Egyre kevesebben nyelvvizsgáznak

Téma: 

Csökken a nyelvvizsgák száma, ami az egyre több emelt szintű érettségi és a fiatal korosztályok demográfiai mutatóinak a következménye - írta csütörtöki számában a Napi Gazdaság.Az Oktatási Hivatal Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központjának adatai szerint az elmúlt évtizedben hullámzóan alakult a nyelvvizsgák száma. 2010-ig 171-175 ezer között mozgott, a legtöbb nyelvvizsgát, 180 ezret 2006-ban tették le, tavaly pedig csupán 123 ezer nyelvvizsgát regisztráltak, ezek 70 százalékát angolból.

 Marjai JánosA lap a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) évkönyvére hivatkozva azt írja, hogy a csökkenés hátterében egyrészt a demográfiai mutatók változása áll, mivel a nyelvvizsgázók több mint kilenctizede 40 év alatti, másrészt pedig évről évre nő az idegen nyelvi emelt szintű érettségik száma is.Az akkreditációs központ adataiból kiderül, hogy az elmúlt évtizedben magasan a legnépszerűbb nyelvnek bizonyult az angol több mint egymillió vizsgával, a második helyezett a német, a harmadik az eszperantó lett. Drasztikusan az alapfokú nyelvvizsgák száma esett vissza, 2005-höz képest tavaly alig több mint hatodannyi vizsgát regisztráltak.Forrás: hirado.hu, Napi GazdaságKép: MTI Fotó: Marjai János

Kapcsolódó cikkeink

Kevesebben voltak munka nélkül Borsodban júniusban, mint januárban, de még így is 19,2 százalékos a munkanélküliségi ráta a megyében. Encsen és Ózdon a legrosszabb a helyzet.

MTI Fotó

Kevesebben írják alá a Székely Nemzeti Tanács nemzeti régiók védelméért indított európai kezdeményezését a koronavírus-járvány miatt – közölte a tanács külügyi biztosa szerdán az M1-en.

MTI Fotó

Nőtt a természetes fogyás mértéke 2019 első hat hónapjában, miután 2,8 százalékkal kevesebb gyermek született és 1 százalékkal többen haltak meg a múlt év azonos időszakához képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

2020. július 13., hétfő, Jenő