Búzából bőven jut exportra is, de almából átlag alatti termés várható idén

Téma: 

Megviselte a szeszélyes időjárás mezőgazdaságunkat. A több hónapnyi aszályos időszakot különösen csapadékos május követte. Ezek az esők némileg javítottak az idei terméshozamokon. A Summa adásából kiderül, hogyan alakult idén a főbb gabona-, zöldség-, és gyümölcsfélék termésátlaga.

 

Az évtizedek óta nem látott téli, tavasz eleji szárazság miatt április végén nagyjából 100-150 mm csapadék hiányzott a földekről, ami körülbelül egy egyhetes áztató esőmennyiségnek felel meg – hangzott el a Summa hétvégi adásában.

MTI Fotó H. Szabó Sándor

„Májusban  a szokásosnál jóval csapadékosabbra fordult az idő, ami megmentette az ország legnagyobb részén az őszi kalászosokat” – hangsúlyozza Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke.

„Április végéig kellett várni arra, hogy megjöjjenek az esők. Nagyon sok helyen ez túlfordult már, tehát a hiányból többlet lett, és nagyon hideg volt a májusi hónap. Ennek következtében ez rettentően lelassította a növények fejlődését. Rettentő heterogének voltak az állományok az országban”  – emelte ki Petőházi Tamás.

„A júniusi eleji állapotfelmérés azt mutatta, hogy problémák vannak a búzával. A nagy változatosság, heterogenitás miatt egy közepes termést tudtunk betakarítani 2019 nyarán az őszi kalászosokból” – fogalmazott.

Az Agrárgazdasági Kutatóintézet statisztikái szerint őszi búzából közel 5 millió tonnát takarítottak be a gazdák, mintegy 952 ezer hektárnyi területről. A hektáronkénti termésátlag a tavalyihoz hasonlóan országosan 5,2 tonna volt.

Még tart a kukorica és a napraforgó betakarítása

A másik két fontos mezőgazdasági növényünk, a kukorica és a napraforgó betakarítása jelenleg is tart. „Előbbinél tíz, utóbbi 70 százalékát már betakarították a gazdák” – emelte ki.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara adatai szerint 8 millió tonna lehet az idei kukoricatermés, míg a napraforgó hozama 1,7 millió tonnára becsülhető. A 8,2 tonna/hektár körüli kukorica-terméshozam az elmúlt öt év átlagánál 9,5 százalékkal lenne magasabb, a hektáronkénti 3 tonna körüli napraforgó-mennyiség pedig 7,1 százalékkal haladhatja meg az ötéves átlagot.

„A már betakarított közel 5 millió tonnás búzamennyiség ugyan egy jó közepes hozamnak felel meg, de a hazai szükségletet ez a mennyiség is bőven fedezi” – hangsúlyozza Petőházi Tamás.

Elmondta, hogy ebből 1,2 millió tonna megy malomipari felhasználásra, 800 ezer tonna megy takarmányozásra, 300 ezer tonna pedig vetőmagnak, és mintegy 300 ezer tonnányi ipari felhasználásra kerül a búzából, a többi pedig export árualap.

Jelentős a búza – és a kukoricaexport 

„Búzából tehát 2,5 millió tonnát adhatnak el a magyar gazdák külföldi piacokra, elsősorban Európába” – emelte ki Feldman Zsolt, mezőgazdaságért felelős államtitkár, aki szerint mezőgazdaságunk másik két meghatározó növényéből, a kukoricából és a napraforgóból is jut külföldre.

Magyarország hagyományosan a környező országokba és Olaszországba értékesíti a gabonát, amelyet javító búzaként használnak.

„A kukoricából idén 3-3,5 millió tonnát értékesíthetünk de napraforgóban is jelentős feldolgozó kapacitás van, ez exportra is megy” – tette hozzá.

Átlag alatti almatermés

Hazánkban mintegy 20-25-fajta gyümölcsfélét termesztenek nagyobb területen. A KSH 2016-os kimutatása szerint a hazai gyümölcsös terület nagysága valamivel több volt 92 ezer hektárnál. Ebből, nagyjából 25-26 ezer hektáron almát termelünk a legnagyobb mennyiségben. Az itthoni almahozam az elmúlt 10 évben  300 és 900 ezer tonna között ingadozott, egy átlagos évben 550-600 ezer tonna körül alakult.

Tavaly közel rekordmennyiség, 900 ezer tonna termett idehaza. Az idei év ugyanakkor már nem mutat ilyen kedvező képet. A hosszú aszályos időszak az öntözetlen ültetvényekben, vagyis a termőfelület háromnegyedé éreztette hatását.

„Problémát okoztak még a márciusi-áprilisi fagyok is, így az idei évben átlag alatti hazai almatermés várható” – emelte ki a szakember.

„Becslések szerint idén 450 ezer tonna körül lesz az almatermés, ami gyenge termésnek számít bár a betakarítás még tart” – mondta az adásban Ledó Ferenc, a Fruitveb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.

„A korszerű technológiával termelő gazdáknál, ahol az öntözés, a korszerű tápanyag-utánpótlás megoldott, és rendelkeznek jéghálóval, ott 10-20 százalék közötti csak a kiesés, míg aki külterjesen termeszt, azoknál akár 50-60 százalékos is lehet”– tette hozzá, kiemelve, hogy bizonyos fajtáknál még ennél nagyobb arány is előfordulhat.

Forrás: hirado.hu, M1

Kép: MTI Fotó H. Szabó Sándor

Kapcsolódó cikkeink

MTI/KKM

Magyarország harmadik éve tagja annak a 35 országot számláló elitklubnak, amely éves szinten 100 milliárd eurót meghaladó exportra képes – jelentette ki Szijjártó Péter kedden Taskentben, az üzbég-magyar üzleti fórum megnyitóján.

A USNS Bowditch amerikai óceánkutató hajó. Fotó: U.S. Navy

A kínai haditengerészet elfogta és lefoglalta az amerikai flotta egyik pilóta nélküli víz alatti járművét a Dél-kínai-tengeren. Az incidens újabb diplomáciai feszültséget okozott a két ország mostanában amúgy sem békés viszonyában.

 

MTI Fotó

Négy autóbuszból és a közel 150 személykocsiból álló konvojjal hazatért hétfő éjjel 502 magyar a korábban karantén alá helyezett tiroli településekről – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter éjszakai Facebook-bejegyzésében.

2020. július 14., kedd, Örs,Stella