Heves zivatarokra figyelmeztetnek több megyében

Téma: 

Első fokú, sárga figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat több észak-keleti megyére. A figyelmeztető előrejelzés szerint elsősorban északkeleten, keleten várhatók intenzív zivatarok a délutáni órákban, melyek nyugat felé vonulnak. Ezekhez már viharos szél, lokálisan nagy mennyiségű eső és kisebb méretű jég társulhat. A délután második felében másutt is lehet szórványosan gyengébb intenzitású zivatar, főként a Nyugat-Dunántúlon.

A tőlünk délkeletre örvénylő ciklon határozza meg időjárásunkat. Hidegfrontja kelet felől átvonul a Kárpát-medencén, mögötte a magasban pedig hideg csepp helyeződik fölénk - olvasható a met.hu-n.

Az előrejelzés szerint ma kelet felől fokozatosan beborul az ég, kora délután már a Nyugat-Dunántúlon is mindenütt borult idő lesz. Ezt a felhősödést többfelé kíséri eső, zápor, de csak átmeneti jelleggel. Keleten és a középső országrészben már a déli órákban csökken a felhőzet, kisüt a nap, ekkor viszont az erőteljessé váló gomolyfelhő-képződésből szórványosan alakulnak ki záporok, zivatarok, amelyeket néhol jégeső is kísérhet.title]Emiatt Borsod, Heves és Nógrád megyére adtak ki első fokú figyelmeztetést.

A hőmérséklet délután 15, 22 fok között várható, az északnyugati és az északkeleti megyékben lesz a melegebb. Késő este 10, 15 fok valószínű.

Vasárnap északkeleten kevesebb, másutt több lesz a gomolyfelhőzet, emellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Szórványosan várható zápor, egy-egy zivatar. A délkeleti szél helyenként megélénkül.A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 4 és 9 fok között, a legmagasabb nappali hőmérséklet 15, 20 fok között alakul.Hétfőn erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, elsősorban a déli óráktól várható szórványosan zápor, zivatar. Többfelé megélénkül a délkeleti, déli szél. Hajnalban 4, 9, napközben 18, 23 fok lesz.

Kapcsolódó cikkeink

A következő napokban is folytatódik a változékony időjárás. A több-kevesebb napsütés mellett több helyen lehetnek záporok, zivatarok.

A várható heves zivatarok miatt két délkeleti megye kivételével az egész országra figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Több megyében sok esőre és viharos szélre is figyelmeztetnek.

Az egész országra figyelmeztetéseket adott ki a meteorológiai szolgálat csütörtökre a várható heves zivatarok, felhőszakadás, viharos szél, illetve a sok eső miatt. Három megyében tartós hőségre is figyelmeztetnek.

 

MTI Fotó

Országszerte heves zivatarokra, felhőszakadásra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat.Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfő hajnalban az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint Baranya, Fejér, Komárom-Esztergom, Tolna és Veszprém megyére másodfokú...

2020. június 5., péntek, Fatime