Hosszú távú célja van a nemzeti konzultációnak

Írta: itv , - Frissítve: 8th November, 2018 - 10:46am

Téma: 

A nemzeti konzultáció kérdéseire adott válaszok nem jelentenek azonnali megoldást, azonban a kormány számára fontos hosszú távú segítség lehet az állampolgárok véleménye. Továbbra is cél a családok támogatása, és a kérdésekre adott válaszok segítséget nyújthatnak.

A magyar kormány nem a migrációval akarja megoldani a népesedési problémát, miként azt több európai országban teszik, hanem a gyermeket nevelő magyar családok, valamint a családalapító fiatalok támogatásával – mondta Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériuma család- és ifjúságügyért felelős államtitkára hétfőn, a családok támogatásáról szóló nemzeti konzultációs kérdőívek tájékoztatóján.
 
MTI Fotó Lehoczky Péter
 

Demokratikus politikai csatorna a konzultáció

A baloldal szerint nincs értelme a konzultációnak, a kormány részéről azonban egyértelmű a szándék. Tóth Erik szerint a nemzeti konzultáció a 2010-es Orbán-kormány óta egyfajta új politikai intézményként jelent meg a hazai politikai térben. A Nézőpont Intézet elemzője hozzátette: az egyik legsikeresebb és legnagyobb újítása a magyar politikatörténetnek a nemzeti konzultáció.

Az elemző szerint a megkérdezés ilyen módjának sikeressége abban rejlik, hogy azt az alapvető parlamentáris és kormányzati logikát, amely négy évben határozza meg a választások időpontját, az ezt felülírja. Tóth Erik kifejtette: a négyéves ciklusváltások között is lehetőségük van a választópolgároknak bizonyos mértékben és módon kifejteniük véleményüket.

Ennek vannak közvetlen, demokratikus csatornái is, ilyen a népszavazás – hangsúlyozta.

Hozzátette: természetesnek mondható az, hogy az ellenzék minden ilyen konzultációt bírál, hiszen nem tud felmutatni semmilyen alternatív, adott esetben a közvélemény irányultságát feltárni képes politikai módszert, amely ezzel szembeállítható lenne. Emiatt bírálják a nemzeti konzultációt az ellenzéki pártok – hangsúlyozta az elemző.

Mi a tét?

Nem önmagában a konzultációnak van tétje – mondta a műsorban Regős Gábor közgazdász, a Századvég vezető kutatója. Kifejtette: a nemzeti konzultáció egy kis elemként értelmezhető a kormány elmúlt években végrehajtott és elindított programjain és intézkedésein belül. Azon kívül, hogy a családok helyzete több téren is kedvezőbb lett és lehet, kérdés, hogy sikerül-e elérni a demográfiai célokat – hangsúlyozta Regős Gábor.

Ellenzéki támadás

A kormány részéről politikai térfélfoglalás történt, amit az ellenzék csúfos kommentárokkal illet, és próbálja a kormányzat hitelességét aláásni – mondta Tóth Erik. Kifejtette: az ellenzék saját narratíváját akarja elfogadtatni az állampolgárokkal, demokráciaféltéssel próbálja meg az egészet kifejezni.

Az elemző hozzátette: az ellenzék szerint nem önálló állampolgári döntés lesz ezentúl a gyermekvállalás, hanem kormányzati követelmény. Tóth Erik ugyanakkor hangsúlyozta: a törvényben nem lesz leírva, hogy kötelezően hány gyermeket kell vállalnia egy családnak, de amennyiben valaki gyereket vállal, számos támogatásban részesülhet.

Tíz kérdésre kell választ adni

A kérdőíveken tíz eldöntendő kérdés szerepel, amelyekre a kormány december 21-ig várja a válaszokat. A kérdőívek kitöltésére később online is lehetőség lesz.

A kérdések között szerepel a legalább négy gyermeket nevelő nők számára a főállású anyaság intézményének bevezetése, a gyerekeket nevelő családoknak járó támogatások kétharmados védelmének biztosítása, továbbá a beteg gyermeküket otthon ápoló családtagok támogatása.

Novák Katalin államtitkár hétfőn arról beszélt, a kormány további, a gyermekvállalást és -nevelést segítő intézkedéseket szeretne hozni, ezért a kormányzati döntésekhez kérik ki az emberek véleményét a mostani újabb nemzeti konzultáción.

Forrás: hirado.hu, M1, MTI

Kép: MTI Fotó Lehoczky Péter

 

Kapcsolódó cikkeink