Egyre több szarvasmarha van az országban

Írta: szerkeszto , - Frissítve: 11th September, 2012 - 12:49pm

Téma: 

Jól teljesít a húsmarhaágazat, a szarvasmarha-állomány folyamatosan nő, és ez a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) hatékony támogatásának is köszönhető - közölte a VM az MTI-vel annak kapcsán, hogy Fazekas Sándor miniszter a Hortobágy Menti Húsmarha-tartók Egyesülete Szakmai Napján beszélt az ágazat helyzetéről pénteken Tiszacsegén.

A közlemény szerint a szarvasmarha-állomány az elmúlt másfél évben folyamatosan növekedett, és 2012. június 1-jén elérte a 733 ezret. A tehénállomány 335 ezerre nőtt, egy év alatt 8 ezerrel gyarapodott. 2010 decemberéhez képest a húshasznú tehenek száma 11,6 százalékkal, a kettős hasznosítású állomány 14,9 százalékkal bővült. A marhahúsexport 9 százalékkal nőtt, míg az import 14 százalékkal esett vissza.

A közlemény emlékeztet arra, hogy az év elején elindult a Kérődző Szerkezetátalakítási Program, amelynek köszönhetően a húsmarhatartók közel kétszer annyi támogatást kapnak az idén, mint tavaly. Ezenkívül anyatehén-támogatást is igényelhetnek a gazdák, akik mintegy 130 ezer támogatásra jogosult tehenet és 8 hónaposnál idősebb üszőt tartanak ma Magyarországon. A tenyésztők az állatbetegségek megelőzésére és az állati tetemek elszállítására szánt forrásból is kaphatnak támogatást.

Kapcsolódó cikkeink