Felértékelődhet hazánk szerepe az Egyesült Államok kapcsolatrendszerében

Téma: 

Telefonon tárgyalt csütörtökön Orbán Viktor és a novemberben megválasztott következő amerikai elnök. Személyes találkozóra is sor kerülhet a közeljövőben, ami a Nézőpont Intézet elemzője szerint pozitívum fejlemény lenne, mert eddig nem volt jellemző a személyes kapcsolattartás a két ország vezetői között.

„Valamivel többet tudok már, mint ami a híradásokból kihámozható. Beszéltem telefonon az új amerikai elnökkel, így állíthatom, hogy a mi pozíciónk sokat javult. Donald Trump világossá tette, hogy nagyra tartja Magyarországot. Úgy érzékeltem, tudja, hogy a magyar egy bátor és szabadságharcos nép, amelynek az elmúlt hat évben elért gazdasági eredményei kiemelkedőek” – nyilatkozta a magyar miniszterelnök a beszélgetés kapcsán.

Már Donald Trump november 8-i megválasztásával sejthető volt, hogy az Egyesült Államok Magyarországhoz fűződő viszonya pozitív irányba fog elmozdulni, az eddigiekhez képest sokkal bizakodóbban lehet a politikai kapcsolatokhoz is hozzáállni. Fodor Csaba, a Nézőpont Intézet ügyvezetője szerint ennek egyik alapvető feltétele természetesen a párbeszéd létrejötte a két vezető között.

Korábban, bár a két ország között komoly szövetségesi kapcsolat állt fenn, jelentősebb kétoldalú találkozó nem volt Barack Obama amerikai elnök és Orbán Viktor miniszterelnök között – mondta a hirado.hu-nak.

Az újonnan megválasztott amerikai elnök a telefonbeszélgetés során Washingtonba hívta Magyarország miniszterelnökét. A személyes találkozóra vélhetően sor kerül a közeljövőben – vélte Fodor Csaba, aki pozitívnak minősítette Donald Trump kezdeményezését.

Európa politikai térképe változóban

2017 a választások éve lesz Európában, a változó európai környezetben pedig felértékelődik a stabil kelet-közép-európai régió, így hazánk szerepe az Egyesült Államok kapcsolatrendszerében – jegyezte meg a Nézőpont Intézet ügyvezetője.

A gazdasági együttműködés eddig is jó volt, csak az ideológiák jelentettek akadályokat – nyilatkozta Orbán Viktor csütörtökön a kapcsolatfelvételt követően.

 

A katonai és gazdasági kapcsolatok, ahogy a miniszterelnök is elmondta, eddig is jól működtek, az ideológiai akadályok pedig Donald Trumppal leküzdhetővé váltak – jegyezte meg Fodor Csaba, aki szerint az új amerikai elnök várhatóan nem ideológiavezérelt, hanem egy pragmatikusabb és valóságalapúbb politikát fog folytatni, ami Magyarország számára azért is kedvező, mert Orbán Viktor is hasonló külpolitikát folytat.

Kapcsolódó cikkeink

 Szijjártó Péter jelenlétében helyezték el a GS Yuasa miskolci akkumulátorgyárának alapkövét.

 

Tóth László, honvedelem.hu

Egyre markánsabb szerep jut az altiszteknek a Magyar Honvédségben – mondta Bozó Tibor dandártábornok, az MH Altiszti Akadémia parancsnoka hétfő reggel az M1 aktuális csatornán.

A börtönlelkészségnek élet-, család- és országmentő szerepe van - mondta Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke a Magyar Testvéri Börtöntársaság ünnepi konferenciájának nyitó áhítatában csütörtökön a Parlamentben.

MTI/EPA

Szerepük volt Fethullah Gülen hitszónok követőinek a csütörtökön elkövetett délkelet-törökországi robbantásban - jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török elnök televíziós beszédében.

2020. július 13., hétfő, Jenő