Alaposan bekeményített az időjárás

Írta: itv , - Frissítve: 19th April, 2017 - 9:51pm

Téma: 

Szerdán országszerte havazás, eső és viharos szél okoz fennakadásokat. Több ezer háztartásban nem volt áram, késnek a vonatok és a buszok. Van, ahol pótlóbuszokkal viszik az utasokat vonatok helyett, mert leszakadt a felső vezeték. Lelassult a közlekedés, a rendőrök óvatosságra intik az autósokat, főleg azokat, akik már nyári gumival közlekednek. És még nincs vége, csütörtökön jön a folytatás.

Havazásra ébredtek sok helyen az országban és előkerültek a télikabátok. A katasztrófavédelem operatív törzset állított fel. Kétezer tűzoltó áll készenlétben a rendkívüli időjárás miatt.

MTI Fotó Mohai Balázs

A szokásosnál átlagosan 10-15 fokkal van hidegebb. Szakértők szerint nagyon ritkán, általában 10 évente egyszer van ilyen erős hideg április második felében.

Lefújták a “speedmaratont”

A hóesésben nem tudták elővenni a kamerát, ezért a járőrautó nyitott csomagtartójából videózták a gyorshajtókat a rendőrök reggel Budapesten, a Szentendrei úton. A szerdára tervezett 24 órás országos sebességellenőrző akciót azonban a rendkívüli időjárás miatt a kezdés után négy órával felfüggesztették. Egy későbbi időpontban lesz megtartva az egész napos sebességmérés.

Hóhelyzet a hegyekben

Bár sokfelé már elolvadt, de a hegyekben, ahol 15-20 centis hó esett, még biztosan napokig télies lesz az időjárás. Kékestetőn és Bánkúton összesen fél méternyi hó esett, nemcsak autók és kamionok, de még a hókotró is elakadt.

A Mátrában hólapátolással indult a nap. Hajnalban kezdett havazni és egész nap nagy pelyhekben esett, így délutánra már 20 centiméter hó borította a Mátrát. A havazás elsősorban a hegyi utakon okozott gondot. A hirtelen nagy mennyiségben lehullott csapadéktól recsegtek, ropogtak a fák, több az útra is rádőlt.

A rossz útviszonyok miatt a budai hegyekben több órára lezárták a Normafára vezető utat.

Dobogókőt még az esti órákban sem lehetett megközelíteni, itt több mint 30 centis hó esett, tűzoltóknak kellett megmenteni a sószóró autót is, de a környéken más autósok is elakadtak az időjárás miatt. Sok helyen több méteres fákat döntött ki a hatalmas szél.

Nehéz volt közlekedni a Bükkben is. Bánkútra például csak téli gumival vagy hólánccal lehetett feljutni. A sűrű köd és az erős hófúvás is azt bizonyítja, hogy visszatért a tél. Több mint 20 centiméter hó esett a bánkúti síparadicsomban.

Havazás az Alföldön

Havazásra ébredtek reggel az Alföldön is. Kiskunhalason például csaknem 5 centiméter hó borította a tavaszi tájat, a hőmérséklet fagypontig csökkent. Előkerültek a télikabátok és csizmák is. Reggel hét órakor mintegy fél órán keresztül intenzíven havazott Kecskeméten is. Volt, aki nem hitt a szemének, mert egyáltalán nem számított arra, hogy áprilisban esni fog a hó.

Az áprilisi télnek talán csak a gyerekek örültek. Többen elővették a szánkót és volt, aki hóembert is épített.

Balesetek, károk és fennakadások

Tombolt a vihar Sárváron, az ország nyugati részén egész nap 80 és 100 kilométer/órás széllökések voltak. Szombathelyen például az egyik legforgalmasabb úton egy közlekedési lámpát szakított le az erős szél.

A 10-es út Esztergom irányába szinte járhatatlan volt. Pilisszentlélek felé nem közlekedtek a buszok. Késő délután is csak egyetlen különjáratot indítottak, hogy hazajussanak az Esztergomban rekedt emberek. Az M5-ös autópályán a havas esőben még a kivilágított kocsikat is alig lehetett látni.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Hodász térségében két jármű ütközött össze. A személyautó sofőrjét kórházba kellett szállítani: mellkas és fejsérülést szenvedett.

A lehullott hó és a kidőlt fák a vasúti közlekedésben is fennakadásokat okoztak. Gödöllőnél felsővezetékek szakadtak le, ezért órákon át szünetelt a vonatforgalom. Az utasokat pótló buszokkal szállították.

A viharos szél több helyen is károkat okozott, a Csongrád megyei Rúzsában fákat tört ketté a szél, a leszakadt ágak sok helyen nehezítették a közlekedést. Tompánál pedig kettétört egy villanyoszlopot, így órákon át nem volt áram a településen. De hasonló volt a helyzet Zalaegerszegben is, ahol vezetékeket rongált meg és fákat tört ki a szél. Több száz háztartásban szintén több órás áramszünet volt. De Jánoshalmán is szünetelt az áramszolgáltatás, ami leginkább a munkát nehezítette meg.

A viharos szél felkorbácsolta a Balaton vizét is. A tónál néhol 90 kilométer/órás széllökéseket is mértek.

A gazdaság is károsodott

A rendkívüli idő a gyümölcsösöket sem kímélte: az eper, a kajszi és a szőlő is megsínylette a hirtelen hideget. Több gazda azt mondta, a teljes idei termése odalehet. Sokan próbálják füstöléssel védeni a növényeket, csakhogy a hatalmas szél miatt ez esélytelen, a legtöbben már csak abban bízhatnak, hogy hétvégére elmúlnak a fagyok.

A somogy megyei Csökölyön fátyolfóliával próbálják védeni a mínuszoktól és az erős széltől az eperpalántákat. A hirtelen jött eső miatt több helyen vízben állnak a palánták, az erős szél pedig megtépázta a leveleket. A gazdák a szeszélyes időjárás miatt féltik a termésüket.

Egy kecskeméti gazda arról számolt be, hogy a szőlő csupán fél fokot bír ki és a szőlők már kihajtottak, fél centis, két centis hajtásaik vannak, ha ezek megfagynak, akkor Magyarországon nem nagyon lesz szőlőtermés. Hogy pontosan mekkora kiesésre lehet számítani, az csak a következő napokban derül majd ki.

Több figyelmeztetés van érvényben

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a széllökések miatt szerdán Győr-Moson-Sopron, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyére másodfokú figyelmeztetést adott ki. Több járásra másodfokú riasztásokat is. Ahol ezek a riasztások vannak érvényben, ott akár óránkénti 90 kilométeresnél erősebb széllökések is lehetnek. További hét megyében szintén az erős szél miatt elsőfokú a figyelmeztetés.

A sok eső miatt a fővárosban, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében van érvényben másodfokú figyelmeztetés. Ezeken a területeken 24 óra alatt 30 milliméternél is több eső hullhat. Szintén a sok eső miatt tizenegy további megyében elsőfokú a figyelmeztetés.

Csütörtökön sem lesz jobb  

Továbbra is sok esőre, viharos szélre, havazásra, hófúvásra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat. Több megyére csütörtökre is másodfokú figyelmeztetéseket adtak ki.

Az északi, északnyugati szél elsősorban a Dunántúlon, csütörtökön az északkeleti országrészben is viharossá fokozódik. A Dunántúl nyugati részén azonban 90-100 kilométer per óra közötti lökések is előfordulhatnak. A viharos szél veszélye miatt Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém és Zala megyére másodfokú figyelmeztetést adtak ki. További nyolc megyére – Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg – elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a szél miatt.

Kiemelték azt is, hogy a hegyekben a viharos szél hófúvást okozhat. Emiatt Veszprém megyére másodfokú, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Heves és Zala megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.  Felhívták a figyelmet arra is, hogy az országban többfelé további jelentős csapadékra kell számítani. Az Északi- és a Dunántúli-középhegység magasabb részein 35-40 milliméternél is több csapadék hullhat. A sok eső veszélye miatt Budapestre, valamint Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád és Veszprém megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

Emellett szintén a fővárosra, Pest megyére, valamint Baranya, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére a havazás miatt is kiadták csütörtökre az elsőfokú figyelmeztetést. A Tiszántúlon leginkább eső, másutt eső, havas eső, hó egyaránt valószínű. A magasabban fekvő helyeken főként havazás várható.

Síkvidéken a lehulló hó olvadni fog, vagy elolvad, éjszaka viszont a Tiszántúl kivételével átmenetileg 1-7 centiméter hó megmaradhat. A Dunántúli- és az Északi-középhegység vonulatain további akár 20-30 centiméter, a legmagasabb csúcsokon akár ennél több friss hó is hullhat.

Forrás: hirado.hu, M1

Kép: MTI Fotó Mohai Balázs

Kapcsolódó cikkeink