EMMI: Iskolakezdésre minden diák megkapja a tankönyvét

Téma: 

Végéhez közeledik a diákok nyári szünete, amit az is jelez, hogy javában zajlik az új tanév előkészítése. A tankönyvek már csaknem 70 százaléka megérkezett az iskolákba. Az iskolakezdésre egyetlen diák sem marad tankönyv nélkül!

Az egységesített rendszer a kiadók számára is garanciát jelent arra, hogy rendben, időben megkapják a legyártott, leszállított tankönyvek ellenértékét. A szülők meghatározó többsége az augusztus 15-i határidőre befizette a tankönyvek árát.
A kormány fenntartja a rászoruló gyermekeknek járó támogatás rendszerét. A tankönyvellátás megújításakor a kormány egyértelművé tette, nem a tankönyvkiadók és terjesztők profitját kívánja növelni, hanem az 1 millió 300 ezer iskolás gyermeket nevelő család érdekeit képviseli. Ennek megfelelően az idén több mint 600 ezer diák ingyen kapja a tankönyveket. Csaknem kilencvenezer első osztályos gyermek szüleinek nem kell fizetniük a tankönyvekért. Ez a kör az elkövetkező esztendőkben folyamatosan bővülni fog.

Az új rendszerben elkerülhetőek a terjesztők, a kiadók, az önkormányzatok közötti elszámolási viták, amelyek például tavaly kiszállítási bojkotthoz vezettek. A terjesztést a haszonszerzésre törekvő cégek helyett már a Kello végzi, a tankönyvek árából befolyt pénz - a költségek levonása után - az iskolai könyvtárakat gyarapítja.
A szocialisták részéről annak idején teljesítetlen ígéret maradt, hogy a Nemzeti Tankönyvkiadó eladásával, a kiadók és a terjesztők közötti piaci versennyel csökken a tankönyvek ára, miként az is, hogy bevezetik az ingyenes tankönyvellátást.

Kapcsolódó cikkeink

forrás: Internet. illusztráció

Minden a déli határon az elmúlt hónapokban szolgálatot teljesítő rendőr megkapja az elvégzett munkáért járó pénzt - jelentette ki az országos rendőr-főkapitány helyettese hétfőn Szegeden.

MTI Fotó Balázs Attila

Minden családhoz eljuttatják az igényelt tűzifát ezekben a hetekben január végéig, a Szociális Tüzelőanyag Programban az állami erdőgazdaságok 206 ezer köbméter tűzifát juttatnak a rászorulóknak – mondta az Agrárminisztérium erdőkért felelős helyettes államtitkára az M1 ma...

2021. június 24., csütörtök, Iván