép-Magyarországon, ahol 62,9 százalékos az arány.
A legkedvezőtlenebb helyzetben lévő régió továbbra is Észak-Magyarország, 49,9 százalékos foglalkoztatási rátájával.

mti

Kapcsolódó cikkeink

http://www.miabonyunk.hu/

A foglalkoztatottak száma tavaly szeptember-novemberben 4 millió 155 ezer volt, a munkában állók száma 188 ezerrel nőtt az egy évvel korábbihoz képest - jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

MTI Fotó

Ma többen dolgoznak, mint öt éve, a fiatalok foglalkoztatottságának aránya is javult - mondta Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára a Fidelitas Tatárszentgyörgyön tartott háromnapos ifjúságpolitikai...

Shutterstock

Óvatos fordulat valósult meg a munkaerőpiacon, júniusban 12 ezerrel dolgoztak többen, mint januárban – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) az MTI-vel kedden.

MTI Fotó

Még az idén három-négyezerrel bővül a bölcsődei férőhelyek száma – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériuma család- és ifjúságügyért is felelős államtitkára hétfőn Budapesten.

2021. március 3., szerda, Kornélia