Csepreghy: Nem lehet pénzosztó szerepben olyan szervezet, mely ideológiák mentén válogat

Téma: 

Sokan úgy tekintenek a Norvég Alap forrásaira, mint valamiféle zsebpénz, noha ezek a pénzek államközi szerződés keretében érkeznek Magyarországra, ezért a magyar kormánynak kötelessége gondoskodni a szabályszerű felhasználásról - jelentette ki Csepreghy Nándor a köztévében. A Miniszterelnökség helyettes államtitkára a kilátásba helyezett Kehi-vizsgálat kapcsán azt mondta: mindenkinek az érdeke, hogy tiszta helyzetet teremtsünk. Akinek nincs takargatnivalója, annak félnivalója sincs a vizsgálattól.

 

A Miniszterelnökség arra utasította a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt, hogy teljes Norvég Alap tekintetében folytasson egy átfogó vizsgálatot - jelentette ki Csepreghy Nándor helyettes államtitkár az M1 Ma reggel című műsorában.

Ennek célja, hogy kiderüljön, a Magyarországra érkező pénzeket valóban a valós célokra – civil társadalom fejlesztésére, a kulturális örökség megóvására – használják fel, vagy különböző politikai szervezetekhez jutnak el a források különböző szatellitszervezeteken keresztül.Számtalan összefonódás van a civil alap pénzeit kezelő Ökotárs Alapítvány és az LMP között. Számos olyan döntéshozója van az alapítványnak, aki korábban az LMP-ben szerepet vállalt. A támogatottak között is számos olyat találni, mely vagy bújtatottan, vagy direkt módon részt vett nemcsak az LMP, hanem más baloldali pártok kampányában. Azt gondolja a kormány, hogy a pénzosztó szerepében nem lehet olyan szervezet, mely ideológiák mentén válogat, kik kapjanak támogatást – hangoztatta Csepreghy Nándor.Arra a kérdésre, van-e minderre bizonyíték, a helyettes államtitkár a Hallgatói Hálózat (HaHa) részvételét említette az Együtt-PM kampányában, illetve az atlatszo.hu tevékenységét. Hangsúlyozta: azt szeretnék, ha a pénzosztást egy valóban független civil szervezet végezné.

title]

Hangsúlyozta: sokan úgy tekintenek ezekre a forrásokra, mint valamiféle zsebpénz, noha arról van szó, hogy ezek államközi szerződés keretében érkeznek Magyarországra, ezért a magyar kormánynak kötelessége gondoskodni a szabályszerű felhasználásról. Lehet kongatni a vészharangot, de mindenkinek az érdeke, hogy tiszta helyzetet teremtsünk. Akinek nincs takargatnivalója, annak félnivalója sincs a vizsgálattól – fogalmazott Csepreghy Nándor annak kapcsán, hogy sokan azt vetették fel, megszüntetheti a Norvég Alap a magyarországi kifizetéseket.Beszélt arról is, hogy június 7-éig kell a kormánynak benyújtani az operatív programokat. Tíz operatív programból nyolcat a kormány már véglegesített. Megérkeztek az első észrevételek a partnerségi megállapodásra, ami átfogóan szabályozza a következő hét évet. Ezeket a kormány a napokban vezeti át a különböző operatív programokon. Úgy vélte: az elsők között leszünk, akik a teljes programszerkezetet el tudják fogadtatni Brüsszellel, aminek következtében októberben meg is indulhatnak az új pályázatok.Szólt arról is, Brüsszel elfogadta, hogy a korábbi 16 helyett 60 százalékot tervez gazdaságfejlesztésre fordítani a kormány az uniós forrásokból. Az Európai Bizottsággal azt kellett egyeztetni, hogy milyen iparágakba koncentrálódnak ezek a források. A legfontosabb európai célkitűzés, az egész európai gazdasági közösség pozíciójának megtartása a világversenyben. Ez csak akkor sikerül, ha úgy hozunk létre munkahelyeket, hogy azok nem összeszerelőüzemek, hanem hosszú távon fenntartható üzemek lesznek – érvelt Csepreghy Nándor.Kérdésre válaszolva elmondta azt is: a mezőgazdaságot illetően két gazdasági eszközrendszer létezik, a földalapú támogatás és a különböző fejlesztési források, előbbi felügyelete az agrártárca, utóbbi a Miniszterelnökség alá fog tartozni.

 

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Csepreghy Nándor szerint az Európai Bizottság (EB) lényegében magyarázkodik Altus-ügyben.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A 2014-2020-as uniós fejlesztési források kezdeményezettjei a magyar vállalkozók, és a kormánynak az a dolga, hogy minél hatékonyabban és minél gyorsabban eljuttassa őket hozzájuk - közölte a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes...

Lezárult az alsózsolcai Közösségi Ház és Könyvtár projektje, mely során a kreatív ipar adta lehetőségeket mutatták be a fiataloknak!

2021. június 24., csütörtök, Iván