Csok: megsürgették a bankokat, több időt kapnak az igénylők

Írta: itv , - Frissítve: 12th March, 2018 - 8:08am

Téma: 

Március közepétől egyszerűbb, gyorsabb és még több család számára elérhető lesz a családi otthonteremtési kedvezmény, a csok. A támogatással a kormány azoknak segítene, akik gyermekvállalás előtt állnak vagy már gyermeket nevelnek.

Csökkentik az adminisztrációs terhet

Két rendeletmódosítással tovább egyszerűsíti a családi otthonteremtési kedvezmény rendszerét a kormány: bevezetik például a nyilatkozati elvet, amelynek az a lényege, hogy az igénylőknek nem kell minden dokumentumot beszerezniük, elég lesz büntetőjogi felelősségük tudatában nyilatkozatot tenniük.

Shutterstock

Március 15-e után a csok banki igénylésénél egy egyszerűbb esetben akár elég lehet

– a személyi igazolvány– a lakcímkártya– az adókártya– a tb-jogviszony igazolása– az adásvételi szerződés vagy az építési napló, valamint– egy nyilatkozat az egyéb körülményeikről (büntetőjogi felelősség tudatában).

Mindezzel szükségtelenné válik akár több tucat, eddig kötelező dokumentum beszerzése.

A nyilatkozat tekintetében a NAV ellenőrizheti a kérelmeket, és aki valótlant állít, azoknál a NAV fog eljárni. Az eddigi dokumentumbenyújtási módszer időszakában 64 ezer ügyből 800 esetben merült fel a visszaélés gyanúja.

Megsürgették a bankokat, és több időt kapnak az igénylők

Tizenötödikétől a bankoknak is gyorsabban kell elbírálniuk az igényléseket: 30 napon belül kell dönteniük a lakásvásárlási ügyekben, az építkezéseknél 60 nap lesz a határidő. A csok-igény benyújtására két hónappal több idejük, vagyis fél évük lesz a családoknak (120 helyett 180 nap).

A banki szempontból hitelképtelen fiatalok számára jelent változást, hogy a jövőben a csok igényléséhez adóstársnak bevonhatják szüleiket vagy közeli hozzátartozóikat. A csokhoz kapcsolódó kedvezményes hitel igénybevételének nem lesz időbeni korlátja.

A fontos változások közé tartozik az is, hogy a családok akkor is igényelhetnek csokot, ha már van ingatlantulajdonuk, illetve a már folyamatban lévő építési munkákra is igényelhető a támogatás.

A csokot március közepétől a rendeletmódosításnak köszönhetően a külföldről hazatelepülő családok is igénybe vehetik, amennyiben külföldi tb-jogviszonyt igazolnak, és vállalják, hogy egyikük – addig már meglévő itthoni tb-jogviszony-igazolás kellett – 180 napon belül magyar tb-jogviszonyt létesít.

Változik az áfa-visszatérítés szabályozása

Az építkezők, akik 27 százalékos áfakulcsos számlát nyújtanak be, ötmillió forintig kérhetik az adó-visszatérítést. Az áfa-visszatérítési lehetőséget kiterjesztik a nyugdíjasokra és a nyugdíjszerű ellátásban részesülőkre is.

Azok a családok, akik korábban már vettek fel lakáscélú támogatást, a jövőben több támogatást kaphatnak, ha újabb három gyermeket vállalnak. Ez azt jelenti, hogy az új támogatásból már nem kell levonni a már meglévő gyerekek után kapott összeget. Habár ez tömegeket nyilvánvalóan nem érint, mégis sokat számít az érintetteknek: annyit jelent, hogy ha – például – két gyermekre már igényeltek támogatást a szülők, és azóta újabb három született, akkor a rájuk „hivatkozva” kérhető a 10 milliós csok építkezésnél.

Forrás: hirado.hu

Kép: Shutterstock

Kapcsolódó cikkeink