Hulmán nőstény érkezett a Nyíregyházi Állatparkba

Téma: 

 Az Európai Fajmegőrzési Program keretében egy hulmán nőstény érkezett a Nyíregyházi Állatparkba, ahol így három tagúra nőtt az Indiában a hinduk által szent állatnak tartott majmokból álló tenyészcsapat.

    Révészné Petró Zsuzsa, az intézmény szóvivője elmondta csütörtökön az MTI-nek: a négyéves hulmán a berlini állatkertből érkezett. A majom csatlakozott a korábban Lengyelországból kapott 10 éves hímhez, valamint a Nyíregyházán született 8 éves nőstényhez. Hozzátette, hogy az új jövevényt a többiek azonnal csapattaggá fogadták.    A szóvivő szerint a három majomtól azt várják, hogy szép számú utódot hoznak majd világra a következő években.

 

Fotó: http://www.fotocommunity.de/pc/pc/display/19509229

 

A hulmán a karcsúmajomformák alcsaládjába tartozik. Bundája sárgás-fehér, csupasz testrészei ibolyaszínűek. Szemei fölött fekete szőrök nőnek. Homlokán, arcán és állán fehér a szőr. A fiatalabb hulmánok viszont egészen sötétbarna, vagy fekete színűek. A felnőtt hím 78-80 centiméter magas, farkhossza 100 centiméter, 21 kilogramm a testsúlya. A nőstények kisebbek, 41-60 centisek, farkhosszuk 70 centiméter, súlyuk pedig 6-10 kilogramm.

    A majom élőhelye Pakisztán, India, Srí Lanka, Nepál, Banglades és Tibet. A sivatagok szélétől a nedves erdőkön át a hegyi erdőkig megtalálható, akár 4000 méternyi magasság fölött, a Himalája hófödte részein is.    A hulmán Észak-India sűrűn lakott városaiba is bemerészkedik, köszönhetően annak, hogy a hinduk szent állatként tisztelik. A hindu hagyományok Hanuman majomisten leszármazottjának tartják, akinek akkor perzselődött meg az arca, keze és lába, amikor Ráma isten feleségének kiszabadítása után felgyújtotta Lanka városát - magyarázta Révészné Petró Zsuzsa.

 

mti

Kapcsolódó cikkeink

Overdose - MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Szerda délután 10 éves korában elpusztult Overdose, a nemzetközi hírű magyar versenyló.A pannoniaoverdose.hu tájékoztatása szerint a telivér egy németországi tenyésztelepen múlt ki kólikában, hasi katasztrófa következtében.

MTI/EPA/Georgi Likovszki

Csúcstalálkozót tart vasárnap az EU és Törökország Brüsszelben a migrációs kérdésekről - jelentette be az Európai Tanács elnöke.

A tizedik helyen végzett a magyar női kardválogatott hétfőn a budapesti vívó-világbajnokságon.

A menet elején a fő szervezők vonultak, köztük Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője, Stefka István, a Magyar Hírlap főszerkesztője, Fricz Tamás, politológus, Csizmadia László, a Civil Összefogás Fórum egyik alapítója, Széles Gábor, az Echo Tv és a Magyar Hírlap...

2021. június 24., csütörtök, Iván