Balog: az iskola csak "kölcsön kapja" a szülőktől a gyerekeket

Téma: 

Az iskola csak "kölcsön kapja" a szülőktől a gyerekeket, ami komoly felelősséggel jár - hangoztatta az emberi erőforrások minisztere a nemzeti tanévnyitón vasárnap a Borsod megyei Hejőkeresztúron.Balog Zoltán a IV. Béla Általános Iskolában rendezett ünnepségen kiemelte: a szülőket a jelenleginél jobban be kell vonni abba a párbeszédbe, amely arról szól, hogy milyen legyen, hogyan változzon a magyar iskola, az iskolarendszer.

 Vajda JánosA miniszter arra bíztatta a szülőket, hogy a hamarosan elinduló köznevelési portálon fejtsék ki véleményüket az oktatásról, az iskoláról, hiszen sok olyan kérdés van, amelyet érdemes megvitatni. Példaként említette a tanév rendjét, "mikor kezdődjön, mikor végződjön a nyári szünet", mit kínáljon a nyári szünet a tanulóknak, mindazoknak, akiknek nincs lehetősége táborokba menni.

Balog Zoltán fontos kérdésnek nevezte azt is, hogy a kis falvakban hány gyereknek kell fenntartani az iskolát vagy az alsó tagozatot, valamint a tananyag "mennyiségét", és azt is, hogy "mit kellene erősíteni az iskolákban". Arra kérte a szülőket, hogy mondják majd el véleményüket a tanár-diák viszonyról is.A pedagógus életpályáról szólva kitért arra, hogy 2017-ig 40 százalékkal emelkedik a tanárok, tanítók jövedelme. Ugyanakkor ez nemcsak fizetésemelésről szól, hanem arról, hogy egységes rendszerben, "a minőséget ellenőrizve lehet majd tanítani" - tette hozzá.Beszélt arról is, hogy a nemzeti köznevelési rendszerben két célt határoztak meg, a versenyképes tudást, azt, hogy mindenki képességének megfelelő képzéshez jusson, valamint azt, hogy "fejlesszük és megerősítsük a gyermekek választási képességét".Az emberi erőforrások minisztere hangsúlyozta: az iskoláknak olyan biztos pontoknak kell lenniük, amelyek biztonságot nyújtanak a gyerekeknek, a szülőknek és a pedagógusoknak."Az iskola sikerét sok mindenen le lehet mérni, de az igazi siker mégis csak a családokkal összefogva megtanítani a gyermeket arra, hogy biztos alapokra építkezve tudjon örömmel, szabadon, megelégedéssel és felelősségteljesen élni és alkotni az élet bármely területén" - fogalmazott Balog Zoltán, aki azt is elmondta: ha az iskola olyan fiatalokat bocsát ki, akik tisztában vannak képességeikkel, akkor boldogulni fognak az életben.Czunyiné Bertalan Judit köznevelésért felelős államtitkár elmondta, hogy kedden 1 millió 200 ezer általános iskolás és középiskolás diák kezdi meg a 2015/2016-os tanévet, százezren közülük először lépik át az iskola kapuit. Az iskola szeretetre, a tudás szeretetére, a tudás iránti vágy szeretetére nevel - tette hozzá.Az ünnepség végén nyolc pedagógus kapta meg a Trefort Ágoston-díjat az oktatás érdekében végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként.A tanév 181 napos, a tanév rendje szerint az őszi szünet 2015. október 26-tól október 30-ig, a téli 2015. december 21-től december 31-ig tart, a tavaszi szünet 2016. március 24-től március 29-ig. Lesz kompetenciamérés a mostani tanévben is, ezt 2016. május 25-én tartják.Forrás: MTIKép: MTI Fotó: Vajda János

Kapcsolódó cikkeink

Versenyképes és értékalapú iskola létrehozása a cél - emelte ki Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a nemzeti tanévnyitón kedden Érden. Palkovics László oktatási államtitkár úgy fogalmazott: legyen a gyerekek tanéve a következő.

Illusztráció

A Vidékfejlesztési Minisztérium 46 szakképző intézmény fenntartását veszi át 2013. augusztus 1-jétől. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter 2013.

Gyerekeket szállító kisbusszal ütközött egy személyautó a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Gibárton, a balesetben hét gyermek és egy felnőtt sérült meg, valamennyiüket kórházba vitték.

MTI Fotó

A diákok 85 százaléka ingyen kapja a tankönyveket a következő tanévtől, a kormány döntése értelmében a tankönyvek ingyenességét a 9. évfolyamig kiterjesztik - jelenltette be az oktatási államtitkár vasárnap Budapesten.

2021. május 10., hétfő, Ármin,Pálma