Akár ötvenezres büntetést is kiróhatnak a nemtörődöm társasházakra

Téma: 

Akár ötvenezer forintra büntethető az az ingatlantulajdonos, aki elmulasztja eltakarítani a havat a hozzátartozó járdaszakaszról. A kötelezettség mulasztását az önkormányzat munkatársai akár 24 órában ellenőrzik.

A hétvégén újabb havazásra és ónos esőre lehet számítani, így újra kérdéssé vált, kinek a dolga a hóeltakarítás és síkosságmentesítés a társasházak, az irodaházak, üzletek előtt, valamint a közutakon.

Az önkormányzat munkatársai akár 24 órában ellenőrzik, hogy az ingatlanok tulajdonosai eleget tesznek-e a hóeltakarítási és síkosságmentesítési kötelezettségüknek – mondta Hermann Gábor, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság (FÖRI) szervezési igazgatóhelyettese a Kossuth Rádió Napközben című adásában. Hozzátette, hogy az eddigi tapasztalatok alapján egyre többen, a családi házas övezetekben és kertvárosi területeken is elvégzik ezeket a feladatokat. Megjegyezte, a kötelezettség betartását a közterület felügyelők ellenőrzik, akik mulasztás esetén a település jegyzőjénél indíthatnak közigazgatási eljárást. A jogszabály alapján akár ötvenezer forintra is büntethető az, aki nem megfelelően takarította el a havat a háza előtti járdaszakaszról – mondta.

Izsák Orsolya társasházi jogász a műsorban elmondta: társasházak esetében dologi vagy személyi kár esetén a társasház tehető felelőssé. “A társasház előtti járdaszakasz tisztítása a tulajdonostársak kötelezettsége, akik közgyűlésen döntenek arról, milyen módon előzik meg az esetleges ebből adódó károkozást” – jegyezte meg a szakember. Hóeltakarítással és síkosságmentesítéssel megbízható külsős cég, de elvégezheti azt a házfelügyelő, a gondnok, vagy a tulajdonostársak, illetve a földszinti lakók is magukra vállalhatják – mondta a jogász. Hozzátette, ha a tárasházban üzlet található és a járdaszakaszt kizárólagossággal használják, a hó eltakarítása alapvetően akkor is a társasház dolga, egyéb esetben megállapodás kérdése. Irodaházakra is a társasházakra vonatkozó szabályok hatályosak - hangsúlyozta Izsák Orsolya.

A Fővárosi Közterület Fenntartó Köztisztaság egyik igazgatója, Varga László a Kossuth Rádióban elmondta: a gyalogos alul- és felüljárók, az ingatlanokhoz nem kapcsolódó útszakaszok, a közlépcsők, hidak és gyalogjárdák tisztántartásával foglalkoznak. Abban az esetben, ha nem végzik el munkájukat a közterület fenntartók, a közterület-felügyelet őket is megbüntetheti – fogalmazott Varga László. A fővárosban mintegy 891 ezer négyzetméternyi terület az, amit a részvénytársaság munkatársai takarítanak télvíz idején.

Forrás: hirado.hu

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó: Rosta Tibor

Minden adott ahhoz, hogy sikeres legyen az idei dinnyeszezon - nyilatkozta Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke a Világgazdaság csütörtöki számában.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma az Esély a Jobb Életért Alapítvány és a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Közgyűlés vezetőivel együttműködve összesen közel 20 millió Ft értékű tésztakészítménnyel támogatja a megyében élő rászorulókat, szociális intézményeket.

Az Erzsébet-program jóvoltából idén összesen 100 tonna brikett kerül az ország hét iskolájába, a leghátrányosabb kistérségekbe. A brikettek a már elszámolt Erzsébet-utalványokból készültek, fűtőértékük megegyezik a tűzifáéval.

MTI/AP

Hivatalosan is érvénybe lépett kedden a brit EU-tagságot rögzítő törvény visszavonását célzó jogszabály, miután II. Erzsébet királynő az előírt formális uralkodói aktussal jóváhagyta és kihirdette.

2019. június 27., csütörtök, László