Fontos változások léptek életbe november 1-től

Írta: itv , - Frissítve: 2nd November, 2018 - 12:01pm

Téma: 

Mától már nem lehet fizetni a régi típusú kék ezressel. 10 millió ilyen bankjegy van még forgalomban, amit a postán és a bankokban is be lehet váltani újra. Emellett duplájára nő a közfoglalkoztatottak elhelyezkedési támogatása, és az újra munkát vállaló nyugdíjasok is kedvezőbb feltételekkel dolgozhatnak.

A kormány számításai szerint, ha a mostani mintegy 2 és félmillió nyugdíjas néhány százaléka visszatérne a munkavilágába, az jelentős gyógyírt jelentene az egyre nagyobb szakemberhiány okozta problémákra.
 
Shutterstock
 

November 1-én életbe lépett az a szabály, amely lehetővé teszi, hogy azok a nyugdíjasok, akik újra elmennek dolgozni, a nyugdíj mellett munkabért is kapnak, amely után csak 15 százalékos személyi jövedelemadót kell megfizetniük. Az idősebb emberek foglalkoztatása így egyszerre jó üzlet a munkaadónak és annak is, aki még érez magában erőt, hogy dolgozzon. A jelenleg dolgozó mintegy 30-40 ezer nyugdíjas száma a közeljövőben akár meg is tízszereződhet.

Duplájára növekszik a közfoglalkoztatottak elhelyezkedési támogatása. Ez azt jelenti, hogy azok, akik vállalatoknál, vállalkozásoknál helyezkednek el, fizetésük mellé novembertől 45 600 forintot kapnak. Így szeretnék ösztönözni a közmunkásokat, hogy minél többen a versenyszférában találjanak maguknak munkát.

Mostantól már nem lehet fizetni a régi „fakó” ezresekkel, amiből még 10 millió darab van forgalomban. A postán, a bankfiókokban és a jegybanknál viszont be lehet váltani a régi bankjegyeket.

Egy új szabály szerint november 1-ig a nem közfinanszírozott egészségügyi ellátást nyújtó szolgáltatóknak is csatlakozniuk kellett az elektronikus egészségügyi szolgáltatási térhez, amihez egyébként az Országos Mentőszolgálat is csatlakozott.

Debrecenben pedig november elsejétől – második városként Magyarországon – elindult az éjszakai tömegközlekedés.

Forrás: hirado.hu, M1

Kép: Shutterstock

Kapcsolódó cikkeink