Jégeső, felhőszakadás, heves zivatar - bárhol lecsaphat a vihar

Téma: 

Országszerte heves zivatarokra, felhőszakadásra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat.Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfő hajnalban az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint Baranya, Fejér, Komárom-Esztergom, Tolna és Veszprém megyére másodfokú figyelmeztetést adtak ki a felhőszakadás veszélye miatt. Ezekben a megyékben rövid idő alatt akár 50 milliméternél is több eső esett. Emellett viharos széllel, jégesővel kísért heves zivatarokra is számítani kell.

MTI FotóAz ország többi területén a felhőszakadás és a heves zivatarok veszélye miatt is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. Átmeneti szünet után jellemzően déltől, kora délutántól ismét egyre több helyen alakulhatnak ki zivatarok. Egy-egy heves zivatar sem kizárt jégesővel (akár 2 centiméter átmérőjű, vagy annál nagyobb jégdarabokkal) és 80 kilométer/óra feletti széllökéssel.Hétfőn a legmagasabb nappali hőmérséklet 27-33 Celsius-fok között alakul, a Tiszántúlon lesz a melegebb. Késő este 18-26 fokig hűl le a levegő.A következő napokban melegszik a levegő. Keddre már a tartós hőség miatt másodfokú figyelmeztetéseket adtak ki több megyére és a fővárosra is.Forrás: MTIKép: MTI Fotó

Kapcsolódó cikkeink

Több megyében visszavonta a veszélyes időjárási jelenségek miatt kiadott figyelmeztetéseket a meteorológiai szolgálat, azonban a többi között a fővárosban továbbra is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben mind a várható heves zivatar, mind a felhőszakadás miatt, s...

Csütörtökön több helyen várható heves zivatar, felhőszakadás

Tizenegy megyére és a fővárosra csütörtökre is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a várható hőség miatt. Ezzel együtt viszont az ország jelentős részén heves zivatarok és felhőszakadás veszélyére is felhívta a figyelmet a meteorológiai szolgálat.

 

Illusztráció

Erős viharra való figyelmeztetést adott ki csütörtökön az Egyesült Államoknak egy, a középnyugati területektől a keleti partpartvidékig terjedő hatalmas zónájára a rendkívüli helyzetek kezeléséért felelős amerikai kormányhivatal (FEMA).

Nem láttak még ilyen pusztítást, és csak 10 percig tartott a vihar

A heves szél és a tojás nagyságú jégeső házak tetejét bontotta meg, elverte a termést és fákat döntött ki. Vasárnap főleg az ország északi, északkeleti részén, illetve estétől a délnyugati országrészben alakulhat ki zivatar.

2021. január 27., szerda, Angelika