A Fidesz kezdeményezi Mesterházy Attila meghallgatását

Téma: 

A Fidesz kezdeményezi Mesterházy Attila, MSZP-elnök meghallgatását az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának keddi ülésén. A nagyobbik kormánypárt ezt hétfőn közölte az MTI-vel.

Mint írták: a nemzetbiztonsági bizottság keddi ülésén a kormánypárti képviselők kezdeményezni fogják ténymegállapító vizsgálat lefolytatását Simon Gábor, az MSZP volt elnökhelyettese és más szocialista politikusok eltitkolt afrikai útlevele ügyében. A meghallgatásra a bizottság idézni fogja Mesterházy Attilát, mert Welsz Tamás halála után ő maradt az utolsó, "aki erről a borzalmas szocialista bűnregényről információkkal rendelkezhet".

    A Fidesz közleményében hangsúlyozta: a szocialisták elnökének, mint közreműködésre kötelezett személynek a törvény értelmében kötelessége lesz megjelenni a bizottság előtt.    Mivel egyedül Welsz Tamás tudott arról, hogy az MSZP-ben kiknek volt hamis afrikai útlevele, és kik nyitottak ezek segítségével titkos bankszámlákat, tőle halála miatt sajnos ezeket az információkat már nem fogja megtudni senki. A szocialisták körüli hamis útlevél-botrány példátlan bűncselekmény-sorozat, és súlyos nemzetbiztonsági kockázatot is felvet. A  kialakult helyzetben Mesterházy Attilának kell megválaszolnia, hogy kik azok az MSZP-s politikusok, akiknek hamis útlevele van - fejtették ki.    A közleményben kitértek arra is: a kötelezettség megállapításáról a bizottság a nemzetbiztonsági kötelékbe tartozó személyekről feles többséggel, más személyek esetén kétharmaddal határoz. A közreműködésre kötelezett adatszolgáltatási -, megjelenési - és nyilatkozattételi kötelezettség terheli. A meghallgatás legkorábban 8 nap múlva, azaz április 3-án lehetséges.    A Simon-üggyel összefüggésbe hozott vállalkozó csütörtökön halt meg. Az ügyben betöltött szerepéről hivatalosan keveset tudni. Sajtóhírek szerint egy házkutatás során Welsz Tamás lakásából került elő Simon Gábornak, az MSZP volt elnökhelyettesének Gabriel Derdak névre kiállított, de Simon fényképét és adatait tartalmazó bissau-guineai útlevele is, amelyet egy nagyobb összeget tartalmazó bankszámla nyitásánál használtak.    A férfi hosszabb ideje Simon Gábor "pénzügyi bizalmasa" volt lapinformációk szerint. Ugyancsak sajtóhírek szerint a férfi lakásában olyan papírokat is találtak a nyomozók, amelyeket Simon 240 milliós osztrák számlája "fedősztorijának" alátámasztásához készítettek. A házkutatáson a nyomozók tucatnyi afrikai útlevélre bukkantak, ezek között volt kitöltött, de úgynevezett biankó okmány is.    Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) péntek esti budapesti sajtótájékoztatóján elhangzottak szerint nem találtak külsérelmi nyomot a csütörtökön meghalt Welsz Tamáson az igazságügyi orvos szakértők jelenlétében elvégzett boncolása során. Kovács Viktória, az ORFK szóvivője elmondta: Welsz Tamás maga jelentkezett a rendőrségnél annak érdekében, hogy önként átadjon "birtokában lévő dolgokat".

-mti-

Kapcsolódó cikkeink

Fidesz: Mesterházy Attila menekül a felelősség elől

A Fidesz szerint Mesterházy Attila menekül a felelősség elől, és a szentendrei gát megtekintése helyett jobb lett volna, ha az Országgyűlés mentelmi bizottságának ülésén ad számot arról, milyen szerepe van a Simon-ügyben.

Miskolci Fidesz: Valljon szint Mesterházy Attila!

A Fidesz szerint a szocialisták elnöke immár másodszor futamodott meg a felelősség elől, ismét nem ment el az Országgyűlés mentelmi bizottságának ülésére.

MTI Fotó Marjai János

Koszorúzással, közös szavalással és énekléssel ünnepelték a költészet napját József Attila (1905-1937) ferencvárosi szülőházánál kedden Budapesten.

Tilki Attila fideszes országgyűlési képviselő az M30-ason, Tiszaújvárostól nem messze karambolozott. 480 ezer forintot fizet.

2019. június 27., csütörtök, László