Csak az oltás nyújt valódi védelmet az influenza ellen

Írta: itv , - Frissítve: 8th November, 2018 - 11:20am

Téma: 

Megérkeztek az influenza elleni védőoltások a háziorvosokhoz. A járvány tetőzése ugyan még messze van, de a védettség kialakulásához is idő kell. A vírusfertőzés megelőzésére Szlávik János infektológus főorvos hívta fel a figyelmet az M1 Ma reggel című műsorában.

Szlávik elmondta, hogy a jelenlegi jó idő nem kedvez az influenzavírusok szaporodásának, azaz elképzelhető, hogy kicsit később kezdődik a járvány. Az első eseteket decemberben szokták észlelni, és a járvány rutinszerűen januárban–februárban indul be, a vége pedig ismét az időjárás függvénye, akár márciusig vagy áprilisig is elhúzódhat.
 
MTI Fotó Komka Péter
 

Sokan azt gondolják, hogy megfelelő vitaminbevitellel, egészséges étkezéssel megelőzhető a betegség. Ezek hasznos dolgok az ember egészsége szempontjából, de az influenza nem kímél minket. A valódi védekezés az, ha beoltatjuk magunkat. Ha valaki megbetegszik, igyekezzen otthon maradni, hiszen megfertőzheti munkatársait. Az oltóanyag nagyon fontos, mindenki oltassa be magát – tette hozzá Szlávik János.

A Szent László Kórház főorvosa szerint a krónikus betegek, akik valamilyen immunhiányban szenvednek, a 60 év felettiek, akik terhességet terveznek, vagy már várandósok, mindenképpen oltassák be magukat. A gyerekeket általában elfelejtjük, de hat hónapos koruktól két-három éves korig nagyon fogékonyak az influenzára, gyakran kerülnek kórházba, és rendszeresek a szövődmények is. A gyerekek számára is rendelkezésre áll az ingyenes oltóanyag.

Az influenzaoltás nagyjából 60-80 százalékos védettséget ad, tehát nem tökéletes a megelőzés. Azok, akik időben beoltatják magukat, biztosak lehetnek benne, hogy az influenza szövődményei nem fognak megjelenni. Az oltások – az interneten időnként elterjedő tévhitekkel ellentétben – biztonságosak. Mindig módosított, gyengített vagy jelölt vírust tartalmaznak, így egyáltalán nem kell félni tőlük – mondta Szlávik János.

Forrás: hirado.hu, M1

Kép: MTI Fotó Komka Péter

 

Kapcsolódó cikkeink