Az IMF szerint a vártnál is jobban nőhet a magyar GDP

Írta: itv , - Frissítve: 11th October, 2017 - 9:52am

Téma: 

Az idei és a jövő évi magyar GDP-növekedési előrejelzését javította a Nemzetközi Valutaalap (IMF) őszi világgazdasági prognózisában.

A magyar gazdaság idén 3,2 százalékkal, jövőre pedig 3,4 százalékkal növekedhet a tavalyi 2,0 százalék után – áll az IMF őszi (World Economic Outlook, October 2017) prognózisában. Az áprilisban közzétett előrejelzéshez képest Magyarország hazai össztermékének (GDP) idei növekedési ütemét 0,3 százalékponttal, a jövő évit pedig 0,4 százalékponttal emelte a valutaalap.

MTI Fotó

E szerint a 2022-es évre változatlanul 2,2 százalékos növekedést jósolnak a magyar gazdaságnak az IMF elemzői. Az éves átlagos infláció a tavalyi 0,4 százalék után idén 2,5 százalékra, jövőre pedig 3,2 százalékra rúghat a legfrissebb, októberi prognózis szerint. Az IMF a fogyasztói árak emelkedésének csak a jövő évi mértékén változtatott, az áprilisban várt 3,3 százalékot 0,1 százalékponttal mérsékelte.

Áprilishoz képest jelentősen emelték a folyó fizetési mérleg GDP-arányos többletének mértékét minden időhorizonton a valutaalap elemzői. A friss előrejelzés szerint a többlet idén 4,8 százalék, 2018-ban 4,2 százalék, 2022-ben pedig 1,4 százalék lehet a 2016-ban mért 5,5 százalék után. Az áprilisi prognózisban a tavalyi évre még 4,3 százalékot adtak meg, az idei évre 3,7 százalékot, 2018-ra 3,0 százalékot, 2022-re pedig 1,0 százalékot jósoltak. A két előrejelzés közötti különbség a tavalyi év esetében 1,2 százalékpont, 2017-re 1,1 százalékpont, 2018-ra 1,2 százalékpont, 2022-re pedig 0,4 százalékpont.

Újabb lendületet vesz a gazdasági növekedés

A munkanélküliségi ráta idén 4,4 százalékra, jövőre pedig 4,3 százalékra csökkenhet, áprilishoz képest nem változott a prognózis. A tavalyi adatot viszont 4,9 százalékról 5,1 százalékra módosította a valutaalap.

Még májusban az IMF Alapokmányának IV. cikkelye alapján végzett rendes éves felülvizsgálatról készített jelentésében elismerően szólt Magyarország gazdasági eredményeiről a Nemzetközi Valutaalap. A nemzetközi pénzintézet igazgatósága megállapította, hogy a magyar gazdaság teljesítménye évek óta növekszik, eladósodottsága pedig csökken. Idén újabb lendületet vesz a gazdasági növekedés, amelynek fő motorjai az uniós támogatásokkal párhuzamosan növekvő beruházások és autóipari fejlesztések lesznek.

A Nemzetgazdasági Minisztérium közölte: a valutaalap szakértői a világgazdaságban is fellendüléssel számolnak, a feltörekvő európai országok mutatói (köztük hazánké, Törökországé és Oroszországé) szintén felfelé módosították. A jelentés megjegyzi, hogy a tavaszi várakozások ellenére a nyersanyagárak továbbra sem nőttek, hozzájárulva az alacsony inflációs környezethez.

További felminősítés várható

A magyar gazdaság teljesítményét a nemzetközi szervezetek, a befektetők és a hitelminősítők is elismerik. A magyar kormány várakozása, hogy a versenyképesség erősítésén, a jövedelmek növelésén és az adók csökkentésén alapuló új növekedési modell tartósan felzárkózó gazdasághoz vezet. Így további felminősítésekre, javuló elemzői várakozásokra, illetve csökkenő kötvényhozamokra és országkockázati felárakra számítunk.

Az NGM közölte: a Nemzetközi Valutaalap október 13-15. között tartja őszi közgyűlését Washingtonban, a magyar delegációt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter vezeti.

Forrás: MTI

Kép: MTI Fotó

Kapcsolódó cikkeink