Az időjárási helyzet Európában

Téma: 

Európa északnyugati és középső részének időjárását markáns és kevésbé intenzív időjárási frontok teszik változékonnyá. A Balti-tengertől Szardíniákig húzódik egy olyan hullámzó frontálzóna, amely két, jelentősen különböző légtömeget választ el egymástól. Tőle keletre nyáriasan meleg van, száraz az idő, nyugatra viszont több mint tíz fokkal hidegebb van, bár ugyanolyan felhőtlen az ég. Sok felhő és csapadék csak a front mentén van. Ugyancsak időjárási frontok húzódnak az óceán felett, illetve Nagy-Britannia és Skandinávia térségében. Ezek az említett helyeken, illetve az óceán felett fejtik ki hatásukat, elsősorban felhősödés, és helyenként csapadék formájában. Anticiklon, és a rájuk jellemző felhőtlen, csapadékmentes idő Kelet-Európában van, amely a Kelet-európai-síkság és a Balkán időjárását is meghatározza. Ebben a térségben északon 15 fok körül, délen többnyire 25, 30 fok között változik a csúcshőmérséklet.
Hétfő estig a Kárpát-medence fölé délkelet felől száraz légtömeg érkezik, mindenütt csökken a felhőzet, és megszűnik a csapadék.
Várható időjárás az ország területén hétfő estig:
————————————————-
Az Észak-Dunántúlon is csökken a felhőzet, ott is kisüt a nap, de eleinte néhol futó zápor még kialakulhat. Éjszaka már mindenütt derült lesz az ég, és ez így marad hétfőn is. Hétfőn legfeljebb fátyolfelhők szűrhetik a napsütést, csapadék már nem várható. Hajnalban nyugaton pára- és ködfoltok kialakulhatnak. Az Alpokalján mérsékelt északi, másutt időnként megélénkülő keleti, délkeleti szélre számíthatunk. Hétfőn a szél keletire, északkeletire fordul, de továbbra is legfeljebb csak élénk széllökések lehetnek.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 10, 17 fok között alakul.
A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 29, 34 fok között valószínű.

Kapcsolódó cikkeink

Veszélyesnek és bonyolultnak nevezte az ónos eső, illetve a fagy miatt az ország több pontján is kialakult helyzetet Bakondi György hétfőn este az M1 Híradójában.

AP

A migrációs nyomás miatt komoly biztonsági kockázatot jelent a balkáni helyzet – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 Ma este adásában.

EPA

A görög-török határon nagyon komoly helyzet van – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója pénteken az M1 Ma este műsorában.

Kritikus a helyzet a Fertő tóban

Az elmúlt időszak száraz időjárásának és a nagy melegnek köszönhetően kritikus szintre csökkent a Fertő tó vízszintje - írja a Turizmus Online.

2020. június 5., péntek, Fatime