Dunai árvíz: Rohamtempóban emelkedik a vízszint, a fővárosban lassan eléri a kritikus szintet

Téma: 

Továbbra is kritikus az árvízi helyzet az Elba kelet-németországi szakaszán, Szászországban lassan csökken a folyó vízállása, Szász-Anhalt tartományban pedig történelmi csúcsra emelkedett szombat reggelre. Komárom-Esztergom megyében az árvíz ellen védekező 12 településen a védművek elérték a vízügy által javasolt magasságot, ami 40 centiméterrel meghaladja az előre jelzett vízállás szintjét. A település kiürítése során 225 lakosa hagyta el Győrújfalut, közülük 34-en a katasztrófavédelmi igazgatóság által szervezett busszal, 187-en saját járművel távoztak. A védelmi bizottság adatai szerint 207-en rokonoknál, ismerősöknél találtak szállást, míg négy embert a mentők szállítottak a győri kórházba, a győrújbaráti befogadó helyet csupán 15-en vették igénybe, közülük kettőt egészségügyi intézetbe kellett szállítai - tudatták. Az elhelyezést igénylőket Győrújbaráton az általános iskola sportcsarnokában szállásolták el.

Mecséren és Dunaszentpálon a gátak bordás megtámasztása zajlik, Ásványrárón a védmű elkészült, itt a buzgárok mellett a töltés javítása ad munkát a védekezőknek, Gönyűn töltésmagasítás, homokzsákolás és gáterősítés folyik. Itt az átázott talaj miatt fél kilométeren új védművet is fel kell húzni. Több településen folyamatos járőrszolgálat figyeli a gátakat.

A Duna áradása miatti árvízi védekezésben résztvevők számára a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NIF) a Katasztrófavédelemmel egyeztetve díjmentes vasúti utazási lehetőséget ad. A kedvezményt azon önkéntesek és árvízi védekezésben résztvevő vehetik igénybe, akiknek

- oda útban a vonat- vagy buszjegyét, vagy
- a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság regisztrációs adatlapját,
- vagy bármely a Katasztrófavédelem által kiadott igazolását

a Katasztrófavédelem a védekezési munkálatok helyszínén lepecsételi. A pecséttel igazolt dokumentumok valamelyikének felmutatásával a vasúti járatokon díjmentesen lehet utazni!

Szombaton hajnalban Nagymarosnál is megdőlt a Duna vízállásának rekordja. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) legfrissebb adatai szerint szombaton reggel 6 órakor 715 centiméteres vízállást mértek.

Mostanáig Nagymarosnál a valaha mért legnagyobb vízállás 714 centiméter volt, amelyet 2006-ban mértek. Nagymarosnál vasárnap este 740 centiméteres szintnél várják a tetőzést.

Az elmúlt négy órában Budapesten emelkedett legnagyobb mértékben, 13 centiméterrel a Duna vízszintje, az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) közleménye szerint szombaton hajnalban 4 órakor 841 centimétert mértek, a tetőzést hétfő hajnalra várják 885 centiméterrel.

Nagybajcsnál csak 1 centimétert emelkedett a szint, a Győr-Moson-Sopron megyei településen szombat hajnalra várják a tetőzést 910 centiméteren.

Szombaton hajnalban Komáromnál 836 centiméter, Esztergomnál 788 centiméter, Nagymarosnál 711 centiméter magas volt a vízszint.

Kapcsolódó cikkeink

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke szakmai konzultációt tartott csütörtökön a Miskolci Egyetemen. Idézte dr. Mengyi Rolandot, a megyei közgyűlés elnökét: ha Borsod emelkedik, a nemzet is emelkedik.

Emelkedik a pollenkoncentráció

A kültéri allergén gombáknál a következő napok meleg és időszakosan csapadékos időjárása miatt elérheti a magas, helyenként a nagyon magas szintet.

 

Nagy megtiszteltetés ugyanakkor jelentős kihívás is Magyarországnak az úszó világverseny megrendezése - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a balatonfüredi junior nyíltvízi világbajnokságon.

 

A havazás miatti ausztriai kritikus helyzetre figyelmeztet a Külügyminisztérium

A tárca az MTI-nek küldött közleményében jelezte, hogy az elmúlt napok folyamatos havazása miatt kritikus helyzet alakult ki Ausztria több régiójában, elsősorban az ország déli részén.

2021. június 24., csütörtök, Iván