Áder: minden segítségre szükség lesz az ónos eső miatti károk felszámolásához

Téma: 

Kormányzati segítségre és civil összefogásra is szükség lesz a múlt heti ónos eső miatti károk felszámolásához - jelentette ki Áder János köztársasági elnök hétfőn a Pilisben található Kakashegyen, miután megtekintette a jegesedés által egyik leginkább sújtott erdőrészt Pilisszentkereszt fölött.

 

Az államfő, aki a területet kezelő Pilisi Parkerdő Zrt. munkatársainak társaságában tájékozódott a helyszínen az ónos eső, majd a jegesedés okozta károkról, drámainak nevezte a szilánkosra tört, kifordult fák látványát.  "Mint a sírkeresztek, mutatják, hogy 30-40 év munkája ment tönkre" - fogalmazott a köztársasági elnök.Szólt arról is, hogy hozzávetőleg 50 ezer hektár állami erdőt - az összes állami erdő 5 százalékát - kell valamilyen módon rendbe tenni, és "ez csak összefogással, komoly állami segítséggel történhet meg". Áder János azt mondta: szeretné mindenkinek felhívni a figyelmét arra, hogy "elkél a segítség, szükség lesz kormányzati segítségre, és civil összefogásra is".Az államfő elismerését fejezte ki a szakszerű és gyors munkáért az azonnali kárelhárításában. Hozzátette: a helyreállítás sokáig eltarthat, ezért mindenkitől megértést és támogatást kér.

Zambó Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója az MTI-nek elmondta, a kezelésükben lévő területen mintegy 20 ezer hektárnyi erdőt érintett a jegesedés, ennek harmada súlyosan károsodott, a közvetlen kárfelszámolás és a helyreállítás akár jövő év végig is eltarthat.Hozzátette: a jelenlegi információk szerint új erdők ültetésére is szükség lehet, ami főleg a fenyveseket érinti, illetve a turisztikailag kiemelt helyeket. Az erdészeti társaság területén mintegy 500 kilométernyi turista- és erdészeti utat kell járhatóvá tenni.

 

-mti-

 

Kapcsolódó cikkeink

A jövő év végére minden magyarországi iskolában elérhető lesz a szupergyors internet – mondta Solymár Károly Balázs infokommunikációért felelős helyettes államtitkár a Networkshop 2015 Országos Informatikai Konferencián Sárospatakon kedden.

Az ország minden településén akadálymentes lesz a választás, így a fogyatékossággal élők nagyjából 600 ezres közösségének jelentősen könnyebbé válik majd a szavazáson való részvétel - közölte Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár és Kósa Ádám fideszes európai...

2020. május 27., szerda, Hella