Gulyás Gergely: Trianon nélkül nincs magyar azonosságtudat

Téma: 

1920. június 4-én írták alá a trianoni békeszerződést, aminek következményeképp a magyar állam elveszítette ezeréves területének nagy részét, és több millió magyar került idegen országokba úgy, hogy nem hagyta el szülőföldjét.

Úgy fogalmazott: az egész 20. századi magyar irodalom nemzeti alapélménye a darabokra szabdalt történelmi Magyarország magyarságának nemzeti összetartozása; a megmaradás parancsa számkivetettségünkben is erős volt. A fideszes politikus szerint a határokkal fizikailag szétszakított magyar nemzet kulturális és lelki egységének helyreállításáért végzett szolgálat a kommunista diktatúra megszűnésével mindenki számára adott.

MTI Fotó Soós LajosA T. Ház alelnöke azt mondta: a kommunista diktatúra időszakában az jelentette a legnagyobb veszélyt a nemzeti megmaradásra, hogy megtagadták a közösséget a határon túli magyarokkal.  Ma a szülőföld elhagyása és "a nemzeti ügyekkel szembeni internacionalista közöny kísértése hordoz veszélyt magában" - tette hozzá. Az Országgyűlés alelnöke emlékeztetett arra, hogy a parlament több mint négyötödös többséggel fogadta el a nemzeti összetartozásról szóló törvényt, és 97 százalékot meghaladó többséggel tette lehető a kettős állampolgárság megszerzését minden magyarnak.A nemzeti összetartozás belső parancs, mely önkéntes követést kíván - mondta a politikus. Az ünnepség mintegy 100 résztvevője előtt hangsúlyozta: "Szabad akaratunkból vezérelve tegyünk meg mindent, hogy a határon innen és túl élő magyar polgárok közössége valóban összetartozó nemzet legyen".Az Országgyűlés 2010. május 31-én nyilvánította június 4-ét, a trianoni szerződés aláírásának napját a nemzeti összetartozás napjává.Forrás: MTIKép: MTI Fotó: Soós Lajos

Kapcsolódó cikkeink

Vlagyimir Putyin a magyar miniszterelnököt használja fel Európa megosztására egy román jobboldali napilap szerint.

A Közép-európai Év programjáról és a szlovákiai magyarságot érintő aktuális kérdésekről egyeztetett Pozsonyban Prőhle Gergely helyettes külügyi államtitkár, aki a szlovák külügyi tárca munkatársain kívül a felvidéki magyarság politikai érdekképviseleteinek vezetőivel is...

EPA/Andreu Dalmau

Lövöldözés volt kedd délután Barcelona belvárosában, a turisták által kedvelt Las Ramblas sétálóutcában, két ember megsérült.

2019. december 8., vasárnap, Mária