Hazánkban is sok helyen tartottak keresztútjárást

Téma: 

Itthon is több helyen tartottak nagypénteken keresztútjárást, felidézve Jézus szenvedéstörténetét. Sok helyen Passió játékokkal emlékeztek Krisztus szenvedésére és kereszthalálára, vagyis a megváltás misztériumára – közölte az M1 Híradója.

 

A keresztút 14 állomását járták végig Mosonmagyaróváron. Mintegy háromszázan vállalkoztak a két és fél kilométeres útra.

MTI Fotó Balogh Zoltán

Nemcsak végigjárták, hanem be is mutatták Krisztus keresztútját Szikszón. Az emberek a helyi templomtól indultak. Előadták Krisztus dicsőséges bevonulását Jeruzsálembe, majd következtek a nagyheti események: az utolsó vacsora, a halálos ítélet, végül a keresztre feszítés.

Szolgálatba álltak a „Krisztus-katonák” Hajdúdorogon. Nőtlen, görög-katolikus férfiak évről évre arra vállalkoznak, hogy nagypéntektől a feltámadásig felváltva álljanak őrt a székesegyházban felállított szent sírnál.

Némán vonult Erdő Péter bíboros és kísérete a feldíszítetlen üres oltárhoz az Esztergomi Bazilikában. Ez a nap az egyházi év legcsendesebb napja, amelyben a hívők Jézusra emlékeznek, aki az emberekért áldozta fel az életét.

Erdő Péter azt mondta, amit Jézus számukra kér a keresztre feszítése előtt, az a legfontosabb minden ember életében. Mert nem egészséget, nem szerencsét, nem gazdagságot kér nekik, hanem Isten bocsánatát.

Nagypéntek Jézus kereszthalálának emléknapja, a legnagyobb böjt és gyász ideje.

Forrás: hirado.hu, M1

Kép: MTI Fotó Balogh Zoltán

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó: Kovács Attila

Az intézményben az összesítés szerint 862 állatfaj 8423 egyedéről, illetve további 141 tenyészetről gondoskodnak.

Elrabolták és három napig meztelenül fogva tartották a gyanú szerint egy cég ügyvezetőjét egy fővárosi szállodában. A nyomozás adatai szerint a férfitól elszámolási nézetkülönbözőség miatt 17 millió forintot követeltek.

MTI Fotó Mihádák Zoltán

A Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai szerdán a Váci úti központban vizsgálódnak - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata az MTI-t.

2019. augusztus 18., vasárnap, Ilona