A Fidesz üdvözli a pénzügyi ombudsman bejelentését

Téma: 

A Fidesz üdvözli a pénzügyi ombudsman bejelentését, hogy vizsgálatot indít a bankok által közzétett díjszabások miatt - közölte a kormánypárt parlamenti frakciója hétfőn az MTI-vel.

A pénzügyi biztost azért kereste meg az MTI, hogy megtudja, tervezi-e vizsgálni a tranzakciós illeték alkalmazásának, továbbhárításának gyakorlatát. Doubravszky György válaszában jelezte: "üdvözli a Magyar Bankszövetség főtitkárának őszinteségét", aki egy hétfő reggeli rádióműsorban kimondta, a bankok teljes egészében az ügyfelekre hárítják a tranzakciós illetéket. Az ombudsman egyúttal közölte: vizsgálatot indít annak kiderítésére, hogy a magyarországi "bankolási költségek" hogyan viszonyulnak az európai országokban az ügyfelek által fizetendő költségekhez.
A Fidesz-frakció az MTI-hez eljuttatott közleményében üdvözölte a vizsgálatról szóló bejelentést. Mint írták: minden magyar ember kölcsönös tehervállalást és etikus magatartást vár el a bankoktól, amelyek "extra bevétellel rendelkezve a Gyurcsány-Bajnai-kormányzás éveinek legnagyobb haszonélvezői között voltak".
A pénzintézetekre kivetett tranzakciós adót nekik kell megfizetniük, nem háríthatják át az emberekre, ahogyan azt a bankadó esetében sem tehették meg - hangsúlyozta a kormánypárti képviselőcsoport.
Közölték: a Fidesz - "ellentétben a balliberális kormányokkal, amelyek folyamatosan az embereket fejték meg" - továbbra is elkötelezett amellett, hogy az ország pénzügyi stabilitása érdekében azon szektorok hozzájárulását kérje a közös teherviseléshez, amelyek azt a legkisebb áldozat árán megtehetik "tetemes profitjuknak köszönhetően".

mti

Kapcsolódó cikkeink

A fővárosi Kossuth téren tartott egyhetes éhségsztrájk ügyében intézett kérdéseket az országos rendőrfőkapitányhoz Szabó Máté, az alapvető jogok biztosa - közölte az ombudsman hivatala hétfőn az MTI-vel.

Vis maior helyzet miatti késésnél is kártérítést kellene fizetnie a MÁV-nak az ombudsman szerint

Az ombudsman szerint ellentmondás van az európai uniós szabályozás és a MÁV-Start Zrt. személyszállítási üzletszabályzata között, a hatályos uniós rendelet alapján ugyanis a késések után vis maior esetén is kártérítést kellene fizetnie a Máv-nak.

Benyújtotta a parlamentnek Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a pénzügyi jogok biztosáról szóló törvényjavaslatát. A pénzügyi fogyasztóvédelmi feladatokat ellátó ombudsmanhoz a pénzügyi szervezetek eljárásával kapcsolatosan fordulhatnak majd a fogyasztók.

MTI Fotó Kallos Bea

Az államnak meg kell teremtenie a valódi választás lehetőségét a kórházi és az otthonszülés között, ez ugyanis nem adott teljes mértékben a jelenlegi szabályozás szerint – véli az alapvető jogok biztosa.

2021. május 10., hétfő, Ármin,Pálma