Autós rezsicsökkentést tervez a kormány

Téma: 

A kormány tárgyalásokat indít az érintett érdekképviseletekkel. A forgalomba helyezés díját, a kocsi üzemben tartásához és használatához kapcsolódó költségeket is lefaragnák.

 

Tavaly csaknem 200 ezer új autót vásároltak Magyarországon és ennél jóval többen, mintegy 800 ezren cserélték le használt kocsijukat. Ez csaknem egymillió átírást, illetve forgalomba helyezést jelent. Az új tulajdonosoknak pedig komoly költségeket. A díjak és illetékek mértéke pedig függ a jármű korától és a teljesítményétől is.

Egy új, 1600 köbcentis, középkategóriás kocsi forgalomba helyezése jelenleg 260 ezer forintba kerül. Mindezért Lengyelországban 140 ezer forintot kell fizetni, Szlovákiában 120 ezret, Csehországban pedig 100 ezer forintnál is kevesebbet.

Tárgyalássorozatot szeretne indítani a kormány

Mivel a visegrádi országokban jelentősen alacsonyabbak az autósokat terhelő bürokratikus és anyagi terhek, ezért a kormány átvizsgálja azok csökkentésének lehetőségeit. Ezt a Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be csütörtökön. Lázár János azt mondta: kerekasztal tárgyalásokat indítanak az érdekképviseletekkel.

A bürokratikus terhek, az átírási költségek, a szabályozás és az autó üzemben tartásának és használatának költségeit – az egész autózás kérdését a kormány szeretné napirendre tűzni. Egy kerekasztalt folytat arról majd, szervez annak érdekében, hogy ezeket egyesével végig tudjuk venni – fogalmazott Lázár János

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó

Nagyon nagy az igény az otthonfelújítási támogatásra, amit január 1-jétől lehet igényelni – mondta a családokért felelős tárca nélküli miniszter.

hirado.hu

A százszázalékos vámok kivetése után Pristina újabb szankciókat tervez Szerbia ellen, a koszovói belügyminiszter-helyettes bejelentése szerint a jövőben a szerb rendszámú autókat nem engednék be az országba.

2020. december 4., péntek, Borbála,Barbara