Európai össztűz Magyarország ellen

Téma: 

Számos európai uniós intézmény és szervezet bírálja a hazai bevándorláspolitikát. Több eljárás is indult e témában hazánk ellen – hangzott el a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

 

Az elmúlt pár hónapot, ha jogi szempontból elemezzük, kijelenthető, hogy szélesre kell tárni az értelmezési kaput – mondta Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Az Európai Bizottság (EB) egy 2015-ös magyar menekültügyi törvénymódosítás miatt kötelezettségszegési eljárást indított Magyarországgal szemben, amely az elmúlt időszakban bírósági szakaszba léptetett az EB – fejtette ki az igazgató.

Hozzátette: szintén az elmúlt pár hét fejleménye volt, hogy a Stop Soros törvénycsomag részeként az alaptörvény és a büntető törvénykönyv módosult, ami miatt szintén eljárást indítottak hazánk ellen.

Szánthó Miklós közölte, a Magyar Helsinki Bizottság kiprovokálta egy arra hajlamos fővárosi bírónál, hogy forduljon az Európai Unió Bíróságához egy menekültügyi eljárásban a szigorított magyar szabályok miatt. A Magyar Helsinki Bizottság  szerdán közölte, hogy az Alkotmánybírósághoz és a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul a menedékkérők segítőit börtönnel fenyegető új büntető jogszabályok miatt.

Szánthó Miklós hozzáfűzte, ehhez még jön az Európa Tanács kínzás elleni bizottságának bírálata, miszerint Magyarországnak felül kell vizsgálnia a menedékkérők elszállásolását biztosító tranzitzónákra vonatkozó szabályozását, különösen a kísérő nélküli kiskorúak fogva tartásának kell véget vetnie.

Az igazgató kijelentette: Magyarország ellen támadás indult európai szinten.

Minden eszközt bevetnek hazánk ellen

Jogi szempontból tehát a formálisan emberi jogokkal és jogállamisággal foglalkozó szervezetek minden kommunikációs és jogi eszközt bevetnek azért, mert a magyar kormány mind fizikai, mind jogi eszközzel próbálja megvédeni országunk szuverenitását és identitását, ezáltal Európát is – emelte ki a szakértő.

Szánthó Miklós elmondta, jelenleg arról van szó, hogy a magyar kormány és az Országgyűlés abból az alaptézisből indul ki, hogy a menedékjog az első biztonságos országban jár. Tehát amennyiben egy menekülő elhagyja valamilyen konfliktus miatt származási országát, akkor az első biztonságos területen menekültstátuszt kérhet, onnan tovább állva már nem.

Globális jog?

A migrációs vita legnagyobb tragédiája – jogi szempontból –, hogy ezt a felfogást az európai jogértelmezés egyáltalán nem vallja magáénak, hiszen szerintük a menedékjog egy globális, szociális ellátáshoz való jog – húzta alá a szakértő.

Az európai politikában jelenleg számos vita zajlik a határvédelemről, tranzitzónákról, azonban arról a kérdésről senki nem mer nyíltan vitát indítani, hogy vajon egy több ezer kilométerről elinduló migráns esetében ne lett volna már olyan ország útja során, ahol befogadták volna és biztonságos életet élhetne – mondta a szakértő.

 

hirado.hu

 

Kapcsolódó cikkeink

Fidesz: a bukott baloldal a rezsicsökkentés ellen harcol-A nagyobbik kormánypárt szerint "a szocialisták az emberek akarata ellen mennek".

EPA/David Fernandez

Még az idén elkészülhet a védőoltás a zikavírus ellen - közölte egy amerikai-kanadai kutatócsoport, amely a vakcina kifejlesztésén dolgozik.

A szabálytalan áramvételezések megelőzése és megszüntetése, valamint a kábeltelevízió szolgáltatást illegálisan használókkal szembeni fellépés érdekében összehangolt ellenőrzést tartottak Edelényben.

 

MTI Fotó: Bruzák Noémi

Aláírásgyűjtést indít a Fidesz a kötelező betelepítési kvóta ellen - közölte Kósa Lajos, a kormánypárt frakcióvezetője szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.A politikus szerint az illegális bevándorlók kötelező betelepítésére vonatkozó európai uniós kvóta...

2019. június 27., csütörtök, László