Az ötszázalékos áfa az importtej kiszorulását eredményezheti

Írta: itv , - Frissítve: 15th November, 2018 - 3:03pm

Téma: 

A tárca tervei szerint az UHT-tejeknél jövő év január elsejétől bevezetésre kerülő ötszázalékos áfa miatt az import tejnek lényegében ki kellene szorulnia a magyar piacról – hangsúlyozta az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára csütörtökön, Gárdonyban.

Feldman Zsolt a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács VIII. Tejágazati konferenciáján Perspektívák a hazai tejágazatban címmel tartott előadásában rámutatott, hogy a friss tej esetében a 2018. január 1-től bevezetett ötszázalékos áfa óriási áttörést hozott a hazai tejágazatnak. Mint mondta, az intézkedés hatására csökkent az importtej, nőtt a hazai tej aránya, s ugyanez várható a tartós tejek esetében is.
 
hirado.hu
 

Az államtitkár megemlítette, hogy az egy főre jutó hazai tejfogyasztás az uniós átlagot közelíti és az áfacsökkentések utáni többletforgalom miatt akár fölé is kerülhet. Megjegyezte, hogy vaj- és sajtfogyasztásban még van potenciál a növekedésre, hiszen a vaj esetében ötöde, a sajtnál harmada a magyar fogyasztás a németnek.

Forrás: MTI

Kép: hirado.hu

 

Kapcsolódó cikkeink