Fellebbezett az OBH a tisztségükbe visszahelyezett bírók perében

Téma: 

Fellebbezést nyújtott be az Országos Bírósági Hivatal (OBH) az augusztus végén a Zalaegerszegi Munkaügyi Bíróságon tisztségükbe visszahelyezett két kaposvári bíró ügyében - közölte a törvényszék szóvivője szerdán az MTI megkeresésére.
Beznicza Árpád elmondta: a fellebbezés szerdán érkezett meg Zalaegerszegre, az augusztus 23-án hozott két elsőfokú döntés tehát nem vált jogerőssé.
A Zalaegerszegi Munkaügyi Bíróság - az országban elsőként - augusztus végén két kaposvári bíró, e hét kedden pedig egy újabb tanácsvezető bíró esetében ítélte jogellenesnek a köztársasági elnök és a Kaposvári Törvényszék 62 éves korhatár miatt meghozott felmentő határozatát, ezért mindhármukat visszahelyezte bírói tisztségükbe.
Beznicza Árpád hozzátette: másodfokon a Zalaegerszegi Törvényszéken folytatódik majd a két ügy tárgyalása.
A Kaposvári Törvényszék két 62 éves bírónőjét - egyikük címzetes táblabíró, másikuk tanácselnök - július 6-ai dátummal mentette fel a köztársasági elnök, majd tíz nappal később a törvényszék elnöke, és a felmentésük október elsején lépett volna hatályba.
A munkaügyi bíróság a jogellenesnek talált felmentések ügyében az ítélet indoklásában azt hangsúlyozta: az Alkotmánybíróság visszamenőleges hatállyal szüntette meg a 62 évesnél idősebb bírók nyugdíjazásáról szóló törvényt, a tárgyaláson pedig a törvényszéket és az OBH-t egyaránt képviselő ügyvéd is elismerte a bírónők keresetének jogalapját, amely a szolgálati jogviszonyukat érintette.

MTI

Kapcsolódó cikkeink

A vádlottak kérésére ismét elhalasztották csütörtökön a tárgyalást a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium visszaszolgáltatása perében, amelyet a ploiesti-i ítélőtábla legközelebb december 5-én tűz napirendre.

https://www.vizugy.hu/uploads/keptar/14/felsozsolca.01_-_2010.06.06.jpg

Felmentette a volt felsőzsolcai polgármestert a gondatlan közveszélyokozás vádja alól a 2010. júniusi árvíz ügyében a Miskolci Járásbíróság pénteki, elsőfokú, nem jogerős ítéletében.

Újjáalakult és visszahelyezett jobbikos szervezetek Borsodban

Újraalakultak a Jobbik szervezetei Ózdon, Edelényben és Sajószentpéteren, és újraindul a szervezeti munka Sajóvelezden és Arlón is – közölte a Jobbik pártigazgatója vasárnap az MTI-vel. (archív fotó)

2020. július 12., vasárnap, Izabella,Dalma